Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Liście śliwy Dąbrowickiej i Brzoskwiniowej

Recommended Posts

Nie. Do zasilania doglebowego. Ostatnio zasilałem "azofoską" tydzień temu. Robiłem też dwa tygodnie temu oprysk dolistny saletrą wapniowo - magnezową. Zrobię dolistne magnezem i potasem.

Drzewka sadzone na jesieni ubiegłego roku. Dawałem obornik. Były zasilane wiosną też nawozem doglebowym do drzew i krzewów.

w przypadku niewłaściwego odczyny gleby oraz złych stosunków pokarmowych, nieodpowiedniego doboru nawozów mineralnych, niektóre składniki mogą być zablokowane i roślina nie jest w stanie ich pobrać. spróbuj jeszcze zbadać glebę w stacji chemiczno-rolniczej, może się coś wyjaśni (to jest tak z badaniem krwi – od czegoś trzeba zacząć aby ustalić przyczynę). zastrzegam mogę się mylić, doradzam na odległość, prawidłowa diagnoza powinna zostać wykonana na miejscu przez specjalistę od ochrony roślin.

Dobrze. Czyli wykluczasz chorobę a stawiasz na niedobór składników pokarmowych.

nie przypieraj mnie do muru :p :wink:

bez wizji organoleptyczne nie mogę jednoznacznie tego stwierdzić, ale te plamy według mnie wskazywałyby na niedobory. ponadto (nie wiem jak tam na Waszych terenach), w tym roku problem niedoboru opadów atmosferycznych może jeszcze pogłębił ten proces.

mam wrażenie, te plamy na śliwie zaczynają być podobne do tych na Twoim powojniku.

sumując, uważam że działania powinny być skierowane w kierunku:

1. ustalenia na miejscu (w laboratorium) przez fachowca czy są tam szkodniki (choroby), jeżeli nie to:

2. zbadanie gleby (może się coś wyjaśni)

jeżeli nie to:

3. szukania innych przyczyn ( np. niewymyty opryskiwacz- resztki jakiegoś preparatu, który mógł mieć wpływ na uszkodzeni liści, z tego co się doczytałem stosujesz często różnego rodzaju jakieś zabiegi ochrony roślin, nawożenie )

jeżeli już coś się wyjaśni, podziel się z nami doświadczeniem,

powodzenia :wink:

• 1 month później...