Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POCHWALCIE SIE SWOIMI DRZWIAMI ZEWNĘTRZNYMI

robjar

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy może ma ktoś z was zamontowane drzwi cala

http://www.drzwi-cal.pl/drzwi_zewnetrzne/cal_283.html

albo

http://www.drzwi-cal.pl/drzwi_zewnetrzne/cal_402.html

Mam okna w kolorze orzecha i bardzo zależy mi żeby zobaczyć zdjęcia jak to wygląda u kogoś.

Mam drzwi zewnętrzne z firmy CAL. Niestety nie taki kolor jak wybrałaś. Jako, że dom biało szary, wymyśliłam szare drzwi. Niestety, czekałam długo na kolor i montaż. Jak zobaczyłam zamontowane to się załamałam. Szare drzwi mają zawiasy w kolorze złota, uszczelkę brązową, jedynie klamkę taką jak zamówiłam. Zawiasy jakoś zamaskowałam, ale uszczelkę kiedyś wymienię, bo mnie doprowadza do szału. Poza tym niewiele mogę powiedzieć na temat użytkowania, bo przeprowadzka dopiero w lecie.

Składając zamówienie trzeba się dziesięć razy upewnić, czy będzie to co chcecie. Mnie powiedziano, że tak jest w standardzie i zamawiający niejasno określił moje wymagania.

Coż.. masz "problem" z tematami obiektywnymi. Moje pierwsze szare drzwi (z innej firmy) też miały uszczelkę brąz (jak to powiedział ktoś kogo bardzo lubię: "pasuje jak świni siodło". Udało mi się dokupić taką uszczelkę w kolorze czarnym (w sumie kosztowała mnie prawie dwie stówki). Ale już następne drzwi z tej firmy były z ową czarną uszczelką. Grunt to się szybko uczyć.

Zawiasy? Hmm.. nie oczekuję że je fabryka polakieruje, ale.. sprzedawca nie zaproponował Ci osłonek w kolorze klamki???

komu z Was szkoda było 50 zł przy drzwiach za min 4 tys???

Renomowana firma.. ech :)

Znam niejeden renomowany salon okien i drzwi gdzie renoma wynika głównie z reklamy. Określenie potrzeb nie zawsze oznacza, że da się je spełnić i sprzedawca powinien wg mnie mieć odwagę to powiedzieć (ale też musi to wiedzieć). Tylko że wtedy straciłby tą "renomę"..

Osłonki nie są żadnym problemem. Da się je dokupić za MAX 50zł. Z uszczelką trzeba by sprawdzić..

mam pytanie - mam paskudne dzwi gerdy antywłamaniowe w okleinie brrrr, niecierpię ich, czy można zerwać tę okleinę i obić je drewnem?? czy lepiej od razu wystawić na all i kupić nowe;)

Hmm.. jak mniemam masz drzwi panelowe? Pod palcem czuć coś bardziej miękkiego niż blacha?

Ciekawy pomysł. Nowe panele z Gerdy mogą kosztować 500-1000zł. Na pewno nie drożej wyjdzie sklejka odpowiednio przygotowana przez stolarza (lakierowanie, ew. wyfrezowany wzór) W grę raczej nie wchodzą deski, bo taki panel ma tylko kilka mm grubości.

coś podobnego ma Oknoplast - model Zonda. Ale cena.... przerażająca

i jeszcze firma CAL ma coś takiego - drewniane, tańsze nisz Oknoplast. Model: Zyndra

A może jakiś stolarz takie zrobi? Ja chętnie skorzystam :) Własnie te mi się podobaja i zadne inne :)

Edytowane przez anjap

IMO można by takie drzwi okleić fornirem, ale najprawdopodobniej wiązało by się to z przeróbką futryny (a przynajmniej zawiasów), gdyż fornir jest dość gruby. Jego grubość zależy od wzoru i głębokości frezu. Dobry stolarz na pewno sobie poradzi. Jednakże utrata gwarancji w Gerdzie murowana.

IMO można by takie drzwi okleić fornirem, ale najprawdopodobniej wiązało by się to z przeróbką futryny (a przynajmniej zawiasów), gdyż fornir jest dość gruby. Jego grubość zależy od wzoru i głębokości frezu. Dobry stolarz na pewno sobie poradzi. Jednakże utrata gwarancji w Gerdzie murowana.

Gwarancja w Gerdzie? Tu z reguły nic się nie psuje. Czasem pośrednicy sprzdedający te drzwi do punktów detaliczncyh mają taki bałagan u siebie że mylą osprzęt, ale w samych drzwiach - przynajmniej z moich obserwacji nic się nie dzieje.

Myślę że paskudnie wyglądająca powierzchnia jest efektem upływu czasu i drzwi są już dawno po gwarancji..

finlandia - bardzo dziękuję za odpowiedź, drzwi mają 4 lata więc chyba są po gwarancji, tak naprawdę im nic nie jest, no może w jednym miejscu powstało niewielkie wybrzuszenie tej okleiny, ale one od początku mi się nie podobały, niecierpię oklein, dla mnie są ohydne choć dla innych pewnie drzwi jak drzwi, chciałam drewniane albo hormana, ale po pierwsze jak się wprowadzaliśmy to wiadomo jak to na tym etapie bywa nasze środki finansowe były w stanie katastrofalnym;) a po drugie ubezpieczyciel nas postraszył, że muszą być antywłamaniowe a nie zwykłe drewniane, bo będziemy straszne składki płacić, a to jak się potem okazało była jednak bzdura:bash:

i teraz oglądam ten badziew codziennie

a i jeszcze - finlandia - te panele w Gerdzie są drewniane? drewnopochodne?

Edytowane przez koga

anjap

Znalazłem firmę produkująca te drzwi ale nie mają ich na stronce internetowej http://weissner-drzwi.pl/

Zdjęcie które wkleiłem było wzięte z jednego z portali ogłoszeniowych, cena wyprzedażowa niecałe 2900zł cena która bardzo by mnie satysfakcjonowała ale brak kontaktu

dzieki za info:) "Lecę" na ich stronę...

Znalazłam kontakt:) ale ceny opcz tych wyprzedażowych dość wysokie :(

Edytowane przez anjap

finlandia - a i jeszcze - finlandia - te panele w Gerdzie są drewniane? drewnopochodne?

Hmmm.. zakładam że masz drzwi panelowe, czyli wg. nazwy WX20 ew. jak z szybąto GWX20.

TO są panele podobne do tych podłogowych. Wymiana takiego panela to nie jest wielki problem: trzeba zdjąć skrzydło, odkręcić listwy, wysunąć/wyrwać stary panel, wsunąć nowy..

Problematyczne jest tylko posiadanie właściwego rozmiarem panela, ale jeśli robiłby go stolarz, to zakładam, że potrafiłby go odpowiednio dopasować - wielkość - grubość.

Jak wspominałem wczesniej podobają mi się drzwi Cal-a.

Tu moje pytanie do użytkowników drzwi drewnianych. Czym tak na prawdę różnią się drzwi sosnowe od dębowych. Cenowo to przy niektórych modelach prawie 1000 zł. I czy warto dopłacać czy może sosnowe wcale nie są gorsze.

Tyle co doczytałem że sosnowe są mnie wytrzymałe na uszkodzenia i więcej nie znalazłem

Sosna - z założenia cieplejsza. Dość miękka, ze słojami dość regularnymi podłużnymi.

Dab - z założenia trwalszy i twardszy. Ma zupełnie inne usłojenie -mówi się że szlachetne.

To zależy co się Tobie podoba bardziej..