Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okap kuchenny a komin wentylacyjny

darqx

Recommended Posts

Witam serdecznie

jakie jest Wasze zdanie na temat maksymalnej długości przewodu

odprowadzającego powietrze z okapu kuchennego do komina wentylacyjnego. w związku z pomysłem przeniesienia kuchni w inne miejsce pojawił się problem w postaci tej właśnie odległości (około 4m w poziomie + jedno kolanko 45st.

wchodzi oczywiście w grę przebicie się przez ścianę zewnętrzną wówczas ta odległość to kilkadziesiąt centymetrów okap "wisi" na ścianie szczytowej - ale powstanie mostek cieplny (czyż nie??)

proszę o opinie na temat dwóch rozwiązań (pochłaniacz nie wchodzi w grę)

dziękuję i pozdrawiam

Mój kominiarz nie zgodził sie na podłączenie okapu do wentylacji... Podobno jest to niezgodne z przepisami i w kuchni ma być zwykła wentylacja grawitacyjna z kratką - bez przyłączonych okapów itp.

Dlatego właśnie przebijam się przez ścianę zewnętrzną w kuchni dokładnie w miejscu gdzie mam zaprojektowany okap. Wstawiam tam rurę i na zewnątrz kratkę - po konsulatcji z kominiarzem :D

Mój kominiarz nie zgodził sie na podłączenie okapu do wentylacji... Podobno jest to niezgodne z przepisami i w kuchni ma być zwykła wentylacja grawitacyjna z kratką - bez przyłączonych okapów itp.

Dlatego właśnie przebijam się przez ścianę zewnętrzną w kuchni dokładnie w miejscu gdzie mam zaprojektowany okap. Wstawiam tam rurę i na zewnątrz kratkę - po konsulatcji z kominiarzem :D

Bzdura, okap może być podłączony do komina wentylacyjnego, z tym że oprócz niego musi być też zwykła kratka. Poszukaj w archiwum - temat był już wiele razy

a jeżeli z kuchni do najbliższego komina wentylacyjnego jest w poziomie około 4m to czy wentylacja grawitacyjna zda egzamin? czy jest jakieś inne rozsądne rozwiązanie?

czy w przypadku rekuperatora musi być grawitacja w kuchni?

aha i nawiązując do odbioru domu (kupuję dom od developera) czy wszystkie zaświadczenia, odbiory powinien załatwić i w którym momencie powinno się to wykonać (po wykończeniu wnętrza, przed zamieszkaniem). co będzie jeżeli kominiarz nie "odbierze" instalacji?

pozdrawiam

a jeżeli z kuchni do najbliższego komina wentylacyjnego jest w poziomie około 4m to czy wentylacja grawitacyjna zda egzamin?

w ogólnym przypadku nie zda.

co będzie jeżeli kominiarz nie "odbierze" instalacji?

Nie będziesz miał odbioru budynku, a więc nie będziesz mógł w nim mieszkać, a więc nie będziesz mógł się w nim zameldować.

w ogólnym - zda egzamin (bo czemu nie) byle by nie było "wariackich" zakrętów kanału poziomego

i temat należy do developera, tj. załtwienie wszelkich formalności związanych z odbiorem

czyli jeżeli mam komin z kilkoma kanałami oddalony o 4 m od kuchni, to mogę do jednego podłączyć okap (wyciąg mechaniczny) a do kolejnego wentylację grawitacyjną?

nie można łączyć grawitacji i okapu - furtką jest wprowadzenie kanału poziomego głębiej pionu (np spiro) a niżej pozostawić kratkę na tym samym pionie

moja wypowiedź dotyczyła tego, że odległość 4m nie dyskwalifikuje prawidłowego działania went grawitacyjnej

od siedmiu lat mam przegląd i za każdym razem mówią mi (jak i pozostałym mieszkańcom) że tak się nie robi, i nic

Oj, Barbossa - to, że u Ciebie działa, nie znaczy, że będzie działać u wszystkich.

A co do meritum - nie doczytało Ci się chyba ;) - autor wątku napisał w ostatnim swoim poście, że chodzi o podłączenie grawitacyjnej i mechanicznej do różnych kanałów wentylacyjnych w tym samym kominie.

odpowiadałem na to

a jeżeli z kuchni do najbliższego komina wentylacyjnego jest w poziomie około 4m to czy wentylacja grawitacyjna zda egzamin?

Oj, Barbossa - to, że u Ciebie działa, nie znaczy, że będzie działać u wszystkich.

ja tak nawet nie mam (olałem tę kratkę niżej), a wielu tak ma i nikt się nie czepia

z okapem nie będzie większych problemów, chyba że jesteś Pascal Brodnicki (nota bene fajny koleś), Nakłowicz, czy kto inny i okap działa ma maxa przez dluższy czas

nie jest to poprawne, ale nie domonizujmy tego

w tym wypadku może wystąpić problem jak zacząćkanał (ten 4m) żeby wsadzić rurę z okapu i grawitacja miała cug

To teraz tak naprawdę: ja mam w jednym kanale i grawitację, i doprowadzenie z wyciągu.

Rura z wyciągu (ok. 3m) wprowadzona jest w kanał najwyżej - przy samym suficie kuchni. Zakończona jest kolankiem 45st. skierowanym do góry. Kolanko zajmuje jakieś 50% przekroju kanału.

Jakieś 15cm niżej wmontowana jest w kanał kratka wentylacyjna do wentylacji grawitacyjnej.

Kombinowałem to tak, że jeśli wyciąg nie działa, to wentylacja grawitacyjna spokojnie sobie poradzi z tą przewężką 50% w kanale wentylacyjnym.

Natomiast skierowanie kolanka od wyciągu do góry zapobiegnie cofaniu się wywiewanego przez wyciąg powietrza kanałem w dół do kratki.

Bzdura, okap może być podłączony do komina wentylacyjnego, z tym że oprócz niego musi być też zwykła kratka. Poszukaj w archiwum - temat był już wiele razy

To ja mam króciutkie pytanko: skoro mam okap podłączony do komina i nie mam kratki (wszystko dawno już odebrane), to czy w praktyce czymś mi to grozi - na razie nie zauważyłam minusów takiego rozwiązania :roll: .

To ja mam króciutkie pytanko: skoro mam okap podłączony do komina i nie mam kratki (wszystko dawno już odebrane), to czy w praktyce czymś mi to grozi - na razie nie zauważyłam minusów takiego rozwiązania :roll: .

Brakiem odbioru ;) ;)

A poważniej: jest to niezgodne z przepisami prawa budowlanego i możliwe jest zakwestionowanie tego później przez kominiarza podczas przeglądu.

Chyba, że w odbiorze masz konkretnie wpisane, że np. "ekspertyza wykazała, że kratka jest niepotrzebna", wtedy kominiarz Ci nic nie zrobi. Ale pewnie nikt Ci tego nie wpisał ;)

niestety projektantce nie pasowało położenie kuchni, przewróciła cały parter do górny nogami i pojawił się problem wentylacji a głównie nieszczęsnej odległości do komina. nasuwa mi się kolejne pytanie, a mianowicie: jaką średnicę zastosować, owalne czy przekrój prostokątny tak żeby jakoś tynkiem zakryć, sufit podwieszany na całej odległości nie wchodzi w grę gdyż w części parteru będzie podwyższenie i po odjęciu wszystkiego nad częścią powierzchni będzie mało wysokości :(

To taki problem może wyjść z przeniesienia kuchni? Bo ja też przeniosłam i do komina też trochę będzie daleko ale można przecież dać kominek wentylacyjny czy to nie wystarczy? A czy ma coś do rzeczy że będzie kuchenka elektryczna?

co to jest kominek wentylacyjny??

U siebie dałem przewód okrągły (sztywna rura PCV - wentylacyjna, nie hydrauliczna) poprowadzony przy suficie w rogu przy ścianie. Potem zabudowałem to kartongipsem i mam taki "gzymsik".

jaka średnica tego przewodu?

jeżeli komin jest przy ścianie to gzymsik załatwia sprawę a jeżeli na środku domu to gzymsik będzie przechodził przez środek kuchni i holu :(