finlandia 02.02.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Spieszę z odpowiedzią, bo chyba widziałem te drzwi: szerokość całkowita to 150cm, proporcje podziału to 107,5cm / 42,5cm. Proporcje może zaburzać konstrukcja - tu rama skrzydła ma szerokość 16 cm (średnio na rynku to max 14cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabba 02.02.2011 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 A takie są nasze A można wiedzieć jaka to szyba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabba 02.02.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Spieszę z odpowiedzią, bo chyba widziałem te drzwi: szerokość całkowita to 150cm, proporcje podziału to 107,5cm / 42,5cm. Czy można dopasować takie drzwi do otworu 143cm? Bardzo zależałoby mi na doświetlu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 02.02.2011 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Szyba się nazywa Parsol brąz. Antywł. P4 - ale tego nie widać - przyciemniona na brązowo - jak szkło duralex.w otwor 143 cm trzeba by było zrobić doświetle mniejsze o 7cm albo zdjąć 4 lub 10 cm ze skrzydła - można, tylko pytanie czy się spodoba wymagającym:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkar1 02.02.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 (edytowane) jkar1 A jakiej sa szerokosci chodzi mi o skrzydlo, bo na zdjeciu cos waskie.. jakby naswietle wstawione na sile, ale moze to przeklamanie perspektywy. Ladne i proste w moim stylu Szyba się nazywa Parsol brąz. Antywł. P4 - ale tego nie widać - przyciemniona na brązowo - jak szkło duralex. w otwor 143 cm trzeba by było zrobić doświetle mniejsze o 7cm albo zdjąć 4 lub 10 cm ze skrzydła - można, tylko pytanie czy się spodoba wymagającym:) Spieszę z odpowiedzią, bo chyba widziałem te drzwi: szerokość całkowita to 150cm, proporcje podziału to 107,5cm / 42,5cm. Proporcje może zaburzać konstrukcja - tu rama skrzydła ma szerokość 16 cm (średnio na rynku to max 14cm) Dokładnie tak jak napisał finlandia Edytowane 2 Lutego 2011 przez jkar1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
palmus 03.02.2011 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Pytanie do użytkowników drzwi z wypukłymi szybkami:Czy podzielacie pogląd,że takie szyby są mniej trwałe/ mniej wytrzymałe od płaskich?Taką opinię wyraził dostawca drzwi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monjan 03.02.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 witajcie, czy wasze drewniane drzwi wypaczają się?bo moje zaczynają, po 1 zimie, już złożona reklamacjaa może to cecha drewna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALUTKA W 03.02.2011 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 monjan a robione u stolarz czy w firmie drzwiowej? bo takie od stolarza u mojej tesciowej to już mają szpary, ze wieczorem widać swiatło z korytarza na zewnątrz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.02.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Pytanie do użytkowników drzwi z wypukłymi szybkami: Czy podzielacie pogląd,że takie szyby są mniej trwałe/ mniej wytrzymałe od płaskich? Taką opinię wyraził dostawca drzwi.. Szyb wypukłych kiedyś nie można było robić jako antywłamaniowych czy też hartowanych. Jak jest teraz to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
palmus 03.02.2011 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Czy podczas osadzania drzwi zostawiacie futryny/ościeżnice na zewnątrz w całości widoczne?Czy np. po ociepleniu budynku styropian je przysłania i zostaje widoczne tylko skrzydło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monjan 03.02.2011 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 robione w firmie drzwiowejosadzane były także przez nich, w pażdzierniku, potem była robiona elewacjawszystko bylo ok do zimy...w zimie grzaliśmy już (15-16st) ale też dużo wietrzyliśmyno i się wypaczyły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robespierre 08.03.2011 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Zauważyłem że toczyły się rozmowy na temat szerokości naświetli drzwi wejściowych. Wykonałem 3 przykładowe prezentacje. Użyłem naświetli 50 cm, 35 cm oraz 25 cm. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=46532 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robespierre 08.03.2011 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Czy podczas osadzania drzwi zostawiacie futryny/ościeżnice na zewnątrz w całości widoczne? Czy np. po ociepleniu budynku styropian je przysłania i zostaje widoczne tylko skrzydło? Pytanie czy drzwi będą otwierane na zewnątrz czy do środka... (??) Jeśli na zewnątrz to maksymalnie zakrywając ościeżnicę uniemożliwisz ewentualne ściągnięcie skrzydła w przypadku potrzeby serwisu... Należy najpierw sprawdzić o ile podnosi się skrzydło podczas próby ściągnięcia z zawiasów. Dobrze też sprawdzić możliwości regulacyjne zawiasów. Często bywa tak że w drzwiach producent stosuje super zawiasy z możliwością regulacji a sprytny klient zabudowuje drzwi tak że przy próbie regulacji trzeba wyciąć kawałek elewacji. Jeśli są otwierane do wewnątrz to ocieplenie ościeżnicy w zasadzie jest dowolne lecz na pewno nie będzie to ładnie wyglądać jeśli przykryjesz dużą jej część. Sprawdź jak zrobiłeś to przy oknach i wykonaj podobnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robespierre 08.03.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 witajcie, czy wasze drewniane drzwi wypaczają się? bo moje zaczynają, po 1 zimie, już złożona reklamacja a może to cecha drewna? Praca drzwi drewnianych jest rzeczą naturalną. Można to zjawisko ograniczyć poprzez klejenie warstwowe drewna i właściwe przygotowanie drewna do produkcji. Niestety wiele firm nie ma pojęcia jak to wykonać prawidłowo. Skrzydła pracują w miarę zmieniania się warunków klimatycznych. Odkształcenia zazwyczaj nie są trwałe. Skrzydło powraca do swoich pierwotnych kształtów... Ale... Tylko wtedy jeśli owe klejenie warstwowe zostało prawidłowo wykonane. Zła konstrukcja ramiaka po odkształceniu już nigdy nie powróci do prawidłowego kształtu. Dlatego drzwi zewnętrzne powinny być kupowane od firm które wiele lat pracują nad swoim produktem oraz od tych które specjalizują się w ich produkcji. Firma produkująca drzwi, schody, meble, figurki ogrodowe raczej nie będzie miała wielu doświadczeń przy tak trudnym produkcie jakim są drzwi zewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robespierre 08.03.2011 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 To tutaj szukaliśmy inspiracji, w związku z czym czujemy się zobowiązani aby pokazać owoc naszych wizji - nasze drzwi na razie jeszcze na stelażu u stolarza http://images41.fotosik.pl/553/4453dc68fa52a132.jpg Drzwi całkiem ładne... Przede wszystkim kształtne. Szybki tej samej szerokości. Naświetle nie przytłacza... Gratuluję udanej formy. Jest jednak jedno ale. Klamka!!! To nie jest klamka do drzwi wejściowych!!! Taką klamkę wyłamią w 3 sekundy a w następne 5 sekund wkładki... Potem otwarcie zamka to już dziecinna zabawa i w ok 30 sekund będą w środku!!! Zalecam montaż porządnej klamki zewnętrznej. Mocnej konstrukcyjnie, z krytymi śrubami na szyldach od zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.03.2011 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Zauważyłem że toczyły się rozmowy na temat szerokości naświetli drzwi wejściowych. Wykonałem 3 przykładowe prezentacje. Użyłem naświetli 50 cm, 35 cm oraz 25 cm. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=46532 Pokaż front domu i stolarkę okienną. Drzwi muszą pasować do całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robespierre 09.03.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 To są tylko projekty. Frontu nie pokażę. Ale z tego co wyczytałem wcześniej ktoś napisał że duże naświetla wyglądają beee. A z tym się nie zgodzę. Bo to właśnie wyglą ogólny domu mówi nam czy te naświetla mogą być duże czy raczej powinny być mniejsze. Jeśli dom jest nowoczesny, posiada duże przeszklenia, okna jednopłaszczyznowe - to naświetla mogą być większe. Natomiast jeśli bryła jest bardziej tradycyjna, okna z podziałami (dwuskrzyłowe, trzyskrzydłowe) to naświetla boczne na pewno muszą być mniejsze... Oczywiście projekt drzwi musi być zupełnie inny. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robespierre 09.03.2011 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=46536 Przykład szerokich naświetli. Naświetla po 90 cm... Materiał: ALUKolor: RAL 7035 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarJel 09.03.2011 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Ja mam takie naświetla http://img846.imageshack.us/img846/1783/dsc0025b.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.03.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 A ja takie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts