nektarynka 26.06.2007 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Dostałam warunki z wodociagów i kanalizacji, wg nich mogę podłączyc się do istniejącej kanalizacji sanitarnej i sieci wodociagowej (woda po drugiej stronie ulicy, kanalizacja bezpośrednio przy działce.) Dane dotyczące kanalizacji:- pcv o 160- nadzór pokrywa inwestor Dane do wody:- sieć wod. o gł. 1,4 m i o50- cisnienie robocze 0,25 Mpa- sieć min. 1,4 pod pow. terenu- zaprojektowac za pomoca nawiertki cisnieniowej- koszt nadzoru - inwestor Nie znam się na tym, więc 1 pytanie:1. czy to zwyczajowe parametry i wytyczne czy jakies problemowe? i kolejne:2. przy takich założeniach jaki może byc koszt wykonania obu inwestycji? 3. jak liczy sie wykonanie przyłącza - do granicy działki czy do domu? (do granicy działki to kanalizacja idzie zaraz przy działce, a od rury wody dzieli mnie asfaltowa droga gminna, jednokierunkowa) natomiast dom jest w głębi działki, 30 m od granicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 26.06.2007 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 parametry sa z grubsza standardowe.Przylacze musi zrobic ktos majacy uprawnienia. A przylacze to kawalek od rury do granicy dzialki, gdzie ma byc studzienka z wodomierzem (dla wody) a dla kanalizacji - podpiecie sie pod rure i doprowadzenie do granicy. Ceny... Ja mialam troche odwrotnie - woda tylko podlaczenie (byla juz studzienka) a kanaliza przekop pod ulica. Koszt 16 000 obejmowal: wciecie w rure kanalizacyjna, zatrzymanie ruchu (oplaty dla policji), zerwanie i ponowne polozenie asfaltu (i oplaty dla zarzadu drog), zrobienie studzioenki kanaliz na granicy dzialki, rura 30 m wglab i druga studzienak rewizyjna. Woda - tylko podlaczenie wodomierza do istniejacego przylacza i wyprowadzenie kranika. Nie kopalam wody - chcieli 30 zl/mb, koparka wykopie taniej, rure polozymy sami. Nie placilam za studzienie dla wody - a ty musisz. Dodatkowo zaplacilam za oplate przylaczeniowa dla wod-kanu - zalezy od okolicy. Calosc wyniosla mnie ok 18 000. Projekt przylacza mialam wczesniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nektarynka 26.06.2007 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 jezuuuuuuuuuuok. 20 000.. kosmoschyba polegnę na tym etapie projekt przyłącza robi się osobno? (kto to robi? ile to kosztuje?) lekko się podłamałam tymi kosztami.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 26.06.2007 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Koszty troche zaleza od okolicy. Ale czesc jest stala - te oplaty dla policji, zarzadu drog, polozenie asfaltu, koszt materialu. Niestety, latwiej, jak jest droga gruntowa. Mozna rozwazyc przecisk (dla wody latwiej, niz dla kanalizy) pod ulica, ale nie zawsze wychodzi taniej, potrzebny sprzet nie kazdy wykonawca ma... Kanalizacji niestety nie da sie tanio.Niby czesc na dzialce mozna sprobowac samamu. My sie nie odwazylismy - te studzienki, zlaczki. Wode - tak. A co do projektu - zalezy. Kiedys konieczne bylo zrobienie projektu przylaczy do pozwolenia na budowe. Ja tak robilam wiec projekt mam gotowy. Teraz mozna wszystko oddzielnie (budowa domu sobie i budowa przylacza sobie) wiec nie wiem, czy skladalas projekty przylaczy razem z domkiem. Czy masz ZUD? Jak nie, to projekt wod-kan ok 1500 w Lodzi. Gdzies indziej moze taniej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nektarynka 26.06.2007 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 do kogo mam się zwrocic o wycenę tej inwestycji i co musze miec ze sobą? aha, póki co dałam wszystko arch. i czekam na dostosowanie warunków i projektu do działki - czy arch. tez wrysuje te przyłącza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nektarynka 26.06.2007 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 KTO WYKONUJE PROJEKT PRZYŁĄCZY WODY I KANALIZACJI?architekt, który dokonuje adaptacji projektu gotowego?? czy muszę iść jeszcze do kogoś? (kogo?) a potem do ZUD (czyli gdzie?)i co potem? jakies zgłoszenie? zgoda? pozwolenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 26.06.2007 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Projekty przyłączy wykonuje uprawniony ( tzn. ma uprawnienia projektowe )projektant o specjalności inżynierii środowiskowej, sanitarnej itp.Rzadko się bywa ( a ja się jeszcze nigdy z tym nie spotkałem ) by architekt takowe uprawnienia posiadał.Dobry projektant załatwi za Ciebie wszystkie sprawy związane z projektem ( wspłpracuje z geodetą ), włącznie oczywiście z niezbędnymi uzgodnieniami.Na wykonanie przyłaczy wod.-kan. nie jest wymagane pozwolenie na budowę a jedynie zgłoszenie.PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 26.06.2007 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 widze, ze masz taki galimatias w glowie, jak ja mialam. Wiec tak lopatologicznie.Projekt domku adaptuje architekt. Bieze za to kase. Z reguly (jak pisal jerzycho) ma swoich projektantow branzowcow i oni robia projekty przylaczy - wod-kan, pradu i gazu (jak masz). Cale- od ulicy do domku i adaptacja wewnatrz domku. Architekt stara sie o warunki przylaczy a potem projekty daje na ZUD. Ale..... Teraz z rok temu weszly nowe przepisy. Mozna dac do pozwolenia sam domek bez przylaczy (i bez ZDU-u, choc tu niektorzy w urzedach maja watpliwosci), tylko z samymi warunkami od odpowiednich instytucji. Wtedy projekty przylaczy robisz sobie sama (w biurze projektow, ktore ma uprawnienia), ja np tak robilam, bo na pozwolenie na budowe czekalam rok a w tzw miedzyczasie zalozylam na dzialce prad i kanalizacje. Na zgloszenie. Wiec upewnij sie, co ma zamiar zrobic twoj architekt. Do projektu domku MUSISZ miec adaptacje przylaczy wewnatrz domku i o to sie musi martwic architekt. Ale nie musisz miec projektow przylaczy na dzialce. Jak bedzie chcial przyoszczedzic to moze powiedziec, ze go to nie obchodzi. A to kupa kasy (u mnie za projekty branzowe wyszlo 2300 wod-kan+300 prad + 600 gaz, chyba). To tyle. Jak on ci wszystko zalatwia, to potem tylko szukasz wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nektarynka 27.06.2007 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 EZScholercia, myslałam, że projekty branżowe są tylko w proj. gotowych, które arch. nanosi na mapkę, a potem tylko dodaje odpowiednie kreseczki od domku do działki i dalej do wodociagów itp. , do tego gdzie będzie śmietniki, zjazd z drogi i to jest koniec.. a tu sie okazuje, że muszę szukać kogoś kto zrobi projekt branzowy wod. kan i prąd..(z tego co piszesz to super - dodatkowe ok. 3000 zł) i dopiero z tym do arch.?? i on te projekty nanosi dopiero na mapkę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 28.06.2007 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 nie. Najpierw z nim porozmawiaj. Moze ma brazowcow swoich. I moze zadba o wszystko. To nie chodzi o naniesienie na mapke! Do kazdego przylaczy dostalam po 4 kopie projektu budowlanego przylacza! To jest normalny projekt przylacza dla budowy np gazociagu na twojej dzialce. Taki jak projekt domku. W projekcie gotowym sa projekty przylaczy na terenie domku. I je musi adaptowac odpowiedni fachman, tak jak caly projekt adaptuje architekt. Zacznij od rozmowy z architektem. Jak placisz mu za calosc, to nic cie nie obchodzi. Jak sciubisz kase, to mozesz musiec zalatwiac branzowcow sama. Czasem mozna jeszcze inaczej - ja np projektanta przylacza elektrycznego dostalam od firmy robiacej mi przylacze. Akurat moja architektka nie miala nikogo sensownego do wspolpracy, a elektrycy mieli niedroga pania. I ona zrobila projekt przylacza i adaptacje w domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja budowniczy 28.06.2007 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 ja poszedłem do naszych wodociągów i zapytałem miłą panią inspektor, czy zna moze jakiegoś miłego projektanta tak sie "złożyło" ze pani znała, do tego znała tez wykonawce, który nie wziął wcale wiecej niz ci "z ulicy" i prawie same przyłącza się zrobiły na działce poprowadził juz wszystko hydraulik co robił instalacje w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plutek 28.06.2007 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 nektarynkaskąd jesteś. bo jeżeli z Katowic to daj znać to Ci pomogę w załatwieniu wszystkiego co jest związane z przyłączem wod-kan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nektarynka 29.06.2007 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 niestety, bliżej morza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazbyszek 07.08.2007 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 A jak wygladały u Was koszty doprowadzenia wody? Czy 100 zł za metr to duzo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CYCU 07.08.2007 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 We czwartek będę miał kosztorys przyłącza wod-kan. robimy to we 3 rodziny(bez skojarzeń proszę ) to mam nadzieję,że koszty mnie nie zjedzą . Bedzie sporo roboty bo musimy się cisnąć pod jezdnią Mam nadzieję,że wszystko się uda. Czwartek...ech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazbyszek 07.08.2007 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 We czwartek będę miał kosztarys przyłącza wod-kan. robimy to we 3 rodzinytomam nadzieję,że koszty mnie nie zjedzą . Bedzie sporo roboty bo musimy się cisnąć pod jezdnią Mam nadzieję,że wszystko się uda. Czwartek...ech To daj znać ile Ci tam wyliczyli, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CYCU 07.08.2007 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 30.10.2007 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Podciągam, bo mnie te koszty interesują. Czy jest jakaś "standardowa cena" np za 1m przyłącza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HORACJUSZ 30.10.2007 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 A ja jutro odbieram warunki techniczne odbioru ścieków i zapewnienie dostawy wody!!! Studzienkę z wodą mam juz na działce (gmina zrobiła) i studzienkę kanalizacyjną także! Ale długo walczyłem o warunki Pzdr:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 22.03.2010 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Odświeżę temat, bo mam mętlik w głowie od tych wszystkich uzgodnień Skoro na planie zagospodarowania działki jest sieć wodociągowa i kanalizacja - w moim przypadku poś - to rozumiem, że projekty przyłączy muszą się zgadzać z tym co jest na planie zagospodarowania? I jeszcze jedno - czy muszę mieć projekty przyłączy, jeśli media są na terenie mojej działki? Wodociąg biegnie po mojej działce, a kanalizacja to poś. Jedynie prąd będzie ciągnięty spoza działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts