Bigbeat 28.06.2007 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Dałem typowy wentylacyjny okrągły fi 90mm z PCV. Dodatkowo owinąłem go gąbką, żeby nie "huczało". Całość zmieściła się w gzymsiku 100x100mm - tylko takie rozmiary gzymsika dopuściła moja żona, bo są one identyczne z wymiarami podciągów na suficie pod wykuszem i wszystko razem jakoś pasuje optycznie i nie niepokoi.Wiem, że fi 90 to trochę przymało, ale przy wentylacji mechanicznej jest to mniej krytyczne i po prostu oznacza nieco większy hałas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darqx 04.07.2007 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 To ja mam króciutkie pytanko: skoro mam okap podłączony do komina i nie mam kratki (wszystko dawno już odebrane), to czy w praktyce czymś mi to grozi - na razie nie zauważyłam minusów takiego rozwiązania . Brakiem odbioru ;) A poważniej: jest to niezgodne z przepisami prawa budowlanego i możliwe jest zakwestionowanie tego później przez kominiarza podczas przeglądu. Chyba, że w odbiorze masz konkretnie wpisane, że np. "ekspertyza wykazała, że kratka jest niepotrzebna", wtedy kominiarz Ci nic nie zrobi. Ale pewnie nikt Ci tego nie wpisał wracając do tematu. dół domu w zasadzie będzie stanowił jedno wielkie pomieszczenie bez drzwi jedynie z półściankami. dwa kominy wentylacyjne w różnych miejscach domu - parteru. jak kominiarz odbierze taką kombinację. teoretycznie jedna wielka kuchnia z oddzielonymi funkcjonalnościami. jak to się ma do prawa budowlanego. ew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Milkesz 18.03.2019 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 (edytowane) Witam serdecznie jakie jest Wasze zdanie na temat maksymalnej długości przewodu odprowadzającego powietrze z okapu kuchennego do komina wentylacyjnego. w związku z pomysłem przeniesienia kuchni w inne miejsce pojawił się problem w postaci tej właśnie odległości (około 4m w poziomie + jedno kolanko 45st. wchodzi oczywiście w grę przebicie się przez ścianę zewnętrzną wówczas ta odległość to kilkadziesiąt centymetrów okap "wisi" na ścianie szczytowej - ale powstanie mostek cieplny (czyż nie??) proszę o opinie na temat dwóch rozwiązań (pochłaniacz nie wchodzi w grę) dziękuję i pozdrawiam Mój nadzorca budowlany dał mi do zrozumienia że kominiarz będzie miał ingerencję w prawidłowo wykonaną wentylację w kuchni wtedy gdy będą do odprowadzenia spaliny , czyli np piec węglowy lub gazowy , natomiast jeśli wybiorę opcję gotowania na płycie elektrycznej to nie potrzebna jest kratka wentylacyjna ze względu na brak spalin, natomiast okap to kwestia gustu. Reasumując kuchnia w tym przypadku jest traktowana jak pokój , nie mam mediów spalinowych. Zwaliłem komin i wstawiłem cienką ściankę wraz z kominkiem wentylacyjnym w górnej części pod okap Edytowane 18 Marca 2019 przez Milkesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts