BEWA 15.10.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 ja nie Fin, ale nie odliczysz sobie roznicy w Vacie jesli masz bramę z montażem na 23%. wychodzi na to, ze wasz znajomy nie ma wpisanych usług do swojej dzialalnosci On powiedział, że ma usługi przemysłowe i nie może wystawić z Vatem 8%. Czy wg Ciebie nic się nie da zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 15.10.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Wychodzi że znajomy na codzień nie zyje z montazu stolarki. O ile garaż jest w bryle domu (czyli pomieszczenie mieszkalne) to VAT jest 8%... jeśli osobno.. to 23%. Właśnie sprawdziłem - granicą dla stawki 8% jest dom do 300m2, (mieszknie do 150m2). Powyżej to już luksus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 15.10.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 usługi przemyslowe czyli jakie?może znajomy dal Wam taką cene, ze ostateczny koszt jest taki sam jakbyś gdzie indziej kupila te bramę na 8% Vacie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 15.10.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Właśnie sprawdziłem - granicą dla stawki 8% jest dom do 300m2, (mieszknie do 150m2). Powyżej to już luksus ale ja wysyłając zapytania o cene do róznych firm nie podawałem metrazu domu i niktsie o to mnie ie pytał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 15.10.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 ale ja wysyłając zapytania o cene do róznych firm nie podawałem metrazu domu i niktsie o to mnie ie pytał. i to jest błąd-generalnie mało kto przyjmuje, że ludzie budują domy powyzej 300m2:) finladnia ma rację- powyżej 300m2 obejmuje podatek 23% ale oblicza się go procentowo do 300m% płaci się 8% a za resztę metrów powyzej tych 300 juz 23% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 15.10.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 U nas zawsze przy podpisywaniu umowy-zamówienia padało pytanie o metraż (okna, brama, drzwi itd.) na szczęście metrów jest tyle ile trzeba i kłopotu nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BEWA 15.10.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Wychodzi że znajomy na codzień nie zyje z montazu stolarki. O ile garaż jest w bryle domu (czyli pomieszczenie mieszkalne) to VAT jest 8%... jeśli osobno.. to 23%. Właśnie sprawdziłem - granicą dla stawki 8% jest dom do 300m2, (mieszknie do 150m2). Powyżej to już luksus Znajomy męża robi jakąś automatykę dla firm, także bramy i mówił, że wszystko będzie bardzo super ta jak w bramach w zakładach pracy, które często się otwierają. Mówił, że automat się nie zepsuje itp. Bramazamontowana była chyba w maju, kosztowała nas 7 tys, fakturę otrzymaliśmy ok 1 mies temu, jak podłączył automatykę. Kasę otrzymał wcześniej. Sąsiad kupił bramę zewnętrznie taką samą, po rabatach zapłacił 5tys z haczykiem. Teraz przeglądałam faktury i zauważyłam vat 23%. Poprosiłam o wystawienie faktury na sam zakup, montaż we własnym zakresie byłby bo przecież nagle kasy mi nie zwróci, ale on stwierdził, że kupił ją z vatem 23% i sprzedać może z vatem 23% bo jest na vacie 23% (usłui przemysłowe). I mimo, że "znajomy" faktury zmienić nie chciał. A ja się cieszyłam, że mam bramę-mercedesa, przebolałam tą większą kasę za bramę a teraz mi szkoda, jak zauważyłam, że tu chodzi o vat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 15.10.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 (edytowane) i to jest błąd-generalnie mało kto przyjmuje, że ludzie budują domy powyzej 300m2:) finladnia ma rację- powyżej 300m2 obejmuje podatek 23% ale oblicza się go procentowo do 300m% płaci się 8% a za resztę metrów powyzej tych 300 juz 23% bez przesady, ze malo się buduje domów powyżej 300m2;) - w mojej wsi co druga ma grubo powyżej tej powierzchni:o:) Edytowane 15 Października 2012 przez wojgoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 15.10.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 BEWA, a jaką masz zamontowaną automatykę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 15.10.2012 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Znajomy męża robi jakąś automatykę dla firm, także bramy i mówił, że wszystko będzie bardzo super ta jak w bramach w zakładach pracy, które często się otwierają. Mówił, że automat się nie zepsuje itp. Bramazamontowana była chyba w maju, kosztowała nas 7 tys, fakturę otrzymaliśmy ok 1 mies temu, jak podłączył automatykę. Kasę otrzymał wcześniej. Sąsiad kupił bramę zewnętrznie taką samą, po rabatach zapłacił 5tys z haczykiem. Teraz przeglądałam faktury i zauważyłam vat 23%. Poprosiłam o wystawienie faktury na sam zakup, montaż we własnym zakresie byłby bo przecież nagle kasy mi nie zwróci, ale on stwierdził, że kupił ją z vatem 23% i sprzedać może z vatem 23% bo jest na vacie 23% (usłui przemysłowe). I mimo, że "znajomy" faktury zmienić nie chciał. A ja się cieszyłam, że mam bramę-mercedesa, przebolałam tą większą kasę za bramę a teraz mi szkoda, jak zauważyłam, że tu chodzi o vat. i tak to jest ze znajomymi niby taniej ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.10.2012 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Ja nie pytam o metreż (wiem, może czasem przegapię "okazję" do wlepienia vatu 23% i wzbogaceia naszego Państwa). Ale ufam klentom, któryz podpisują umowę i tak jakby potwerdzają że mają budynek objęty budownictwem społecznym Dziwne z tym znajomym - przypuszczam że facet nigdy nie montował z fakturą dla osob indywidualnych. I zwyczajnie się boi, bo faktura na 8% może oznaczać szybką kontrolę z US, bo w końcu będzie musiał starać się o zwrot Vatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlinaMariusz 16.10.2012 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 BEWA jaki tam masz napęd do tej bramy? I jaka brama, że tyle kasy dałaś? Domyślam się, że ma 5m szerokości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 16.10.2012 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 U nas też vat na bramy 8%. Bewa jaką wy bramę macie? to jest podwójna? za podwójną to cena ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BEWA 16.10.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 BEWA jaki tam masz napęd do tej bramy? I jaka brama, że tyle kasy dałaś? Domyślam się, że ma 5m szerokości? Brama ma 5m, firma Gross, napęd -nie wiem. On powiedział, że na nas "nie zarobił" a z Vatem 8% nie może zrobić. Chciałam, żeby nam ją odsprzedał na zasadzie on kupił nam sprzedał i aby nie było na fakturze montaż bramy tylko brama. Stwierdził, że tak nie może. Znajomy zapłacił za bramę chyba 5400 zł po obniżkach w promocji, jako kupujący okna, bramę i rolety u jednego sprzedawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 17.10.2012 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Brama ma 5m, firma Gross, napęd -nie wiem. On powiedział, że na nas "nie zarobił" a z Vatem 8% nie może zrobić. Chciałam, żeby nam ją odsprzedał na zasadzie on kupił nam sprzedał i aby nie było na fakturze montaż bramy tylko brama. Stwierdził, że tak nie może. Znajomy zapłacił za bramę chyba 5400 zł po obniżkach w promocji, jako kupujący okna, bramę i rolety u jednego sprzedawcy Gross - mało popularny producent, a cena z wyższej półki - jak za Normstahla. Duze znaczenie ma zastosowana automatyka . Czy znajomy w tej samej cenie kupil też bramę Gross? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlotka 17.10.2012 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 My sprawdzaliśmy ceny bram w 3 miejscach, i wszędzie brama podwójna 500 x 225 cm, wersja BEZ napędu, była wyceniana z montażem na około 5.500 zł brutto (Krispol, Wiśniowski).Za napęd dopłata około 1200 zł.Więc to raczej mało realne, by za 5 tysięcy z kawałkiem kupić podwójną bramę z napędem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.10.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Pewnie realne - są małe, nieznane firemki robiące bramy.. Ale szybszą drogą na obniżenie ceny jest zrobienie koloru brązowego zamiast oklein.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 17.10.2012 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Brama ma 5m, firma Gross, napęd -nie wiem. On powiedział, że na nas "nie zarobił" a z Vatem 8% nie może zrobić. Chciałam, żeby nam ją odsprzedał na zasadzie on kupił nam sprzedał i aby nie było na fakturze montaż bramy tylko brama. Stwierdził, że tak nie może. Znajomy zapłacił za bramę chyba 5400 zł po obniżkach w promocji, jako kupujący okna, bramę i rolety u jednego sprzedawcy Bewa a czy to nie przypadkiem Gros przez jedno s? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BEWA 17.10.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Bewa a czy to nie przypadkiem Gros przez jedno s? Sprawdziłam, Gros przez jedno "s". Do dokumentów mam dołączone "Bennica automatyka do bram" a na fakturze "Sprzedaż i montaż bramy RPM96 5000x240s" (Tak jakby nie mógł napisać:sprzedaż bramy). Brama jest ładna ale napęd dopiero zamontowany więc nic nie powiem na ten tema. Razi mnie tylko te 23%. Zauważyłam, ze Ty też masz taką bramę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biro 19.10.2012 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Moje drzwi, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts