Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie ma robactwa, mówisz.

Dorosła samica przędziorka owocowca ma 0,3 mm długości

A pordzewiacz śliwowy zimuje po ok. 100 szt samic pod łuskami pąków.

Czyli mam wykonać oprysk na w/w robactwo? Zrobię oprysk Mospilan 20 SP lub Talstar.

A co Mospilan zrobi w/w?

Poczytaj program ochrony roślin sadowniczych.

osobiście zaniósłbym próbkę pędów i liści do analizy. wpierw trzeba to pooglądać czy rzeczywiście są tam, jakieś szkodniki. intrygują mnie te młode zaschnięte listki na wierzchołkach. przeanalizuj to czy, może wcześniej robiłeś jakiś zabieg (nawożenie, oprysk) ?

Jak robię opryski to gdy nie ma słońca i dokładnie odmierzam ilość preparatu (mam specjalna wagę - odważniki od 0,05 grama i strzykawki - o poj od 1cm). Wykluczam przedawkowanie.

Jak radził Mirek wykonam oprysk Talstar i BI 58 NOWY. Tylko czy pryskać teraz?

Na pordzewiacza pryskamy przed kwitnieniem.

A przędziorek? trzeba by lupę wziąć i dokładnie to obejrzeć. Próg krytyczny to 3-4 lub więcej formy ruchliwe na liściu.

No i jeszcze- to, jak pisze bluszczyk, rzeczywiście może fizjologiczne.

Herbicydem nie oberwało?

Na pordzewiacza pryskamy przed kwitnieniem....

Ustaliłem, że pierwszy zabieg należy przeprowadzić pomiędzy fazą zielonego i białego pąka kwiatowego, kolejny wkrótce po kwitnieniu głównie w młodych sadach oraz w miarę potrzeb w czerwcu. Dlatego opryskałem dziś BI 58 NOWY.

No cóż, pomacać się nie da :wink:

Opiszę Ci (wg M Łuckiej) objawy pordzewiacza. Powierzchnia liśąci "marmurkowata", pomarszczona, nerwy zgrubiałe. Wzrost krótkopędów zahamowany, liście w rozetkach.

http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=551

Zobacz jeszcze tu. To zdjęcie jakby podobne do Twoich.

Ustalić przyczynę ...

Tu właśnie największy problem.

Nie spotkałem się nigdy z takimi plamami na śliwce Dąbrowickiej i Brzoskwiniowej. :cry:

...mogą to być objawy niedoboru magnezu (potasu) - może jakieś dokarmianie dolistne ?

Raczej nie. Zasilam je nawozem do drzew owocowych.

A nie są to skutki działalności pordzewiacza ?