Cpt_Q 28.06.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 ... Mam pytanie odnośnie kratki ściekowej ? czy jest podłączona do kanalizy a jeśli tak to czy nie ma problemu se smrodem jeśli z syfonu kratki wyparuje woda, no chyba, że są to jakieś specjalne kratki. Też myślałem o dodatkowych kratkach w łazienkach na wypadek katastrofy ... ale boję sie o ten ew. smród. Nie ma z tym problemu? Jest podłączona do kanalizy, co jakiś czas zalewam wodą, ale nie tak często (częściej zimą - raz na tydzień, jak działa podłogówka). Aby spowolnić parowanie wody z syfonu kratki wpuszczam kilka kropli oleju jadalnego, co powoduje powstanie na powierzchni wody cieniutkiego filmu olejowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek_wlkp 28.06.2007 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Dzięki za odpowiedź Cpt_Q. Musze jeszcze przemyśleć te kratki. Mam czas, wniosek o pozwolenie jeszcze leży w urzędzie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 28.06.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 o kratkach trochę było, http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1534761 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1006611 a tu, żeby pozostać w temacie wątku - to do założyciela wątku, któremu się nie chce szukać na forum, na którym było juz wszystko http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=230067 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 29.06.2007 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 A nie lepiej bez złośliwości Panowie? Ja miałem awarię po roku od zamieszkania w nowym domu, spowodowaną niechlójstwem płytkarza, którem pozostawiłem jedno jedyne połączenie do baterii od wanny, którego nie byłem w stanie sam zrobić bo nie było obudowy do wanny. Instalacja jest oparta na systemie Hepworth, jak wiudać za skopmpikowanym jak na ten element z rysunku powyżej jednego z robotników. Ale do rzeczy. Aby ustrzec się na przyszłość zrobiłem układ który jest sterowany alarmem i podczas uzbrojenia alarmu zarówno w trybie domowym jak i normalnym odłącza mi zasilanie pompy głębinowej. Jeżeli ktoś ma wodę z wodociągu sytuacja też jest do opanowania. Wystarczy na zasilaniu zamontować elektrozawór i sterować cewką tego elektrozaworu przez przekaźniki oczywiście. W pierwszym momencie wydaje się że urządzenie jest banalnie proste, ale mając pompę głębinową czyli własne ujęcie wody i odżelaziacz musiałem pomyśleć o tym aby po rozłączeniu zasilania alarmem można było załączyć pompę w czasie płukania filtra odżelaziacza co się odbywa o 2 w nocy co 6 dni, czyli wtedy kiedy alarm jest uzbrojony. Drugi wyjątek to potrzeba załączenia pompy do nawadniania ogrodu. Nawadnianie startuje o 4 rano czyli sytuacja sę powtarza. Wydaje mi się że łatwiej było wykonac takie urządzonko niż kombinować z czujnikami wilgoci, które są zawodne i zadziałeją po fakcie, czyli wystąpieniu awarii, a i tak wymagają zastosowania jakiejś elektroniki. Bardzo fajny sposób i dość prosty do zrealizowania. Zastanów się nad zastosowaniem okien czasowych w alarmie. Co masz na myśli pisząc o oknach czasowych i w jakim kontekście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewoo 29.06.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 ja mam zabudowane wezyki przy bidecie i 2 wc. Wiem tez ktory kafelek ewentualnie bede musial skuc (tfu tfu?) jak zajdzi epotrzeb azmiany wezyka. A tak swoja droga to nie znam nikogo, kto wymienia wezyki profilaktycznie. Awarie sie zdarzaja oczywiscie, ale rownie dobrze moze pec rura w scianie wiec ja bym nei dramatyzowal No nie wiem czy nie dramatyzowałbyś gdyby pękł wężyk w twoim domu a nie było by nikogo kto na czas wyłączyłby wodę. Miałem wątpliwą przyjemność w ostatnim czasie usuwania awarii po pęknięciu wężyka w dwóch domach. 1. Woda z pękniętego wężyka przeciekła piętro niżej ; pokój do malowania, zerwana drewniana podłoga bo pod nią była wełna mineralna która namokła i piętro niżej garaż do malowania oraz samochód do mycia. Koszt przywrócenia do poprzedniego stanu nie wiem, ale facet był załamany. 2. Woda z pękniętego wężyka kilka godzin (kilkanaście?) płynęła zalewając całą kondygnację ; do wymiany prawie 100 m kw. paneli i parkietu, płyty gipsowe ze ścian, a w piwnicy było wody po kolana. Piszesz że masz zabudowane wężyki przy w.c. (spłuczka podtynkowa ?) a zaworek masz w zbiorniku spłuczki czy może też gdzieś pod flizami. Gratuluje fantazji i życzę abyś nie musiał kasy wydać na remont. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgosia35 29.06.2007 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Dzięki Beton 44 za info dotyczące wężyków ze stali nierdzewnej,mam nadzieję że można je kupić w "normalnych" sklepach.Nawet nie wiedziałam że jest jakas alternatywa do tych co mam zamontowane.Ostatnio też i u mnie takowy wężyk pękł i woda powoli zalewała moją łazienkę.Całe szczęście, że mieszkam na parterze i w tym czasie byłam w domu. Swoją drogą kto wymysla takie badziewie,które juz po krótkim czasie zaczyna szwankować.Ja miałam zamontowane wężyki rok temu a i tak nie zapobiegłam mojej małej powodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 29.06.2007 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 prawidłowo zamontowany wężyk elastyczny/nie łamany w czasie montażu to chyba podstawowy błąd to wytrzyma do 10 lat....ale to maximum a te nierdzewne to takie karbowane elastyczne rury nie wężyki one są sprzedawane albo w jakichś standardowych długościach albo w sklepie wod-kan /takim małym zazwyczaj/mają wielki zwój tej rury i obcinają ile chcesz, wkładają nakrętki i zagniatają końce ... ew. jak masz dużo wężyków możesz sobie kupić cały zwójz narzędziami /bardzo nieskomplikowanymi/i akcesoriami i samemu/samej się bawić z cięciem i końcówkami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz12 01.07.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 Może ktoś spotkał się z zaworami odcinającymi wodę po ciągłym przepływie przez np. 15 min. Ponowne uruchomienie wody wymagałoby ręcznego odblokowania zaworu.Przepływ wody przez ponad 15 minut często oznacza awarię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 01.07.2007 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 Przepływ wody przez ponad 15 minut często oznacza awarię. To powiedz to mojej Małżonce, która lubi dłuuuugie kąpiele Chociaż ze względów ekonomicznych nie byłoby to takie głupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalinaikrzys 01.07.2007 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 A podelwanie ogrodu, mycie naczyn i kapiele.. te czynnosci trwaja zawsze dlugo czytam tak o tych wezykach i coraz bardziej sie zastanawiam nad tymi alarmami ktore proponuje kolega.. hmm Nie chcialabym zeby w kilka godzin woda zrujnowala mi tyle lat pracy. PS:Ubezpieczyc sie tez warto! Calego domu rocznie ok 300 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jogi8 01.07.2007 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 A nie lepiej bez złośliwości Panowie? Ja miałem awarię po roku od zamieszkania w nowym domu, spowodowaną niechlójstwem płytkarza, którem pozostawiłem jedno jedyne połączenie do baterii od wanny, którego nie byłem w stanie sam zrobić bo nie było obudowy do wanny. Instalacja jest oparta na systemie Hepworth, jak wiudać za skopmpikowanym jak na ten element z rysunku powyżej jednego z robotników. Ale do rzeczy. Aby ustrzec się na przyszłość zrobiłem układ który jest sterowany alarmem i podczas uzbrojenia alarmu zarówno w trybie domowym jak i normalnym odłącza mi zasilanie pompy głębinowej. Jeżeli ktoś ma wodę z wodociągu sytuacja też jest do opanowania. Wystarczy na zasilaniu zamontować elektrozawór i sterować cewką tego elektrozaworu przez przekaźniki oczywiście. W pierwszym momencie wydaje się że urządzenie jest banalnie proste, ale mając pompę głębinową czyli własne ujęcie wody i odżelaziacz musiałem pomyśleć o tym aby po rozłączeniu zasilania alarmem można było załączyć pompę w czasie płukania filtra odżelaziacza co się odbywa o 2 w nocy co 6 dni, czyli wtedy kiedy alarm jest uzbrojony. Drugi wyjątek to potrzeba załączenia pompy do nawadniania ogrodu. Nawadnianie startuje o 4 rano czyli sytuacja sę powtarza. Wydaje mi się że łatwiej było wykonac takie urządzonko niż kombinować z czujnikami wilgoci, które są zawodne i zadziałeją po fakcie, czyli wystąpieniu awarii, a i tak wymagają zastosowania jakiejś elektroniki. Bardzo fajny sposób i dość prosty do zrealizowania. Zastanów się nad zastosowaniem okien czasowych w alarmie. Co masz na myśli pisząc o oknach czasowych i w jakim kontekście? Chodzi o to że systemy alarmowe mają możliwości załączania się i wyłączania same w odpowiednie dni tygodnia i odpowiednie godziny, także można to zastosować do podlewania ogrody itd.. bez ingerencji człowieka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 01.07.2007 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 Moja centrala chyba nie ma tej funkcjonalności - a może ma - już nie pamiętam, choć przyznam, że takie rozwiązanie rodzi pewne zagrożenie. Nawdnianie ogrodu trwa często 2 godziny i dłużej i gdyby w tym czasie był wyączony alarm i wystąpiła by próba włamania nikt by się nie dowiedział. Przy pewnych warunkach o włamaniu dowiedziałby się właściciel po powrocie do domu. Bo złodziej mółby opuścić obiekt i po załączeniu alarmu (samoczynnym) żaden obwód mógłby nie wykazywać naruszenia.A gdyby właściciele byłi na wakacjach? Ale sam pomysł również jak wszystkie inne jest wart przemyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jogi8 01.07.2007 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 Trzeba bybyło odpowiednio skonfigurować centralkę aby nie wyłączała całego alarmu a tylko któryś z obwodów. Przy nowszych systemach podejrzewam że jest to do zrealizowana, nie prówbowałem jeszcze takiego czegość, ale zgodnie z opisami producentów jest to możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 02.07.2007 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Też o tym pomyślałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 08.07.2007 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 a jaką ładną wiadomość przysłał mi autor wątku... Od: metrys Do: beton44 Wysłany: Czw, 28 Czerwiec 2007 14:08 Temat: coś Cytuj wiadomość Głupich nie sieją sami sie rodzą... Wypier... debilu żegnam ozieble _________________ metrys czyżby brakło mu argumentów?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 08.07.2007 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 http://www.jbprojekty.pl/index.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 13.09.2012 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Dzięki panie spamerze za odświeżenie pięcioletniego wątku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 14.09.2012 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Wątek pięcioletni, a temat aktualny.System, alarmy, kontrole wężyków, ubezpieczenia - kratka w podłodze (+podłoga ze spadkiem) najpewniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts