Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MPZP a kalenica?

pawel1309

Recommended Posts

Witam!

Mam kolejny problem jescz przez rozpoczęciem budowy. Wydawałoby się, że wszystko jest w porządku, jednak teraz okazuje się, że pomimo zapewnień zarówno ze strony Urzędu Miasta jak i Pana Starosty nie będę mógł postawić budynku tak jak chcę.

Poniżej zamieszczam wyrys z MPZP

http://images30.fotosik.pl/8/77647ba226a83660m.jpg

Czy wyrys zobowiązuje do postawienia budynku tak jak jest na ryskunku?

Starosta powiedział, że kalenica musi być ustawiona w ten właśnie sposób. A ja chciałbym postawić budynek frontem do czerwonej linii.

Na pozostałych działkach - rozumiem. Są linie obowiązującej zabudowy i dlategego kalenica jest równolegle położona do nich.

Poza tym w wypisie nie ma słowa o tym jak powinna być posadowniona kalenica budynku.

W ogóle jak rozumieć pojęcie kalenica? Jako najwyższą część dachu w której przecinają sie połacie? Jak to wygląda w przypadku dachów wielospadowych. O np. taka Akacja? Co tutaj jest kalenicą?

Z góry dziekuję za odpowiedź i pozdrawiam!

O ile dobrze pamiętam, w warunkach zabudowy miałam zapis, że kalenica ma być równoległa do drogi. Wybrałam projekt, który miał kalenicę w kształcie litery L. Polecono mi, żebym poszła do urbanisty, który ustanowił taki warunek i porozmawiała z nim, czy zaakceptuje taki projekt. Urbanista spojrzał i stwierdził, że co prawda część kalenicy równoległa do drogi jest krótsza od części prostopadłej, ale projekt mu się podoba i nie będzie robił przeszkód.

A w końcu zdecydowaliśmy się na inny projekt...

O ile dobrze pamiętam, w warunkach zabudowy miałam zapis, że kalenica ma być równoległa do drogi. Wybrałam projekt, który miał kalenicę w kształcie litery L. Polecono mi, żebym poszła do urbanisty, który ustanowił taki warunek i porozmawiała z nim, czy zaakceptuje taki projekt. Urbanista spojrzał i stwierdził, że co prawda część kalenicy równoległa do drogi jest krótsza od części prostopadłej, ale projekt mu się podoba i nie będzie robił przeszkód.

A w końcu zdecydowaliśmy się na inny projekt...

Okazało się, że kalenica musi być równoległa do pozostałych domów (one mają linie obowiązującej zabudowy, ja nie). Myślę nad Akacją. Najwyższa kalenica spełniałaby ten warunek, ale czy to wystarczy? Czy musi być ona najdłuższa?