Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Domu Nowofundlandów

Newfie

Recommended Posts

Nie, te z Poręby odpadły ze względu na zbyt jasny kolor w stosunku do okien i bardzo słabe zabiezpieczenie (zwykły zamek). Te znalazłam w Castoramie (ale tylko w Sosnowcu - nie ma ich ani w Chorzowie ani w Katowicach). Dziś dopiero będą zamontowane, będzie można zobaczyć "na żywo"

• Odpowiedzi 493
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A Ty nie chcesz sprawić ludziom przyjemności i nie prowadzisz dziennika swojego gaiku :cry:

A budowanie domku sprawia mi przyjemność, skoro nie mogę na razie nic sama popracować bo same ciężkie roboty, to chociaż dla pamięci spisuję :D

Tylko zdjęć nie mam czasu wrzucać bo to trochę więcej roboty niż pisanie a na budowie bywam dopiero gdy już nie da się zrobić fanych zdjęć, za ciemno :cry: Podejmuję kolejne postanowienie - w weekend obcykam wszystko w ładnym świetle i stan faktyczny udokumentuje fotkami w dzienniku :D

Dorota, musieliscie miec wylewki i otynkowane fragmenty scian gdzie sie montuje brame??

jutro moze uda nam sie podskoczyc rzucic okiem na brame.

Ten od alarmu pan to ten od elektryka??

Fachowcy od tynkow to jak sie cenia??? Dobrzy sa?? Jesli tak to prosze o namiary :)

Ja mam teraz rozterki lazienkowe nie wiem jak ja wykombinowac zeby sie wszytsko pomiescilo, niby bylo dobrze i wtedy zobaczylam ze nie mam gdzie recznikow wieszac , no i sie zaczelo :)

Pozdrawiam

Marta

Dorota, musieliscie miec wylewki i otynkowane fragmenty scian gdzie sie montuje brame??

jutro moze uda nam sie podskoczyc rzucic okiem na brame.

Warunkiem montazu bramy jest otynkowany sufit, nadproże i węgarki (czyli 2 płaszczyzny montażu bramy oraz wylewki. My mieliśmy wylewki robić w piątek (montaż w poniedziałek) ale pojawiły się mrozy i wylewka była ryzykiem. Ponieważ już nie było czasu odwołać montaż, zaryzykowaliśmy bo wylewki i tak dochodzą u nas do ławy, więc brama nawet bez wylewki jest montowana na poziomie docelowym. Tak zamontowaliśmy i po wylewce okazał się że jednak czujnik wykrywa jakąś różnicę w pozimie i musimy wezwać serwis do regulacji :lol: Mądrzejsze jajo od kury :wink:

Ten od alarmu pan to ten od elektryka??

Tak

Fachowcy od tynkow to jak sie cenia??? Dobrzy sa?? Jesli tak to prosze o namiary :)

24/m.kw. z materiałem. Robili w domkach w Rogoźniku, można obejrzeć robotę.

Ja mam teraz rozterki lazienkowe nie wiem jak ja wykombinowac zeby sie wszytsko pomiescilo, niby bylo dobrze i wtedy zobaczylam ze nie mam gdzie recznikow wieszac , no i sie zaczelo :)

Mnie się wydaje że już wszystko mam rozplanowane ... Muszę mieć dla instalatorów, góra już też w większości zrobiona. Miałam dylemat z toaletką na górze, ale już wymyśliłam :) A ręczniki też mam gdzie wieszać :)

Witaj Newfie

Pozwoliłem sobie przeskoczyć tutaj z wątku oli&tomka.

Wspomniałaś, że macie ściankę na 100 cm.

To na pewno super funkcjonalność na poddaszu, jednak boję się, że przy tej wysokości bryła budynku może nieco wizualnie stracić, a tego bym nie chciał.

Czy podnosząc ściankę, robiliście jakieś zmiany w więźbie, np. wydłużenie krokwi ???

Bardzo chciałbym zobaczyć zdjęcia Waszego domku od frontu.

Zdjęcia są w dzienniku, widać tam front. Wydłużyliśmy krokwie o jeden rząd dachówki. Też się bałam że bryła na tym straci, ale uważam że wygląda ok, a jak porównałam moje pokoje na górze z tymi w wersji oryginalnej (ścianka 70), to za nic bym z tego nie zrezygnowała (nawet kosztem nieco gorszej bryły) - zdecydowanie częściej będę korzystać z pomieszczeń niż patrzeć na proporcje i zastanawiac się nad tym czy bloczek niżej byłoby ładniej :wink:

Elektryk skończył ten etap (drobne zmiany ma do zrobienia), potem wraca po tynkach na montaz osprzętu.

Okna są super, bardzo mi się podoba ich działanie - ustawia się siłownik tak, że po otwarciu klamki przyjmują ustaloną pozycję - no i nie wchodzą do pomieszczenia tak jak standardowe. No i moje mają 140 wysokości (standardowe to 118 - spora różnica)