darqx 27.06.2007 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Witam serdeczniejakie jest Wasze zdanie na temat maksymalnej długości przewoduodprowadzającego powietrze z okapu kuchennego do komina wentylacyjnego. w związku z pomysłem przeniesienia kuchni w inne miejsce pojawił się problem w postaci tej właśnie odległości (około 4m w poziomie + jedno kolanko 45st. wchodzi oczywiście w grę przebicie się przez ścianę zewnętrzną wówczas ta odległość to kilkadziesiąt centymetrów okap "wisi" na ścianie szczytowej - ale powstanie mostek cieplny (czyż nie??) proszę o opinie na temat dwóch rozwiązań (pochłaniacz nie wchodzi w grę)dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicja77 28.06.2007 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Mój kominiarz nie zgodził sie na podłączenie okapu do wentylacji... Podobno jest to niezgodne z przepisami i w kuchni ma być zwykła wentylacja grawitacyjna z kratką - bez przyłączonych okapów itp. Dlatego właśnie przebijam się przez ścianę zewnętrzną w kuchni dokładnie w miejscu gdzie mam zaprojektowany okap. Wstawiam tam rurę i na zewnątrz kratkę - po konsulatcji z kominiarzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 28.06.2007 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Mój kominiarz nie zgodził sie na podłączenie okapu do wentylacji... Podobno jest to niezgodne z przepisami i w kuchni ma być zwykła wentylacja grawitacyjna z kratką - bez przyłączonych okapów itp. Dlatego właśnie przebijam się przez ścianę zewnętrzną w kuchni dokładnie w miejscu gdzie mam zaprojektowany okap. Wstawiam tam rurę i na zewnątrz kratkę - po konsulatcji z kominiarzem Bzdura, okap może być podłączony do komina wentylacyjnego, z tym że oprócz niego musi być też zwykła kratka. Poszukaj w archiwum - temat był już wiele razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 28.06.2007 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 No i okap - jako wentylacja mechaniczna - musi mieć własny kanał wentylacyjny. Nie można go podłaczać do kanału, do którego podłączona jest też zwykła kratka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darqx 28.06.2007 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Mój kominiarz nie zgodził sie na podłączenie okapu do wentylacji... Podobno jest to niezgodne z przepisami i w kuchni ma być zwykła wentylacja grawitacyjna z kratką - bez przyłączonych okapów itp. Dlatego właśnie przebijam się przez ścianę zewnętrzną w kuchni dokładnie w miejscu gdzie mam zaprojektowany okap. Wstawiam tam rurę i na zewnątrz kratkę - po konsulatcji z kominiarzem a jeżeli z kuchni do najbliższego komina wentylacyjnego jest w poziomie około 4m to czy wentylacja grawitacyjna zda egzamin? czy jest jakieś inne rozsądne rozwiązanie? czy w przypadku rekuperatora musi być grawitacja w kuchni? aha i nawiązując do odbioru domu (kupuję dom od developera) czy wszystkie zaświadczenia, odbiory powinien załatwić i w którym momencie powinno się to wykonać (po wykończeniu wnętrza, przed zamieszkaniem). co będzie jeżeli kominiarz nie "odbierze" instalacji? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 28.06.2007 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 a jeżeli z kuchni do najbliższego komina wentylacyjnego jest w poziomie około 4m to czy wentylacja grawitacyjna zda egzamin? w ogólnym przypadku nie zda. co będzie jeżeli kominiarz nie "odbierze" instalacji? Nie będziesz miał odbioru budynku, a więc nie będziesz mógł w nim mieszkać, a więc nie będziesz mógł się w nim zameldować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 28.06.2007 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 w ogólnym - zda egzamin (bo czemu nie) byle by nie było "wariackich" zakrętów kanału poziomegoi temat należy do developera, tj. załtwienie wszelkich formalności związanych z odbiorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darqx 28.06.2007 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 w ogólnym - zda egzamin (bo czemu nie) byle by nie było "wariackich" zakrętów kanału poziomego i temat należy do developera, tj. załtwienie wszelkich formalności związanych z odbiorem czyli jeżeli mam komin z kilkoma kanałami oddalony o 4 m od kuchni, to mogę do jednego podłączyć okap (wyciąg mechaniczny) a do kolejnego wentylację grawitacyjną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 28.06.2007 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 nie można łączyć grawitacji i okapu - furtką jest wprowadzenie kanału poziomego głębiej pionu (np spiro) a niżej pozostawić kratkę na tym samym pioniemoja wypowiedź dotyczyła tego, że odległość 4m nie dyskwalifikuje prawidłowego działania went grawitacyjnejod siedmiu lat mam przegląd i za każdym razem mówią mi (jak i pozostałym mieszkańcom) że tak się nie robi, i nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 28.06.2007 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Oj, Barbossa - to, że u Ciebie działa, nie znaczy, że będzie działać u wszystkich. A co do meritum - nie doczytało Ci się chyba - autor wątku napisał w ostatnim swoim poście, że chodzi o podłączenie grawitacyjnej i mechanicznej do różnych kanałów wentylacyjnych w tym samym kominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 28.06.2007 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 odpowiadałem na to a jeżeli z kuchni do najbliższego komina wentylacyjnego jest w poziomie około 4m to czy wentylacja grawitacyjna zda egzamin? Oj, Barbossa - to, że u Ciebie działa, nie znaczy, że będzie działać u wszystkich. ja tak nawet nie mam (olałem tę kratkę niżej), a wielu tak ma i nikt się nie czepia z okapem nie będzie większych problemów, chyba że jesteś Pascal Brodnicki (nota bene fajny koleś), Nakłowicz, czy kto inny i okap działa ma maxa przez dluższy czas nie jest to poprawne, ale nie domonizujmy tego w tym wypadku może wystąpić problem jak zacząćkanał (ten 4m) żeby wsadzić rurę z okapu i grawitacja miała cug Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 28.06.2007 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 To teraz tak naprawdę: ja mam w jednym kanale i grawitację, i doprowadzenie z wyciągu.Rura z wyciągu (ok. 3m) wprowadzona jest w kanał najwyżej - przy samym suficie kuchni. Zakończona jest kolankiem 45st. skierowanym do góry. Kolanko zajmuje jakieś 50% przekroju kanału.Jakieś 15cm niżej wmontowana jest w kanał kratka wentylacyjna do wentylacji grawitacyjnej.Kombinowałem to tak, że jeśli wyciąg nie działa, to wentylacja grawitacyjna spokojnie sobie poradzi z tą przewężką 50% w kanale wentylacyjnym.Natomiast skierowanie kolanka od wyciągu do góry zapobiegnie cofaniu się wywiewanego przez wyciąg powietrza kanałem w dół do kratki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 28.06.2007 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 ja zrozumiałem, że autor przenosi kuchnię i chce poprowadzić i wentylację i okap te 4m by włączyć się w pion dla starej lokalizacji kuchnikwestia rozbija się o te 4m i jak polączyć grawitację z kanałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anaor 28.06.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 To taki problem może wyjść z przeniesienia kuchni? Bo ja też przeniosłam i do komina też trochę będzie daleko ale można przecież dać kominek wentylacyjny czy to nie wystarczy? A czy ma coś do rzeczy że będzie kuchenka elektryczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 28.06.2007 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Bzdura, okap może być podłączony do komina wentylacyjnego, z tym że oprócz niego musi być też zwykła kratka. Poszukaj w archiwum - temat był już wiele razy To ja mam króciutkie pytanko: skoro mam okap podłączony do komina i nie mam kratki (wszystko dawno już odebrane), to czy w praktyce czymś mi to grozi - na razie nie zauważyłam minusów takiego rozwiązania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 28.06.2007 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 a ja to co napisałem na ten temat? nie ma tego wiele, przeczytaj wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 28.06.2007 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 To ja mam króciutkie pytanko: skoro mam okap podłączony do komina i nie mam kratki (wszystko dawno już odebrane), to czy w praktyce czymś mi to grozi - na razie nie zauważyłam minusów takiego rozwiązania . Brakiem odbioru ;) A poważniej: jest to niezgodne z przepisami prawa budowlanego i możliwe jest zakwestionowanie tego później przez kominiarza podczas przeglądu. Chyba, że w odbiorze masz konkretnie wpisane, że np. "ekspertyza wykazała, że kratka jest niepotrzebna", wtedy kominiarz Ci nic nie zrobi. Ale pewnie nikt Ci tego nie wpisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darqx 28.06.2007 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 niestety projektantce nie pasowało położenie kuchni, przewróciła cały parter do górny nogami i pojawił się problem wentylacji a głównie nieszczęsnej odległości do komina. nasuwa mi się kolejne pytanie, a mianowicie: jaką średnicę zastosować, owalne czy przekrój prostokątny tak żeby jakoś tynkiem zakryć, sufit podwieszany na całej odległości nie wchodzi w grę gdyż w części parteru będzie podwyższenie i po odjęciu wszystkiego nad częścią powierzchni będzie mało wysokości To taki problem może wyjść z przeniesienia kuchni? Bo ja też przeniosłam i do komina też trochę będzie daleko ale można przecież dać kominek wentylacyjny czy to nie wystarczy? A czy ma coś do rzeczy że będzie kuchenka elektryczna? co to jest kominek wentylacyjny?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 28.06.2007 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 U siebie dałem przewód okrągły (sztywna rura PCV - wentylacyjna, nie hydrauliczna) poprowadzony przy suficie w rogu przy ścianie. Potem zabudowałem to kartongipsem i mam taki "gzymsik". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darqx 28.06.2007 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 U siebie dałem przewód okrągły (sztywna rura PCV - wentylacyjna, nie hydrauliczna) poprowadzony przy suficie w rogu przy ścianie. Potem zabudowałem to kartongipsem i mam taki "gzymsik". jaka średnica tego przewodu? jeżeli komin jest przy ścianie to gzymsik załatwia sprawę a jeżeli na środku domu to gzymsik będzie przechodził przez środek kuchni i holu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts