Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak zbudowac podloge pokryta deskami

Recommended Posts

dzieki bardzo :)

z czego sie robi izolacje przeciwwilgociowa?

a kwestia legarow, czyli bezposrednio na styropian mozna polozyc legary? to chyba jakis specjalny styropian musi byc?, lub alternatywnie na styropian wylewke i od razu deski...ok, a jaka grubosc styropianu sugerujesz?

a propos pietra, czy na stropie dodatkowo jeszcze wylewka, skoro sam w sobie jest betonowy? dlaczego? i jakiej grubosci ewentualnie ta wylewka??

Legary, po jednym, nosi dwuch bykowatych facetów mocno sapiąc. Legarki, po dwa, Twoja żona i to bez zmęczenia.

To kwestia skali i kosztów.

Dechy podłogi muszą się czegoś trzymać. Legarków, dobrze i "na równo" wbetonowanych w styrobeton na ten przykład.

20cm to dobra ilość miejsca na takie rozwiązanie.

Tak myślę

Adam M.

:lol:

Różniczka - wyniczek odejmowanka! :lol: :lol: :lol:

ja mam zamiar zrobic tak:

- chudziak 10 cm

- styropian 5 cm

- wylewka 6 cm

- legary 6 cm

- styropian lub welna pomiedzy legary

- na legary dechy 3 cm

razem 30 cm podlogi

natomiast w miejscach gdzie nie bedzie desek tylko plytki ma byc tak:

- chudziak 10 cm

- styropian 10 cm

- wylewka 8 cm

- plytki 2 cm

razem 30 cm

mam nadzieje ze tak bedzie dobrze

a ja zrobilem tak ...."chudziak" b20, na to papa termozgrzewalna,nastepnie legary 15 cm wysokosci na to plyta osb 18mm i na to pojda dechy....mam wiecej izolacji niz w projekcie ,legary montowane na pianke -.szybko i skutecznie,dechy bede przyklejal i przybijal.moze koszt troche wiekszy ale pozniej nie powinienem miec problemow.....