Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prosze o pomoc i sugestie-darowanie dzialki

zlotowka

Recommended Posts

Witam,

Prosze o pomoc i sugestie poniewaz dopiero zaczynam budowe i jestem zielona w tych tematach.

Ojciec mojego meza posiada działke 2000 m2, ktorej polowe chce mu podarować.

Docelowa działka ma 1000 m2 (wartosc ziemii w tych okolicach to ok 120zl/m2), druga czesc bedzie podarowana drugiemu synowi.

Narazie złożylismy w imieniu ojca mojego męża wniosek o warunki zabudowy na całej dzialece (2000m2) na dwa domu. W momencie kiedy przyjda warunki zabudowy przyjdzie geodeta i podzieli działke. GEODETA WYTYCZY DZIAŁKI NA PAPIERZE ZROBI MAPKI ale PROSZE O INFORRAMCJE CZY ON TO MUSI GDZIES JESZCZE ZGŁOSIC I JAK DŁUGO TO TRWA? Po podzieleniu przez geodete, chcemy udac sie do notariusza aby dokonać darowizny (1000m2), i tu mam kolejny pytanie, notariuz załatwi to w dwa dni ale musi byc równiez wpis do księgi wieczystej, - czy ktoś się orientuje jak długo w Poznniu trzeba na takie coś czekać?

Trzecia rzecz to pozwolenie na budowe. Pozowlenie moze byc tylko i wylacznie na mojego meza (bo inaczej nie mozemy starac sie o krdyt nasiebie)- czyli najpierw musi on byc wlascicielem działki.

Prosze o informacjie i sugestie na co powinnismy zwrócić uwage, jak długo bedziemy na to czekac, planujemy rozpoczac prace budowlane w marcu 2008, czy sie uda? Mmay szanse to załatwic?

pozdrawiam i prosze o podpowiedzi

• 4 weeks później...

Jak otrzymacie warunki zabudowy, to przypuszczam, ze jeszcze potrzebujecie uprawomocnionej decyzji o podziale dzialki, numeru ksiegi wieczystej o ile taka istnieje.

Po podziale jak najbardziej trzeba zglaszac do Urzedu Miasta i tam ta decyzja musi odlezyc swoje i sie uprawomocnic.

najlepiej udaj sie do nonariusza w swoim miescie i on Ci dokladnie wytlumaczy co potrzebuje do aktu darowizny.

A geodeta moze pomoc zalatwic wam sprawy w wydziale geozezji i w Planowania Przestrzennego.

My też musielismy przejść przez te same etapy poczawszy od wystapienia o warunki zabudowy , podział działki i pozwolenie na budowę .

U nas trwało wszystko 11 m-cy, wszystko zależy od dobrej organizacji osób odpowiedzialnych za kolejne etapy, osobiście uważam ,że mogło to trwać

jakieś 9 m-cy

Najlepiej w trakcie załatwiania warunków zabudowy mieć juz projekt i starać sie o jego adaptację.

Po podziale działki trzeba odczekać 2 tygodnie na uprawomocnienie i wtedy dopiero do notariusza

Nasza działko też miała być darowizną tylko dla mojego męża (żeby uniknąć podatku od darowizny, bo synowa nie jest osobą bliską :( )ale w rezultacie

za namową notariusza zrezygnowaliśmy z tego pomysłu.

• 5 months później...

Warto było przy składaniu podania o WZ dołaczyć zdięcie konkretnego domu lub podobnego .Takiego co wam się podoba.

W warunkach zabudowy będzie napisane że to ma być dom parterowy a wam może się podobać z uzytkowym poddaszem. Lub wpiszą wam dach kopertowy a wy chcecie dwuspadowy.

Wątpie abyście załatwili formalności w ciągu pół roku.