Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POCHWALCIE SIE SWOIMI DRZWIAMI ZEWNĘTRZNYMI

robjar

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Drzwi są osadzone w ten sposób ponieważ otwierają się do środka, gdyby otwierały się na zewnątrz to były by osadzone bliżej. Okna są plastikowe na profilu veka. Jeżeli chodzi o energooszczędność to w zasadzie nie było z góry założonych planów, kierujemy się rozsądkiem i wyszukujemy złotego środka;)

Drzwi są osadzone w ten sposób ponieważ otwierają się do środka, gdyby otwierały się na zewnątrz to były by osadzone bliżej.

A co ma piernik do wiatraka? Moje też otwierają się do środka a są wysunięte 2cm w stosunku do lica ściany. Niby niuans, a co zima więcej pieniędzy zostanie w portfelu. Radzę to jeszcze przemyśleć.

Tak pytałem, bo ten montaż to w świetle prezentowanych tu "maniakalnych skłonności" forumowiczów do oszczędzania taki montaż to rzecz poniżej krytyki.

Zgodzę się że glify można docieplić, ale podłoga... przecież beton wychodzi na zewnątrz i wygląda że pod drzwiami nie ma żadnej izolacji oddzielającej płytę posadzki od warunków zewnętrznych.

Będzie tak jak u mnie w domu - zimą podłoga w przedsionku ma góra kilka stopni ciepła. Bez kapci ani rusz. No ale u mnie tak wybudowano 40 lat temu..

Myślę, że przy zastosowanym u nas ogrzewaniu podłogowym w przedsionku, podłoga zimą nigdy nie będzie miała kilka stopni;) Poza tym od zewnątrz nie jest jeszcze wylany podest, na to przyjdzie jeszcze płytka, która podejdzie pod samo skrzydło drzwiowe, więc izolacja będzie.

No właśnie że nie będzie. Będzie mostek jak jasna cholera.

Ech:( daleki jestem od krytyki na podstawie zdjęć, bo często nie widać wszystkiego. Daleko jestem od paranoicznego strachu przed "mostkami termicznymi, które dominuje w tematach okienno-drzwiowych, ale tu nie jest mostek.. to wielki MOST :)

Ale co tam - niektórzy stosują podgrzewane podjazdy by śnieg się sam rozpuszczał - u Ciebie będzie ocieplane "przedschodka". Tylko w czym jest problem? Będziesz grzała ten kawałek betonu, który wystaje spod drzwi na zewnątrz - a ile to będzie kosztowało - to w końcu nie moja sprawa;)

No przecież podłogówka zaczyna się dalej (wewnątrz pomieszczenia) a nie w miejscu gdzie zaczyna się pustak. Mądrzy tego forum powiedzcie więc w jaki sposób powinny być zamontowane drzwi by nie było mostka termicznego (o ile to możliwe)?

Ciepło ma taką dziwną właściwość, że pcha się tam gdzie najzimniej (tendencja do równowagi). Nie musisz mieć tam podłogówki żeby odczuć to rok rocznie na rachunkach.

Najlepiej (ale drogo) zamocować drzwi w warstwie ocieplenia. Ja raczej skłaniam się do montażu z wysunięciem ze dwa centymetry poza lico ściany i dokładne dociśnięcie styropianu do wystającej części drzwi. Na dole dajemy cieńszy styropian (ja dałem 5cm twardszego). 2cm wchodzą pod drzwi a 3 wystają (mostek będzie, ale duuuużo mniejszy). I w zależności w jakiej technologii robimy schody tak wykańczamy. Proste i nie trzeba do tego dopłacać ekstra. Zyski co roku.

No przecież podłogówka zaczyna się dalej (wewnątrz pomieszczenia) a nie w miejscu gdzie zaczyna się pustak. Mądrzy tego forum powiedzcie więc w jaki sposób powinny być zamontowane drzwi by nie było mostka termicznego (o ile to możliwe)?

Jak nakryjesz się kocem (dom ociepleniem) ale stopy zostaną nieprzykryte(ten nieszczęsny przedschodek), to czy będzie Ci w nie ciepło?

Liwko proponuje już lekko "paranoiczne" rozwiązania - dążenie do ułamkowych oszczędności ale na szczęscie bez wydawania majątku :)

Najsensowniejsze jest zamontowanie tych drzwi dosuniętych do zewnętrznej części ściany.

Ps. A tak na marginesie same drzwi wyglądają nieźle:)

Pytałam o to na forum okna/drzwi, zapytam jeszcze tutaj, jesli nikt nie odpowie, to więcej już pytać nie będę ;-) Chodzi o klamkę. Wyszło tak, że mam drzwi zewnętrzne bez klamki i musze sobie tą klamkę z rozetą + rozetę górną dokupić. Polecicie jakiegoś producenta ze średniej półki cenowej? Czy AXA byłaby ok? I jak to jest z antywłamoniowością drzwi (w sensie zniżek przy ubezpieczeniu), czy klamka ma znaczenie, czy liczy się tylko wkładka, a moze coś jeszcze?

Gość GOSC12_3
bettka wow nawet nie wiedziałam, ze są drzwi bez klamek. Nie pomogę, ale jeśli chodzi o ubezpieczenie, to nie wiem czy klamka ma coś do rzeczy. Na pewno musi mieć te papiery przy kupnie że są antywłamianiwe.

• 1 month później...

Uff przebrnełam przez wątek z drzwiami, dużo ślicznych fotek, ale ja nadal nie wiem jakie zakupić.

proszę rzućcie okiem na mój dom i doradźcie co Wam się wydaje że powinno być, jaki styl? klasyka czy nowoczesność? wzór w poprzek czy wzdłuż? kolor biały czy antracyt (w pobliżu jest okno narożne więc okna będą takie same jak drzwi)

i niestety niestandardowy wymiar wysokość 235 szerokość może być dostosowana teraz jest 150 w projekcie naświetle górne i jedno boczne ale sama nie wiem czy to ładnie będzie.

podobają mi się dwie wersje:

1 styl lekko śródziemnomorski w miarę prosty, nowoczesny - czyli białe drzwi i okna - bez szprosów i kasetonów proste do tego lekko żółtokremowy tynk i dodatki antracytowe np. kinkiety, parapety, szara kostka i donice lub

2. nowoczesnie i prosto ale nie za chłodno - okna i drzwi antracyt, we wnękach na elewacji drewno, tynk śmietankowy kostka też szara a raczej płyty.

wklejam zdjęcie wilekości i proporcji otworu szerokość można jeszcze zmienić. Doradzcie proszę jak ten domek Wam się kojarzy, jak rozłożyć doświelta? dac górne czy podwyższyć szkrzydło? dać jedno boczne czy poszerzyć i zrobić symetrię? ale wejście jes z boku domu.

matko tyle dylematów :(

http://foto2.m.onet.pl/_m/bf40ebd7cc8d51f40764001ced7cb0da,21,19,0.jpg

http://foto2.m.onet.pl/_m/90a4012fd4c5f56db5bb89803c14328a,10,19,0.jpg

domek jest w głębi działki i wjazd będzie dość długi koło 35mb co daje fajną perspektywę

drzwi to te po lewej stronie zdjęcia :)

Edytowane przez johana

w sumie dla ułatwienia wyobrażenia gdzie drzwi a gdzie okna :) dodam wizualki projektu....kolorystyką się nie sugerujcie jedynie podziałami okien

http://foto0.m.onet.pl/_m/36a1992d106bee9b3d631d370f0cab98,10,19,0.jpg

rozważam te dwa warianty co powyżej, złotych dębów nie biorę pod uwagę