Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POCHWALCIE SIE SWOIMI DRZWIAMI ZEWNĘTRZNYMI

robjar

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja obstalowałam w Calu: model 101 dębowe z bocznym naświetlem i angielską kołatką. Będą gotowe pod koniec bieżącego tygodnia. Wykonawca chce, żeby były już zamontowane, żeby dokończyć elewację. Ale przewidywania moje są takie jak piszecie. Więc będą na zakończenie robót.

Cal ma ładne wewnętrzne, ale drooogie. Więc od nich tylko kaseta na drzwi przesuwne z salonu do kuchni, pozostałe od stolarza z Rucianego-Nidy.

O połowę tańsze, całe dębowe w naturalnym kolorze (są już takie w domu mojej koleżanki)

A wzór oczywiście z Cala :wink: - "opera"

Cena z montazem: 4400 zł.

W tym klamka klasy C, jakieś bolce, trzpienie, dodatkowe uszczelki. Szyba oczywiście P4. Drewno sosna (dąb o ponad 30% drozszy).

Też najpierw chciałam szykę tylko małą pośrodku naświetla-z tego samego powodu co Ty. Ale mnie przekonano, ze szyba P4 da radę.

Pdobnie płaciłaś?

Drzwi zewnętrzne jak sama nazwa mówi powinny sie otwierać na zewnątrz ...

Nie zgodze się z powyższą wypowiedzią. Drzwi zewnętrzne to drzwi usytuowane na zewnątrz budynku, wewnętrzne to te w środku domu/lokalu, a w którą stronę są otwierane to wszytsko jedno.

Chyba, że istnieje jakaś nazwa na drzwi zewnętrzne otwierane do środka :D zewnętrzne dośrodkowe ???

Drzwi otwieramy jak nam wygodnie. Ja mam od zachodu gdzie zwykle wieje i jeśli otwierałyby się do środka to wiatr by je wpychał i wciskał się do środka, to samo z deszczem, zimnem zimą itp. To był dla mnie koronny argument, drugi to mały wiatrołap. I nie żałuję. Teraz wiatr dociska mi drzwi bo otwierają się na zewnątrz. Z drugiej strony mam gdzie te drzwi otwierać tak aby nie spychać gości - jest spory podest.

A tu wzorem innych, bo o tym jest ten wątek, chwalę się drzwiami (już się gdzieś nimi chwaliłam, ale co tam... :D ). Firma Okna Flak z Radzionkowa (Góry Tarnowskie), drzewo meranti. Są proste, jedyny ozdobnik (ale konieczny, bo taka szerokość otworu) to naświetle (w projekcie były dwa).

http://images24.fotosik.pl/21/070ffb0bf9070d2dmed.jpg

Witam

Zainspirowany prośbą twórcy posta postanowiłem i ja pochwalić się drzwiami zewnętrznymi. Poniżej wklejam fotkę. Niestety mój fachowiec prosił aby nie dawać już na niego namiarów, bo nie może się wyrobić z terminami przez najbliższy rok. 8)

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/h/8/4/9/25414808_d.jpg