Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POCHWALCIE SIE SWOIMI DRZWIAMI ZEWNĘTRZNYMI

robjar

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wychodzi że znajomy na codzień nie zyje z montazu stolarki.

O ile garaż jest w bryle domu (czyli pomieszczenie mieszkalne) to VAT jest 8%... jeśli osobno.. to 23%.

Właśnie sprawdziłem - granicą dla stawki 8% jest dom do 300m2, (mieszknie do 150m2). Powyżej to już luksus :)

ale ja wysyłając zapytania o cene do róznych firm nie podawałem metrazu domu i niktsie o to mnie ie pytał.

i to jest błąd-generalnie mało kto przyjmuje, że ludzie budują domy powyzej 300m2:) finladnia ma rację- powyżej 300m2 obejmuje podatek 23% ale oblicza się go procentowo do 300m% płaci się 8% a za resztę metrów powyzej tych 300 juz 23%

Wychodzi że znajomy na codzień nie zyje z montazu stolarki.

O ile garaż jest w bryle domu (czyli pomieszczenie mieszkalne) to VAT jest 8%... jeśli osobno.. to 23%.

Właśnie sprawdziłem - granicą dla stawki 8% jest dom do 300m2, (mieszknie do 150m2). Powyżej to już luksus :)

Znajomy męża robi jakąś automatykę dla firm, także bramy i mówił, że wszystko będzie bardzo super ta jak w bramach w zakładach pracy, które często się otwierają. Mówił, że automat się nie zepsuje itp. Bramazamontowana była chyba w maju, kosztowała nas 7 tys, fakturę otrzymaliśmy ok 1 mies temu, jak podłączył automatykę. Kasę otrzymał wcześniej. Sąsiad kupił bramę zewnętrznie taką samą, po rabatach zapłacił 5tys z haczykiem.

Teraz przeglądałam faktury i zauważyłam vat 23%. Poprosiłam o wystawienie faktury na sam zakup, montaż we własnym zakresie byłby bo przecież nagle kasy mi nie zwróci, ale on stwierdził, że kupił ją z vatem 23% i sprzedać może z vatem 23% bo jest na vacie 23% (usłui przemysłowe). I mimo, że "znajomy" faktury zmienić nie chciał.

A ja się cieszyłam, że mam bramę-mercedesa, przebolałam tą większą kasę za bramę a teraz mi szkoda, jak zauważyłam, że tu chodzi o vat.

i to jest błąd-generalnie mało kto przyjmuje, że ludzie budują domy powyzej 300m2:) finladnia ma rację- powyżej 300m2 obejmuje podatek 23% ale oblicza się go procentowo do 300m% płaci się 8% a za resztę metrów powyzej tych 300 juz 23%

bez przesady, ze malo się buduje domów powyżej 300m2;) - w mojej wsi co druga ma grubo powyżej tej powierzchni:o:)

Edytowane przez wojgoc

Znajomy męża robi jakąś automatykę dla firm, także bramy i mówił, że wszystko będzie bardzo super ta jak w bramach w zakładach pracy, które często się otwierają. Mówił, że automat się nie zepsuje itp. Bramazamontowana była chyba w maju, kosztowała nas 7 tys, fakturę otrzymaliśmy ok 1 mies temu, jak podłączył automatykę. Kasę otrzymał wcześniej. Sąsiad kupił bramę zewnętrznie taką samą, po rabatach zapłacił 5tys z haczykiem.

Teraz przeglądałam faktury i zauważyłam vat 23%. Poprosiłam o wystawienie faktury na sam zakup, montaż we własnym zakresie byłby bo przecież nagle kasy mi nie zwróci, ale on stwierdził, że kupił ją z vatem 23% i sprzedać może z vatem 23% bo jest na vacie 23% (usłui przemysłowe). I mimo, że "znajomy" faktury zmienić nie chciał.

A ja się cieszyłam, że mam bramę-mercedesa, przebolałam tą większą kasę za bramę a teraz mi szkoda, jak zauważyłam, że tu chodzi o vat.

i tak to jest ze znajomymi niby taniej ale... ;)

Ja nie pytam o metreż (wiem, może czasem przegapię "okazję" do wlepienia vatu 23% i wzbogaceia naszego Państwa). Ale ufam klentom, któryz podpisują umowę i tak jakby potwerdzają że mają budynek objęty budownictwem społecznym :)

Dziwne z tym znajomym - przypuszczam że facet nigdy nie montował z fakturą dla osob indywidualnych. I zwyczajnie się boi, bo faktura na 8% może oznaczać szybką kontrolę z US, bo w końcu będzie musiał starać się o zwrot Vatu.

BEWA jaki tam masz napęd do tej bramy? I jaka brama, że tyle kasy dałaś? Domyślam się, że ma 5m szerokości?

Brama ma 5m, firma Gross, napęd -nie wiem. On powiedział, że na nas "nie zarobił" a z Vatem 8% nie może zrobić. Chciałam, żeby nam ją odsprzedał na zasadzie on kupił nam sprzedał i aby nie było na fakturze montaż bramy tylko brama. Stwierdził, że tak nie może. Znajomy zapłacił za bramę chyba 5400 zł po obniżkach w promocji, jako kupujący okna, bramę i rolety u jednego sprzedawcy

Brama ma 5m, firma Gross, napęd -nie wiem. On powiedział, że na nas "nie zarobił" a z Vatem 8% nie może zrobić. Chciałam, żeby nam ją odsprzedał na zasadzie on kupił nam sprzedał i aby nie było na fakturze montaż bramy tylko brama. Stwierdził, że tak nie może. Znajomy zapłacił za bramę chyba 5400 zł po obniżkach w promocji, jako kupujący okna, bramę i rolety u jednego sprzedawcy

Gross - mało popularny producent, a cena z wyższej półki - jak za Normstahla.

Duze znaczenie ma zastosowana automatyka .

Czy znajomy w tej samej cenie kupil też bramę Gross?

My sprawdzaliśmy ceny bram w 3 miejscach, i wszędzie brama podwójna 500 x 225 cm, wersja BEZ napędu, była wyceniana z montażem na około 5.500 zł brutto (Krispol, Wiśniowski).

Za napęd dopłata około 1200 zł.

Więc to raczej mało realne, by za 5 tysięcy z kawałkiem kupić podwójną bramę z napędem.

Bewa a czy to nie przypadkiem Gros przez jedno s?

Bewa a czy to nie przypadkiem Gros przez jedno s?

Sprawdziłam, Gros przez jedno "s". Do dokumentów mam dołączone "Bennica automatyka do bram" a na fakturze "Sprzedaż i montaż bramy RPM96 5000x240s" (Tak jakby nie mógł napisać:sprzedaż bramy). Brama jest ładna ale napęd dopiero zamontowany więc nic nie powiem na ten tema. Razi mnie tylko te 23%.

Zauważyłam, ze Ty też masz taką bramę...