Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POCHWALCIE SIE SWOIMI DRZWIAMI ZEWNĘTRZNYMI

robjar

Recommended Posts

Może przypomnnę takie powiedzenie:

" O GUSTACH SIĘ NIE DYSKUTUJE"

Wasze piękne drzwi mogą komuś kompletnie nie pasować. I taka publiczna krytyka może czasem kogoś zdołować.

Nie podoba się-przemilczmy, podoba - pochwalmy.

Są jednak rzeczy kategoryczne : jak klamka o której wspomniał Robe...

To nagminny przypadek. Drzwi mają mieć w założeniach zamki i zabezpieczenia antywłamaniowe, a potem przypina im się taki kwiatek jak klamka z cienkiej blaszki ze śrubami na zewnątrz: to jak zaproszenie na furtce: "uwaga, w tym domu nie przykłada się większej uwagi do zabezpieczenia przed kradzieżą"

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może przypomnnę takie powiedzenie:

" O GUSTACH SIĘ NIE DYSKUTUJE"

Wasze piękne drzwi mogą komuś kompletnie nie pasować. I taka publiczna krytyka może czasem kogoś zdołować.

Nie podoba się-przemilczmy, podoba - pochwalmy.

Są jednak rzeczy kategoryczne : jak klamka o której wspomniał Robe...

To nagminny przypadek. Drzwi mają mieć w założeniach zamki i zabezpieczenia antywłamaniowe, a potem przypina im się taki kwiatek jak klamka z cienkiej blaszki ze śrubami na zewnątrz: to jak zaproszenie na furtce: "uwaga, w tym domu nie przykłada się większej uwagi do zabezpieczenia przed kradzieżą"

Jeżeli chodzi o moje drzwi, a raczej klamkę to jest tymczasowa, budowlana.

Natomiast jeżeli chodzi o drzwi i mój gust :rolleyes: to jest oczywiste chyba że nie każdemu mogą się podobać, ale może znajdzie się ktoś kogo zainspirują i po to je tu wrzuciłam.

MarJel, wcale nie mialem na myśli Twoich drzwi. To była uwaga ogólna. Twoje są nawet nawet :)

Klamki po budowie często nadają się tylko do wymiany. O wkładkach chyba przypominać nie trzeba...

Po wyjściu ostatniego budowlańca należy niezwłocznie wymienić wkładki w drzwiach!!! To uwaga dla wszystkich!!!

Co do klamki to zazwyczaj nie da się zmienić tej którą założył sprzedawca gdyż nowa ma inne wymiary szyldów, rozstaw śrub, itp... Ciężko trafić inną która ładnie wpasuje się w miejsce po tymczasowej.

:(

Co do wyrażania negatywnych opinii uważam że jednak można w swoim imieniu wypowiedzieć się i zganić dany produkt. Po to są fora...

Liwko piękne drzwi i piękne pasujące do drzwi okna. Jestem pełna podziwu. Te okna z tą ramką na dole suuuper.

Piękne dzięki za miłe słowa:)

Teraz jak finanse pozwolą planuję obłożyć schody drewnem. Cały czas się zastanawiałem co na nie położyć i chyba drewno będzie najlepiej wyglądać. Jak myślicie?

Piękne dzięki za miłe słowa:)

Teraz jak finanse pozwolą planuję obłożyć schody drewnem. Cały czas się zastanawiałem co na nie położyć i chyba drewno będzie najlepiej wyglądać. Jak myślicie?

rozważ jeszcze kamień - chyba Madura by się ładnie komponowała.

a jak drewno to o jakim myslisz?

rozważ jeszcze kamień - chyba Madura by się ładnie komponowała.

a jak drewno to o jakim myslisz?

Myślę o jakimś egzotycznym pobejcowanym na kolor stolarki. Zastanawiałem się nad kamieniem ale że przed schodami będzie kostka nowa-granit to nie za bardzo by to pasowało. tak myślę.

Skrzydło ładne, kształtne. Dostawki o szkle podobnej szerokości co kasetony, wprowadzony podział harmonizuje ze skrzydłem.

Niestety efekt psuje zbyt głębokie osadzenie ramiaków dostawek w murze. Szkło wygląda jakby wchodziło w mur. Mam nadzieję że strona zewnętrzna nie jest aż tak schowana.

Ogólnie ładne. :)

Myślę o jakimś egzotycznym pobejcowanym na kolor stolarki. Zastanawiałem się nad kamieniem ale że przed schodami będzie kostka nowa-granit to nie za bardzo by to pasowało. tak myślę.

a zastanawiałaś się nad kamieniem płomieniowanym? granit jest w tej formie dostepny i bedzie się komponował z kostką przed domem.

Do "LIVKO"

Ciekawie komponowałby się też ciemny granit TAN BROWN. Jest dostępny w dość atrakcyjnych cenach. Barwa jest bardzo głęboka, mieszania brązu/grafitu/czerni...

Oczywiście jeśli myśleliście o czymś ciemniejszym niż stolarka... :)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=46758

Edytowane przez Robespierre

Skrzydło ładne, kształtne. Dostawki o szkle podobnej szerokości co kasetony, wprowadzony podział harmonizuje ze skrzydłem.

Niestety efekt psuje zbyt głębokie osadzenie ramiaków dostawek w murze. Szkło wygląda jakby wchodziło w mur. Mam nadzieję że strona zewnętrzna nie jest aż tak schowana.

Ogólnie ładne. :)

Nic dodać nic ująć, zgadzam się z Twoją opinią:yes: Na zewnątrz nie założyliśmy jeszcze opaski drewnianej w około więc nie widać jeszcze efektu końcowego. Drzwi wymyśliłam sama, więc i tak się cieszę że nie wyszła gorsza kaszanka:D

Mam te same odczucia co do drzwi Livko, bardzo ładnych zresztą, ale też na górze szybkę bym bardziej widziała.

Livko też bym pomyślała nad kamiennymi schodami.

Do "LIVKO"

Ciekawie komponowałby się też ciemny granit TAN BROWN. Jest dostępny w dość atrakcyjnych cenach. Barwa jest bardzo głęboka, mieszania brązu/grafitu/czerni...

Oczywiście jeśli myśleliście o czymś ciemniejszym niż stolarka... :)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=46758

Coś mi tak delikatnie odradzacie te dechy:) Hmm... Muszę się jeszcze raz dobrze nad tym zastanowić.

Co do naświetla zamiast górnego kasetonu to jest to niestety wymóg konstrukcyjny. Chodzi o to że drzwi są naprawdę duże a drewno nie jest na tyle sztywne by skrzydło było wsparte tylko do bocznych listew.

Co do klamki to dwa lata temu była taka pod ręką i została do dzisiaj:D Nie ma to jak prowizorka, jest wieczna:D

co do wymiany wkladek po budowie to nasze drzwi maja sprytny patent: teraz zarowno my jak i budowlancy poslugujemy sie jednym rodzajem klucza, w domu zas spoczywaja klucze wlasciwe. Po wyjsciu ostatniego robotnika wtyka sie taki wlasciwy klucz i zamek juz tego "budowlanego" nie przyjmie. Cos jak nowa karta do bankomatu, uzyta pierwszy raz wyoutowuje poprzednia. polecam

Rozumiem, że te nowe klucze leżą w bezpiecznym miejscu, a nie w ogólnodostępnym dla budowlańców? ;)

Ten patent jest bardzo fajny i zaczyna być stosowany przez coraz większą liczbę producentów wkładek (a już chyba jest to standardem przy wkładkach antywłamaniowych).

A jak ważna jest wymiana wkładek po robolach (zwłaszcza tych nieznanych) świadczy historia mojego braciszka, któremu z wykańczanego mieszkania ktoś wyniósł kilka dość drogich narzędzi (np. młotowiertarkę Bosh-a za ok. 500 zł), a policja nie znalazła żadnych śladów włamania, czyli ktoś musiał otworzyć drzwi z klucza, a tymi dysponowali oficjalnie tylko brat. Można było się tylko domyślać, że nieoficjalnie kluczami dysponowali też robotnicy developera. Dlatego zawsze warto uczulić każdego nowego właściciela, aby po zakończeniu robót i przed zniesieniem swoich gratów wymienił wkładki. Koszt jest wszak znikomy w ogólnym kosztorysie, a zyska się w ten sposób święty spokój :)