Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłączenie gazu

thors

Recommended Posts

Witam

W związku z tym , że zamierzam "podłączyć sie do gazu" aby gazem ogrzewać dom mam pare pytań. Mianowicie chcialem sie dowiedzieć czy sprawa podłączenia kończy sie na etapie gdy zamontują mi przy ogrodzeniu skrzynkę z reduktorem? I w takim wypadku jestem zobowiązany we własnym zakresie doproadzić sobie instalację do domu i w domu? Kto może taka instalację wykonać? (oprócz gazowni oczywiście). I na końcu czy taka instalacja podlega poźniej odbiorowi? Czy podlega odbiorowi kocioł gazowy który zostanie zamontowany, komin itd? Nurtuja mnie te ptania bo nie mam jako takiego miejsca na kotłownię i chciałem powiesić kocoł w piwnicy z wyjściem spalin przez ścianę. Dom wybudowany w latach 90.

Pozdrawiam

Jak chcesz miec gaz w domku to musisz zrobic najpierw instalacje wewnetrzna w domu i pociagnac nitke do skrzynki dopiero potem ci cholerni monopolisci laskawie podlacza Ci gaz. Odbior jakis tam jest u mnie sprowadzalo sie to do sprawdzenia szczelnosci inst poprzez zapodanie odpowiedniego cisnienia i utrzymania tego cisnienia przez dobe czy dwie.Aha przy domu bedziewsz mial wyprowadzona rure metalowa i bedziesz mial odbior inspektora z gazowni czy jest ona odpowiednio zaizolowana. Powodzenia w nierownej walce z gazownia

A czy przykszaniają sie do komina, czy też wykonania kotłowni zgodnie z przepisami? Bo nie mam kotłowni i musze powiesić kociołek w piwnicy "przy ziemniakach" potocznie :)

Pozdrawiam

Jeśli piec jest poniżej 21kW to zgodnie z przepisami możesz wyrzucić spaliny przez ścianę.

Najlepiej, żeby piec był kondensacyjny i wtedy możesz go powiesić nawet w salonie (nie musisz mieć nawiewu powietrza z zewnątrz), pamiętaj jedynie, że rurę gazową w domu będziesz miał prowadzoną po wierzchu ścian. Jeśli nie chcesz mieć paskudnej rury gazowej na widoku, umieść piec jak najbliżej odbioru (pieca lub kuchenki gazowej).

Rura doprowadzająca gaz do budynku musi być 0,5m od szamba.

Tyle wiem po wczorajszym spotkaniu z moim gazownikiem :)

Jeśli to możliwe spróbuj namierzyć, kto ze strony gazowni będzie wykonywał przyłącze. Wtedy pewnie z przyjemnością zrobi u Ciebie instalację wewnętrzną.

Ja tak robie i wszystkie formalności łącznie z odbiorem instalacji, przyłączem itp załatwia jeden człowiek.

Pzdr.

Najpierw uzgodnienia,potem:

projekt przyłącza (robi gazownia)

wcinka w gazociąg (gazownia)

projekt instalacji wew. oraz nitki łączącej (ktoś z papierami)

odbiór kominów przez kominiarza (klauzula: przybory kominowe i wentylacyjne nadają się do odprowadzenia spalin z.... itd.)

wystąpienie do urzędu miasta o pozwolenie na budowe !!!

założenie dziennika budowy DB/C (dziennik do małych budów)

to co wyżej robi ktoś z paierami,może być wykonawca

czekasz na uprawomocnienie

wykonanie instalacji (z papierami)

próba szczelności itd.

zgłoszenie zakończenia budowy do urzędu (protokóły i inne śmieci)

dopiero teraz umawiasz się z gazownią na podłączenie licznika i podpisujesz umowe,protokół odbioru itd.

A skrzynkę zakładasz wraz z licznikiem, bo musisz ją przewlec przez rury a przez licznik nie przewleczesz (chyba że skrzynka całkowicie bez dna).

Chyba wszystko.

Niedawno przeszedłem tą gechennę.