kret 27.06.2007 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 wczoraj sąsiad zapytał mnie czy nie mam nic przeciwko temu, żeby postawił sobie garaż przy granicy działki, czy w razie czego wyrażę pisemną zgodę ; nie chcę robić sobie wrogów za płotem ale pomysł ten całkowicie mi "nie leży" czy według prawa możliwe jest że dostanie pozwolenie na budowę wzdłuż granicy działki ? - według mnie nie ma czegoś takiego w obecnych przepisach (najbliżej 3m - ściana bez okien) ale może się mylę ... gdybym podpisał że "wyrażam zgodę" lub nie podpisał nic nie powinien dostać chyba pozwolenia ? może ktoś jest obeznany w aktualnym prawie i wyjaśni moje wątpliwości .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
variusana 27.06.2007 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Ja też mam zamiar budować w granicy garaż. Mimo tego, że wiem doskonale, iż sąsiedzi będą ze mną walczyć (stawali na głowie żebyśmy nie mogli nadbudować domu parterowego- zresztą do teraz piszą jakieś niedorzeczne protesty). Tylko że oni mają przy tej samej granicy budynek gospodarczy (kończy się na granicy, a na dodatek mają w nim okno przy granicy na nasze podwórko, którego w ogóle nie powinno być wg prawa budowlanego). Dlatego w moim przypadku sąsiedzi nie mogą chyba wiele zdziałać. To tylko mój przypadek. Nie jestem obeznana w prawie budowlanym, żeby udzielić odpowiedzi. Powodzenia i życzę 'dogadania się' - to chyba najlepsze rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuuska1 27.06.2007 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 To,że ktoś ma dom lub garaż w granicy nie znaczy że ty też mozesz mieć. Moi rodzice wybudowali w latach siedemdziesiatych dom dokładnie w granicy zgodnie z ówczesnym prawem budowlanym-takie to były przepisy,teraz jednak na działce obok sasiedzi musieli odstąpić przepisowe 3 m.(bez okien) -bo takie są obecne przepisy budowlane . Tak więc krecie sąsiedzi bez twojej zgody nie mogą przybliżyć się z budową do granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
variusana 27.06.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Ja ze starostwa mam inne informacje. Urzędnicy tłumacząc powołali się na ustawę. Cytuję z muratora, choć większość forumowiczów zna owe zagadnienie. Przepisy § 12 ust. 3 rozporządzenia przewidują dwie sytuacje, w których pełna ściana budynku może stanąć w odległości 1,5 m od granicy lub bezpośrednio przy granicy. Jest to możliwe, gdy: -wynika to z ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego albo -nie można zachować odległości 3 m ze względu na rozmiary działki. W obydwu wymienionych przypadkach możliwość przybliżenia domu do granicy nie zależy ani od zgody sąsiada, ani od podobnego usytuowania budynku na sąsiedniej działce, choć niewątpliwie okoliczności te będą brane przez urzędników pod uwagę przy wydawaniu pozwoleń na budowę. Gdy dom sąsiada stoi blisko. Znowelizowane przepisy dopuszczają też usytuowanie budynku ścianą bez otworów: -w odległości od 1,5 m do 3 m od granicy lub -bezpośrednio przy granicy, pod warunkiem że po drugiej stronie granicy stoi już podobnie usytuowany budynek (czyli w odległości mniejszej niż 3 m lub w ostrej granicy działki) lub wydano decyzję o pozwoleniu na budowę takiego budynku. Gdy budynek ma stanąć przy samej granicy, powinien przylegać do ściany istniejącego budynku. Oznacza to zatem, że ściana przy granicy nie powinna być dłuższa niż ściana domu sąsiada. W nowych przepisach nie ma natomiast ograniczeń co do wysokości takiej ściany ani wieńczącego ją dachu. Może być ona zatem wyższa niż w już istniejącym domu, ale jej rozmiary nie mogą naruszać przepisów dotyczących przesłaniania i nasłonecznienia budynków. Jeśli dom sąsiada stoi w granicy, możemy nasz do niego „dostawić”. Jeżeli jego dom jest nieco odsunięty od granicy, naszego nie możemy zbliżyć bardziej. Podstawa prawna: art. 9 ustawy z 7 lipca 1994 r. – Prawo budowlane (Dz. U. z 2000 r. nr 106, poz. 1126 z późn. zm.) § 12 rozporządzenia ministra infrastruktury z 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. z 2002 r. nr 75, poz. 690, zm. Dz. U. z 2004 r. nr 109, poz. 1156) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts