Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Domu Nowofundlandów

Newfie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 493
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam Was.

dzisiaj, przy rodzinnej naradzie pojawił się kolejny problem budowlany. cały czas miałem nadzieje że docieplę jeszcze w tym roku ściny styropianem (po wcześniejszym założeniu okien), i przez zimę będzie można dłubać w środku instalacje wod-kan, gazowe i elektrykę...a tu chyba będzie dłuższa przerwa. padła teoria że ściany (solbet-siporex 24) mogą być mokre i jak zamknę budowę to zrobię termos i ściany nie wysuszą się a to znowu da mi grzyba ;( nie ukrywam że chciałbym mieć dom zamknięty, ale też chcę mieć pewność że nie przyniesie mi to strat później...jeżeli macie jakieś sugestie to byłbym wdzięczny. jeżeli budowaliście albo budujecie w podobnym terminie to podzielcie się opiniami. pozdr.

Jacek

• 2 weeks później...

Staram się dogrywać wszystko wcześnie, ale i tak nie unikłam wpadki - wczoraj dostałam tel z budowy że więźba za krótka :o

Przyjechałam, zainwentaryzowałam co mamy, pojechałam do trataku i okazało się że pani przepisując zamówienie napisała 17 szt po 2,5 m zamiast po 7,5 :evil: :evil: :evil: I tych długich właśnie brakowało... Dziś ma już dojechać wszystko co brakowło, a mogło już rosnąć :evil:

Dawno nic nie piszesz Doroto, wszystko w porządku u Was na budowie?

Do nas dopiero jutro przywożą więźbę, więc w poniedziałek ruszmy z dachem (chyba że pogoda nam pokrzyżuje plany).

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie okien, ile Cię wyniosły okna z Vidoku na cały domek?

Ja mam narazie wycenę drewnianych - 21 000 zł (Wiktorczyk z Czarkowa i tyleż samo Okno Flak z Radzionkowa).

Napisz koniecznie co u Was.

Pozdrawiam!!!

Hej! Właśnie dziś pisałam w dzienniku, zajrzyj tam :) U nas stoją wszystkie krokwie, kalenica, dziś stanęły jętki - więcej w dzienniku, chcę jeszcze dziś wrzucić zdjęcia. Koszt okien z rabatem obowiązującym do końca września - z montażem, brutto, dwustronna okleina - 12 030 z drzwiami tarasowymi przesuwnymi, szerokości 240 :)

pozdrówka!

witam!

to się ruszyło na dobre u Ciebie,super! u mnie okna wyniosły 14.000 + rolety z silnikami 7500.... ;( cały czas mam dylemat z tym ogrzewaniem, bo u moich znajomych ten koszt nie przeskoczył więcej niż 30.000 zł a mają większe domy...będę szukał jeszcze w Buderusie. p.s wszyscy kończyli budowy w tym roku.

wstaw szybko foty bo jestem ciekawy jak tam kolejny "codzienny" rośnie.

pozdr.

witam:)

mam pytanie co do belek w wypisie na więźbe, chodzi mi o belki B2 12*25 cm i B1 2 sztuki 6*25 cm. czy kupowaliście je i czy będą montowane i jak bo z projektu nie mogę wywnioskować. jak są już u was zamontowane to prosił bym o jakieś zdjęcia tych cudactw na dzienniku. dodam że w projekcie są one przewidziane nad wejściem do domu.

pozdrowienia i nie martwcie się pogodą bo i tak już jesteście daleko, nasza więźba leży jeszcze w salonie w 2/3 oszlifowana reszta jutro i dopiero od przyszłego tygodnia ma wędrować na dach:)

Belki mam kupione, ale szczerze mówiąc właśnie się z cieślami zastanawiamy jak to ma być :evil: Mam zrobiony cały dach, od dziś mają stawiać zadaszenie tarasu (osobne krokwie, słupy i belka wzdłuż całego dachu), bo tam nie mamy wątpliwości. Na koniec zostawiają sobie ten daszek z przodu :roll:

Dzięki za słowa pocieszenia, ale martwi mnie nieobecność murarza, bo cieśle nie mogą foliować bez zakończonych szczytów :evil:

A z czego stawiacie kominy? My Schiedla, i tu mam dylemat, czy robić pełną wysokość i tylko okładać płytka klinkierową, czy od dachu robić pełną cegłą klinkierową... To rozwiązanie droższe bo jedna cegła to 5,70 a kominy sa trzy...

witam:)

ten jeden komin to wentylacyjny z łazienki na dole ja go zastępuje dachówką wentylacyjną z kominkiem i w ten sposób 1 problem z głowy a pozostałe dwa od poziomu dachu w cegle klinkierowej, trochę drogo :( ale czemu aż 5,7 można dobre i trochę tańsze cegły kupić :) a my mamy kominy Leiera

a o te belki to właśnie o zadaszenie ganku chodziło ciekaw jestem jak to rozwiążecie bo my będziemy o tyle mądrzejsi bo będziemy dach robić trochę po was:)

Ja rezygnuję z jednego przewodu wentylacyjnego - tego przy kominku, który idzie od poddasza - zastępuję go rurą spiro. O cegłę pytałam tylko w jednym składzie na razie z ciekawości - oczywiście zanim kupię poszukam jescze :)

Mnie wczoraj cieśle postawili konstrukcję zadaszenia tarasu - belkę, 4 słupy i zastrzały - dziś dojdą krowie :) już mi się podoba :) Potem się biorą za przód, ciekawa jestem co z tego wyjdzie :o

Witam

Od pewnego czasu skrupulatnie przyglądamy sie Waszej budowie, gdyż z żoną zamierzamy stawiać właśnie takie C117a - działka juz jest, tym bardziej coraz więcej pytań i niepewności.

Z góry chciałbym prosić o notowanie wydatków i w przybliżeniu podanie kosztów poszczególnych prac dla:

- stanu zerowego

- stanu surowego otwartego (bez dachu)

- konstrukcji dachu + pokrycia

- okna

- instalacje (c.o. elektr., wodoc.)

Wszyscy którzy oglądają wasz dzennik na pewno skorzystają takiego kosztorysu.

I mam jeszcze jedną wielką prośbę, ale to może pytanie na priva. Proszę o kontakt.

Tomek

Niestety nie jestem skrupulatna i nie notowałam dokładnie wydatków na każdym etapie... Wiem tyle:

sso z dachem będzie kosztował ok 145 tys

w tym dach:

robocizna ok 15 tys ( wersji podstawowej kosztowałby 11 tys ale robimy duże zadaszenie tarasu - jutro wrzucę zdjęcia konstrukcji - cała połać dachu od ogrodu jest przedłużana o 3,5 m

dachówka Braas 235 m + wykończenie (gąsiory, kominki) - 14 500

okna dachowe Roto 4x 1280 (jedno likwidujemy)

więźba 7100

w tym 3 kominy systemowe Schiedla za 6500

do tego (mamy już zapłacone ale nie liczę tego w tych 145 tys) okna 12 100 z montażem i z oknem tarasowym przesuwnym 2100x2400

ssz będzie więc kosztował jakieś 165 tys (z bramą Normstahl, chyba że wybierzemy tańszą)

instalacje mamy już umówione:

wod-kan-gaz 26000 z piecem De dietrich kondensat + zasobnik 100l z podtynkowym stelażem Grohe i miską podwieszaną (w tej cenie)

elektryk - robota 3500całość z alarmem, domofonem, tv sat internet itp + materiał około 5000-6000

jak chcecie priv to trzeba kliknąć na PW pod każdym moim postem :wink: