Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy moglibyście powiedzieć, które z nich są lepsze?Wiadomo że marmurowe są niemal niezniszczalne ale i droższe dlatego zastanawiam sie nad drewnianymi. Jeśli ktoś mógłby mi udzielić rady co do wybory to byłabym wdzięczna.Pozdrawiam.
https://forum.murator.pl/topic/81617-parapety-wewn%C4%99trzne-marmurowe-i-drewniane-za-i-przeciw/

wszystko zależy od gustu i zasobności portfela. Ważne żeby parapet pasował do wystroju pomieszczenia. Ja zamontowałem drewniane dębowe, pomalowałem bejcą w kolorze ścian, podłogi też mam drewniane i mi to pasuje ale wybór należy do Ciebie :wink:

Leszek

Opinia o marmurowych nie jest chyba aż tak zachwycająca :-? ja osobiście mam drewniane - z jesionu, nie barwione i są piękne, jesion ma bardzo ładne słoje :D , a o marmurowych słyszałam, podkreslam - słyszałam, że bardzo przyjmują plamy, być może jest to wynikiem złej konserwacji...ale..

My mamy marmurowe parapety. Szukaliśmy beżowego kamienia (początkowo w granitach, ale nie było nic co by odpowiadało nam kolorystycznie) i znaleźliśmy właśnie taki marmur.

Co do plam, marmur ma większą nasiąkliwość niz granit, więc na zewnątrz by się nie nadawał, ale na wewnętrzne jak najbardziej. Pewnie, że jakby go ciągle moczył, to by się coś z nim i w końcu stało, ale przecież drewno tez nie lubi wody. Moim zdaniem wybór między drewnem i marmurem to po prostu wybór tego co się bardziej podoba, bo jak się podlewa kwiatki na parapecie i się rozleje, to prędzej się drewno wybarwi niż kamień. No i oczywiście niestety zależy też od tego ile chce się wydać.

Pozdrawiam

sebastian

A nie zastanawiałaś się nad parapetami z marmuru syntetycznego? Ja też początkowo myślałam o konglomeracie, ale miałam problem z kolorystyką (chcę białe). Doradzono mi właśnie marmur synt. Jest tańszy od konglomeratu i to dużo, a wygląda ok-przynajmniej dla mnie.
wszystko zależy od gustu i zasobności portfela. Ważne żeby parapet pasował do wystroju pomieszczenia. Ja zamontowałem drewniane dębowe, pomalowałem bejcą w kolorze ścian, podłogi też mam drewniane i mi to pasuje ale wybór należy do Ciebie :wink:

Leszek

Masz może jakieś fotki? :D :D