metrys 27.06.2007 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Witam Mam pytanie do hydraulików Czy jest dostępne jakies urządzenie na rynku powodujące, że w przypadku pęknięcia wężyka elestycznego łaczacego zaworek z baterią, woda nie zalej domu. Zostanie odcięty dopływ wody. Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 27.06.2007 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Witam Mam pytanie do hydraulików Czy jest dostępne jakies urządzenie na rynku powodujące, że w przypadku pęknięcia wężyka elestycznego łaczacego zaworek z baterią, woda nie zalej domu. Zostanie odcięty dopływ wody. Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam czujnik zalania + elektrozawor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 27.06.2007 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 hmmm wydaje się mi że tym urządzeniem takim naprawdę pewnym to będzie rozum własny.... wymiana wężyka co jakiś czas - a nie czekanie 10 lat aż pęknie ??? http://instalsystem.pl/document,,id,18027.html ew. wężyk z stali nierdzewnej: http://www.kaltex.info/AQUAFLEX/flex.html on wytrzyma pewnie 100 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metrys 27.06.2007 05:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Marcin u możesz wyjąsnic szerzej co miałeś na mysli pisząc czujnik+ elektrozawór? Widzę że jesteś z Zielonej Góry, no to podobnie jak ja. Ja z bardzo bliskich okolic miasta. A Ty jeżeli można wiedxzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 27.06.2007 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 no właśnie. hydraulik ze mnie kiepski ale tak na chłopski rozum to chyba ciężko ugryźć temat. czy jest coś takiego inteligentnego co pozwoliłoby zabezpieczyć cały dom? jeśli czujniki to czy w każdym pomieszczeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 27.06.2007 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Marcin u możesz wyjąsnic szerzej co miałeś na mysli pisząc czujnik+ elektrozawór? Widzę że jesteś z Zielonej Góry, no to podobnie jak ja. Ja z bardzo bliskich okolic miasta. A Ty jeżeli można wiedxzieć? jestem z samego miasta Ziel Gory a buduje dom w jedrzychowie(wiec dalej zielona) Jezeli chodzi o czujnik zalania to sa takie czujniki stosuje je czasami w alarmach.alarm moze nas powioadomic o zalaniu i/lub poprzez elektrozawor odłaczyc gołwne zasilanie domu w wode. Ps.alarm do tego nie jest konieczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metrys 27.06.2007 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 chyba wiem który to twqój dom, skoro na jęrdzrtchowie sie budujesz. Tak patrze na foto które dołączyłes do swojego profilu. i wygląda mi ana ten żółty domeczek przy drodze w pobliżu "IGLAKA " przy wyjeździe z ZG na Kożuchów. Pozdrawaim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 27.06.2007 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 chyba wiem który to twqój dom, skoro na jęrdzrtchowie sie budujesz. Tak patrze na foto które dołączyłes do swojego profilu. i wygląda mi ana ten żółty domeczek przy drodze w pobliżu "IGLAKA " przy wyjeździe z ZG na Kożuchów. Pozdrawaim moj dom narazie nie ma dachu..od poniedziałku wchodza z dachem i jest z suporexu. buduje sie niedaleko ul.kozuchowskiej,ale napoczatku jedrzychowa.a ty gdzie budujesz swoj domek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 27.06.2007 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Witam Mam pytanie do hydraulików Czy jest dostępne jakies urządzenie na rynku powodujące, że w przypadku pęknięcia wężyka elestycznego łaczacego zaworek z baterią, woda nie zalej domu. Zostanie odcięty dopływ wody. Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam Niektóre urządzenia (np. pralki i zmywarki - oczywiście nie wszystkie) mają zabezpieczenia przed wypływem wody w przypadku pęknięcia węża. Nie wiem jak to działa (mogę się tylko domyślać, że układ korzysta z różnicy prędkości wypływu wody w trybie "normalnym" i "awaryjnym"). Wygląda to jak kostka o bokach rzędu kilku cm zamocowana na wejściu węża do instalacji wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metrys 27.06.2007 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Witam Ja już wybudował domek. I nawet juz mieszkam ponad pół roku w nim. I ci powiem ze jest ... super. A wybudowałem go w Zatoniu k. ZG. Tak sobie myśle gdzie może byc Two dom i coś nie moge go zlokalizować. Początek Kozuchowskiej, bez dachu, z suporeksu... A może w okolicach ul. Jagodowej? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 27.06.2007 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 ja mam zabudowane wezyki przy bidecie i 2 wc. Wiem tez ktory kafelek ewentualnie bede musial skuc (tfu tfu?) jak zajdzi epotrzeb azmiany wezyka. A tak swoja droga to nie znam nikogo, kto wymienia wezyki profilaktycznie. Awarie sie zdarzaja oczywiscie, ale rownie dobrze moze pec rura w scianie wiec ja bym nei dramatyzowal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 28.06.2007 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 A tak swoja droga to nie znam nikogo, kto wymienia wezyki profilaktycznie. Awarie sie zdarzaja oczywiscie, ale rownie dobrze moze pec rura w scianie wiec ja bym nei dramatyzowal zazwyczaj jednak rura wytrzymuje tak z 20x dłużej niż wężyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metrys 28.06.2007 05:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 A tak wracając do tematu to cxzy spotkał ktoś urządzeia które zabezpiecza przed zalaniem...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 28.06.2007 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 no to ja może rysuneczek, skoro tekst nie był dość jasny: http://www.fizyka.umk.pl/~duch/Wyklady/kog-m/mozg-caly.jpg + ewentualnie ubezpieczenie od zalania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 28.06.2007 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 A nie lepiej bez złośliwości Panowie? Ja miałem awarię po roku od zamieszkania w nowym domu, spowodowaną niechlójstwem płytkarza, którem pozostawiłem jedno jedyne połączenie do baterii od wanny, którego nie byłem w stanie sam zrobić bo nie było obudowy do wanny. Instalacja jest oparta na systemie Hepworth, jak wiudać za skopmpikowanym jak na ten element z rysunku powyżej jednego z robotników.Ale do rzeczy.Aby ustrzec się na przyszłość zrobiłem układ który jest sterowany alarmem i podczas uzbrojenia alarmu zarówno w trybie domowym jak i normalnym odłącza mi zasilanie pompy głębinowej. Jeżeli ktoś ma wodę z wodociągu sytuacja też jest do opanowania. Wystarczy na zasilaniu zamontować elektrozawór i sterować cewką tego elektrozaworu przez przekaźniki oczywiście.W pierwszym momencie wydaje się że urządzenie jest banalnie proste, ale mając pompę głębinową czyli własne ujęcie wody i odżelaziacz musiałem pomyśleć o tym aby po rozłączeniu zasilania alarmem można było załączyć pompę w czasie płukania filtra odżelaziacza co się odbywa o 2 w nocy co 6 dni, czyli wtedy kiedy alarm jest uzbrojony. Drugi wyjątek to potrzeba załączenia pompy do nawadniania ogrodu. Nawadnianie startuje o 4 rano czyli sytuacja sę powtarza.Wydaje mi się że łatwiej było wykonac takie urządzonko niż kombinować z czujnikami wilgoci, które są zawodne i zadziałeją po fakcie, czyli wystąpieniu awarii, a i tak wymagają zastosowania jakiejś elektroniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metrys 28.06.2007 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Dzieki serdecznie za odpowiedź. Myślę ze ostatnia jest najbardziej rzeczowa i konkertna. Milczeniem pomijam wypowiedź szanownego forumowicza o dźwićznej nazwei BETON 44. Cóż głupich nie sieja sami się rodzą...Jeszcze takiego jak on nie spotakłem a miałem już doczynienia w życiu naprawdę z duż liczbą ludzi... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jogi8 28.06.2007 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 ja mam zabudowane wezyki przy bidecie i 2 wc. Wiem tez ktory kafelek ewentualnie bede musial skuc (tfu tfu?) jak zajdzi epotrzeb azmiany wezyka. A tak swoja droga to nie znam nikogo, kto wymienia wezyki profilaktycznie. Awarie sie zdarzaja oczywiscie, ale rownie dobrze moze pec rura w scianie wiec ja bym nei dramatyzowal Powiedz to ludziom co przeżyli takie pęknięcie wężyka. Znajomemu dwa dni przed wprowadzeniem do kompletnie wykończonego domu pękł wężyk zsilający bidet na piętrze. Woda leciała tylko 8 godzin. Facet omało zawału nie dostał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jogi8 28.06.2007 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 A nie lepiej bez złośliwości Panowie? Ja miałem awarię po roku od zamieszkania w nowym domu, spowodowaną niechlójstwem płytkarza, którem pozostawiłem jedno jedyne połączenie do baterii od wanny, którego nie byłem w stanie sam zrobić bo nie było obudowy do wanny. Instalacja jest oparta na systemie Hepworth, jak wiudać za skopmpikowanym jak na ten element z rysunku powyżej jednego z robotników. Ale do rzeczy. Aby ustrzec się na przyszłość zrobiłem układ który jest sterowany alarmem i podczas uzbrojenia alarmu zarówno w trybie domowym jak i normalnym odłącza mi zasilanie pompy głębinowej. Jeżeli ktoś ma wodę z wodociągu sytuacja też jest do opanowania. Wystarczy na zasilaniu zamontować elektrozawór i sterować cewką tego elektrozaworu przez przekaźniki oczywiście. W pierwszym momencie wydaje się że urządzenie jest banalnie proste, ale mając pompę głębinową czyli własne ujęcie wody i odżelaziacz musiałem pomyśleć o tym aby po rozłączeniu zasilania alarmem można było załączyć pompę w czasie płukania filtra odżelaziacza co się odbywa o 2 w nocy co 6 dni, czyli wtedy kiedy alarm jest uzbrojony. Drugi wyjątek to potrzeba załączenia pompy do nawadniania ogrodu. Nawadnianie startuje o 4 rano czyli sytuacja sę powtarza. Wydaje mi się że łatwiej było wykonac takie urządzonko niż kombinować z czujnikami wilgoci, które są zawodne i zadziałeją po fakcie, czyli wystąpieniu awarii, a i tak wymagają zastosowania jakiejś elektroniki. Bardzo fajny sposób i dość prosty do zrealizowania. Zastanów się nad zastosowaniem okien czasowych w alarmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 28.06.2007 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 ...A tak swoja droga to nie znam nikogo, kto wymienia wezyki profilaktycznie... no to już znasz - miło mi Dodatkowo mam kratkę ściekową w posadzce - już raz nam uratowała mieszkanie, jak się wężyk od pralki w nocy rozpuknął. Od tamtej pory co jakiś czas wymieniam wężyki po szczegółowych oględzinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek_wlkp 28.06.2007 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Dodatkowo mam kratkę ściekową w posadzce - już raz nam uratowała mieszkanie, jak się wężyk od pralki w nocy rozpuknął. Od tamtej pory co jakiś czas wymieniam wężyki po szczegółowych oględzinach. Mam pytanie odnośnie kratki ściekowej ? czy jest podłączona do kanalizy a jeśli tak to czy nie ma problemu se smrodem jeśli z syfonu kratki wyparuje woda, no chyba, że są to jakieś specjalne kratki. Też myślałem o dodatkowych kratkach w łazienkach na wypadek katastrofy ... ale boję sie o ten ew. smród. Nie ma z tym problemu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts