Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POCHWALCIE SIE SWOIMI DRZWIAMI ZEWNĘTRZNYMI

robjar

Recommended Posts

Nasz dom dzisiaj dostał takie drzwi. Nie mieliśmy czasu nawet wstawić klamki,bo równocześnie pracowało kilka ekip i ciągle czegoś brakowało... Kolor to antracyt (taki jak okna, brama itd.) Proste, w miarę niedrogie, wykonane z mahoniu. Pozdrawiam
świetne. Napisz dokładnie, co to za drzwi :)

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jestem w trakcie zamawiania drzwi zewnetrznych. Mam w związku z tym pytanie do tych, którzy zdecydowali się na antabę: czy jest praktyczna w użytkowaniu? czy jednak tradycyjna klamka jest lepsza/praktyczniejsza?

NABERIA

gdzieś wstecz moze odkopiesz moje drzwi z antabą. str 83 musze powiedzieć tak: efekt rewelacja, używa sie ją też rewelacyjnie ale drzwi po przyjściu do domu musisz otwierac kluczem... mnie osobiście najbardziej stresuje zatrzask tzn. jak idę do ogródka albo do auta to muszę pamiętac, zeby odchaczyć taki wichajster przy zamku, zeby mi się nie zatrzasnęły. Mogliśmy zamówić z zamkiem baryłkowym wtedy no problem ale trzebaby pamiętac o przekluczaniu drzwi od środka jak się nie chce nieplanowanych gości co to sami się pchają (ale to z klamką tak samo).

Podsumowując: teraz zrobiłabym tak samo jak mam - przynajmniej sąsiedzi ze wsi wiedzą, ze do nas trzeba pukać jak do ludzi a nie włazić z buciorami jak do siebie ;)

ps. bardzo ładne te drzwi - podobne do moich

Edytowane przez ALUTKA W

Jestem w trakcie zamawiania drzwi zewnetrznych. Mam w związku z tym pytanie do tych, którzy zdecydowali się na antabę: czy jest praktyczna w użytkowaniu? czy jednak tradycyjna klamka jest lepsza/praktyczniejsza?

Planuję takie drzwi plus boczne naświetle:

[ATTACH=CONFIG]59804[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]59803[/ATTACH]

To chyba Cal, tak?

Ja właśnie w przyszłym tygodniu bądź za dwa tyg. będę miała już montowane drzwi Cal model Sędziwój, bardzo podobne, i też z antabą, klamka mi tu po prostu nie pasuje. Będzie zamek rolowany, chyba tak to się nazywa. pozdrawiam

Do Basi KRK: drzwi wychodzące na zewnątrz budynku są zawsze drzwiami ucieczkowymi, więc powinny otwierać się na zewnątrz. Kiedy w panice uciekasz z pomieszczenia, łatwiej Ci otworzyć drzwi do przodu (czyli na zewnątrz), niż pociągnąć je do siebie. Oczywiście ta zasada bardziej dotyczy obiektów użyteczności publicznej, ale nie ma przeszkód zastosować ją we własnym domu.

Ja mam drzwi otwierane na zewnątrz, ale bardziej ze względu na mały wiatrołap (jak u Ciebie zresztą).

Ogólna zasada dla pochwytów i zamków rolkowych: wymagają systematycznego smarowania. Rolka ślizga się po zaczepie zamka i by za mocno nie stukała, musi mieć dobry poślizg. Zbyt luźne ustawienie rolki może powodować otwieranie się drzwi przy większych podmuchach.

Ogólna zasada dla pochwytów i zamków rolkowych: wymagają systematycznego smarowania. Rolka ślizga się po zaczepie zamka i by za mocno nie stukała, musi mieć dobry poślizg. Zbyt luźne ustawienie rolki może powodować otwieranie się drzwi przy większych podmuchach.

..dlatego do drzwi z pochwytem powinno montować się również samozamykacz

• 2 weeks później...
Basia_KRK jezeli posiadasz ogrodzenie przed domem, znaczy, listonosz lub niezapowiedziani goscie dzwonią do bramki, a nie bezposrednio do drzwi domu; to jak najbardziej drzwi na zewnątrz (przeciez o Twoj komfort tu chodzi przede wszystkim!), jezeli "obcy" bezposrednio dzwonią do drzwi w domu...moze byc klopot przy otwieraniu-wiem, z autopsji-teraz jeszcze mieszkam w bloku, mam jako jedyna na klatce drzwi otwierane na zewnatrz i jest to troche klopotliwe, gdy np. schodzi sąsiad po schodach, a ja nagle otwieram drzwi;) ale nie jest tak zle-jeszcze nie "udalo" mi sie uszkodzic nikogo, delikatnie otwieram i juz! do tego NAPRAWDE mozna sie przyzwyczaic!

tak (przepraszam ze sie wtrące.) tylko np jesli chodzi o drzwi w bloku to otwieranie na zewnątrz:

Kiedy wymiana drzwi do lokalu jest nielegalna i sprzeczna z prawem ?

Coraz częściej użytkownicy lokali decydują się na wymianę drzwi wejściowych do swojego lokalu w sposób sprzeczny z prawem.

Wymiana drzwi jest legalna i zgodna z prawem tylko wtedy, jeśli wstawiamy nowe drzwi w miejsce dotychczasowych (pierwotnych).

W przypadku wstawiania drzwi z otwieraniem na zewnątrz lub z ościeżnicą wymagana jest zgoda wydziału architektury i budownictwa.

Wydział architektury i budownictwa nie wyda zgody, jeśli po otwarciu drzwi zmniejszy się droga ewakuacyjna, która zgodnie z § 242 rozporządzenie ministra infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 nie może być mniejsza jak 1,4m

to ponoć gdy w domu jest pożar czy jakies zagrożenie życia straż/ policja ma problem z wyważeniem drzwi otwieranych na zewnątrz.

Druga sprawa ze mozesz sasiada uszkodzic ;)

Ja u siebie mam otwierane na zewnątrz i teraz w bloku i w przyszlym domku ;)

W końcu i my mamy wyczekane drzwi. No to się chwalimy :)

jak dla mnie to te drzwi prawie idealne, tylko ta blacha nijak sie ma do klamki i kolatki, poza tym bomba, pierwsze skojarzenie (poza blacha oczywiscie) to klimatyczny dom na wrzosowisku, lub nad morzem :D

jak dla mnie to te drzwi prawie idealne, tylko ta blacha nijak sie ma do klamki i kolatki, poza tym bomba, pierwsze skojarzenie (poza blacha oczywiscie) to klimatyczny dom na wrzosowisku, lub nad morzem :D

Dziękuję :)

Co do blachy, ponieważ dom jeszcze nie jest skończony z zewnątrz, należy się kilka słów wyjaśnienia. Blacha po pierwsze jest ze względów praktycznych, ale pasuje do: blaszanych rynien (tytan cynk), aluminiowej klamki oraz nitów z bramy garażowej, do nitów na białej podbitce dachu, oraz do parapetów z aluminium. Wszystko jest w tym samym kolorze :) We wnętrzu oczywiście będzie królowało srebro, szarości i biel, więc też jak najbardziej jest na miejscu.

Pozdrowienia!

Nasz dom dzisiaj dostał takie drzwi. Nie mieliśmy czasu nawet wstawić klamki,bo równocześnie pracowało kilka ekip i ciągle czegoś brakowało... Kolor to antracyt (taki jak okna, brama itd.) Proste, w miarę niedrogie, wykonane z mahoniu. Pozdrawiam

Zona twierdzi ze te drzwi wyglądają jak do windy a mi sie podobają. Może dla tego ze nigdy nie mieszkałem w bloku :)

Ciesze sie, ze Wam sie podobaja ;-))

Drzwi są aluminiowe, wykonywala je firma "Okna z Krakowa" z wykorzystaniem wypelnienia obustronnego nakladkowego ADECO.

Za drzwi zaplacilismy 12.092,50 zl.

A jak z własnościami izolacyjnymi? Szukam czegoś do domu pasywnego, muszą by c po prostu bardzo ciepłe (jak na drzwi oczywiście) :)