gosciu01 27.06.2007 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 witam, mam silnik spalinowy benzynowy 4-suwowy B&S 3,5 KM. Taki z kosiarki, która niestety padła. Silnik w bardzo dobrym stanie, tylko nie wiem jak się za to zabrać i czy się opłaca ?Co jest potrzebne ? Nowy agregat można kupić za 1 kzł, gdyby jednak dołożyć kilka stówek do silnika, to zabrałbym się za to. Albo może zleciłbym zdolnemu fachowcowi z zapleczem warsztatowym. Tylko chciałbym mieć jakieś pojęcie jak to ugryźć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 28.06.2007 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Musi być jakakolwiek automatyka,żeby utrzymać obroty na stałym zakresie niezależnie od obciążenia.Plus zabezpieczenia przed przeciążeniem.Sama prądnica będzie droga.Chyba lepiej sobie dać spokój i kupić używany.A silnik z kosiarki?Może gokart?Albo śrubę i do łódki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 28.06.2007 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Sadzę że jedynym sensownym sposobem (czytaj opłacalnym) byłoby kupno starego zespoły prądotwórczego od Agencji Mienia Wojskowego. Mają wycofane z wojska agregaty - w tym przypadku chyba najlepszym byłby PAB 2/1 -230 lub AB 2. Oba mają jednofazowe generatory o mocy 2 kW i napięciu znamionowym 230 V, ich słabą stroną są właśnie silniki. Większe są PAB 4 w wykonaniu jedno(25 A) lub trójfazowym (3 x 16 A) ale są napędzane większym dwucylindrowym silnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demol 28.06.2007 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 trochę roboty ale nie jest to nie możliwe. Można zastosować prądnicę i akumulatory kolejowe, lub alternator z ciężarówki + regulator napięcia + akumulator samochodowy + zasilacz UPS 2000AH lub większy z padniętymi akumulatorami i praktycznie nic więcej nie trzeba akumulator ma za zadanie jedynie pośredniczyć ewentualnie podtrzymać w czasie spadku obrotów czy zgaśnięcia silnika. Tak czy owak, nie należy wtedy włączać pralki lub prodiża czy czajnika raczej wystarczy na oświetlenie nawet TV czy komputer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 28.06.2007 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 trochę roboty ale nie jest to nie możliwe. Można zastosować prądnicę i akumulatory kolejowe, lub alternator z ciężarówki + regulator napięcia + akumulator samochodowy + zasilacz UPS 2000AH lub większy z padniętymi akumulatorami i praktycznie nic więcej nie trzeba akumulator ma za zadanie jedynie pośredniczyć ewentualnie podtrzymać w czasie spadku obrotów czy zgaśnięcia silnika. Tak czy owak, nie należy wtedy włączać pralki lub prodiża czy czajnika raczej wystarczy na oświetlenie nawet TV czy komputer. dzięki ale ten alternator i akumulator to daje 12 V stałego, a ja potrzebuję 230 zmiennego, czyli jeszcze jakaś przetwornica ??? Agregat ma być rezerwowym źródłem prądu, którego rzeadko brakuje, ale czasem jednak i w dzisiejszych czasach w takich sytuacjach notebooka, muszę mieć odpalonego dłużej niż 2 godz. lub dostępny faks, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demol 29.06.2007 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Oczywiście zakłądamy, że mamy już silnik spalinowy ponad 1KM i skonstruwane jakieś sprzęgło np. 2 tarcze i guma (jak w niektórych pompach wodnych) 1. alternator z ciężarówki - daje zasilanie - 12V prąd ładowania wystarcza na pełne naładowanie akumulatora na wolnych obrotach w ciągu kilku godzin zaproponowałem z ciężarówki ze względu na jego dużą wydajność) 2. regulator napięcia - Musi być zastosowany inaczej zagotujesz akumulator i jego żywot będzie raczej krótki. (niektóre alternatory mają wbudowany) 3. akumulator samochodowy jako BUFOR (nie musi być dużej pojemności - wielkość daje nam tylko komfort pracy) - Jako element dający stałe zasilanie przetwornicy zarówno w momentach wzrostu obrotów (które są redukowane na regulatorze) jak i spadku obrotów czy wręcz zatrzymaniu silnika (np. koniec paliwa) 4. zasilacz UPS 2000AH - To on posiada wbudowaną przetwornicę - 12V na ~230V jednak większość tanich UPSów daje zamiast sinusoidy prąd impulsowy 50Hz niektóre np. pompy wodne CO tego nie lubią i dość głośno pracują (szarpią) jednak UPSy ponad 1000Ah najczęściej mają już lepszą elektronikę i dają krzywą bardzo zbliżoną do sinusa. Wszystkie elementy można kupić na rynku wtórnym za bardzo małe pieniądze. np. sprawny UPS 600Ah bez akumulatorów już za 30 do 50 zł. Alternator na szrocie za podobne pieniądze. Nie wspomniałem, jeszcze, że warto by było pomyśleć o jakimś zabezpieczeniu elektronicznym pomiędzy Akumulatorem a UPSem, Alternator może dawać jakieś skoki napięć które mogą namieszać na wejściu UPSa i będzie chwilami krzyczeć sygnałem lub nawet może się uszkodzić (zależne od producenta) -=-Stanowczo odradzam próby ładowania alternatorem do tego jeszcze bez regulatora akumulatorów stosowanych normalnie w UPSach, może się to skończyć wylaniem akumulatora a nawet pożarem.Napięcie ~230V z UPSa jest nietolerowane przez niektóre urządzenia a maksymalna wydajność jest nie wystarczająca by zasilić wszystkie urządzania w domu. Włączenie nadmiernej liczby urządzeń natychmiast wywali bezpiecznik w zasilaczu UPS. i to by było na tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 29.06.2007 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 A ja dalej lansuję sprzęt z demobilu: Zespół prądotwórczy PAB 4 (3x16 A 230/400 V) za 400 zł - sprawny. Polecam sprawdzić w AMW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 29.06.2007 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Jeżeli UPS dużej mocy to wyłącznie on-line. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.07.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 WitajA ja polecam książeczkę. Taką z przepisami.Zrobić to banał! Podłączyć i mieć - to już sztuka.Można sobie wydzielić pewne obwody, na które podajesz "moc".Zupełnie oddzielna i z niczym nie połączona instalacja!Podawanie jej (mocy) na normalne obwody podczas zaniku może też podać ją chłopcom pracującym gdzieś tam na słupkach.Wtedy będzie niefajnie!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 06.07.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Ad. gościu01Mogę Ci tanio sprzedać agregat 650W (max. 800W) z zatartym silnikiem. Do wymiany tłok, pierścienie i cylinder, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radlid 06.07.2007 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Ile chcesz za ten agregat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 24.08.2007 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Zaproponuj jakąś cenę a ja się zgodzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radlid 24.08.2007 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 200 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minias 24.08.2007 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Witam,a do czego potrzebujesz ten agregat (jakiego urządzenia)??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 25.08.2007 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Witam, a do czego potrzebujesz ten agregat (jakiego urządzenia)??? ... podstawowe urządzenia domowe w czasie braku prądu : ( w pierwszej kolejności ) kilka żarówek energooszczędnych, + ( w drugiuej kolejności ) ewentualnie ; radio, TV, komputer = dostęp do informacji i pracy, Podtrzymanie urządzeń do procesu ogrzewania niekonieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 25.08.2007 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Czyli ma być jasno ale zimno.To jak lokata, bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 26.08.2007 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 200 zł OK, podaj adres na jaki wysłać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 26.08.2007 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Czyli ma być jasno ale zimno.To jak lokata, bez sensu. A skąd wiesz, że do tego aby było ciepło potrzebny jest mi ( ciągle ) prąd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 26.08.2007 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 A to inna inność.Czyli układ otwarty grawitacyjny z piwnicą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 26.08.2007 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 A to inna inność. Czyli układ otwarty grawitacyjny z piwnicą? nie, od dwóch lat liczę i projektuję sobie dom o niskim zapotrzebowaniu energii. Nie pasywny, ale taki dążący do tego. O dużej akumulacyjności. W takim domu spadek temperatury o 1K nawet przy -20C na zewnątrz przebiega stosunkowo powoli, a przy statystycznej, średniej temp. naszej zimy temp. w domu z 21C do 16-17C spadnie mi dopiero po ... 3-4 dniach. Oczywiście będzie kominek, który z przyjemnością używam i wspomoże w sytuacjach krytycznych z długotrwałym brakiem prądu. Tym samym prąd do ogrzewania nie jest mi potrzebny ( ciągle ). A prądu rzadko brakuje dłużej niż 24 godziny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts