Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

schody bukowe

Monika  Seba

Recommended Posts

stolarz wybarwił nam buk i jesion na kolor który chcieliśmy i skłaniamy się w kierunku buku. Wiemy , ze najlepszy byłby dąb ale też najdroższy

ktoś może powiedzieć coś o bukowych schodach? :lol:

My też wybierzemy chyba buk. Nasz stolarz mówi, że też jest b.dobry na schody. Wg cen naszego stolarza m3 dębu na schody kosztuje 3-3,5 tys pln, m3 jesionu 3 tys pln a m3 buku 1,5 tys pln. Na nasze schody wyjdzie około 1,3-1,5 m3.

Tak z ciekawosci, jakie ceny takiego drewna są u Twojego stolarza ?

Jeżeli ktoś chce mieć schody bejcowane na kolor inny niż

naturalne drewno to lepiej do tego nadaje się właśnie buk,

który można barwić na inne odcienie, a dąb niestety tak się

nie zabarwi jak buk, ale za to dąb ma lepszą strukturę i słoje

I to jest kolejny powód dla którego weźmiemy buk. Chcemy mieć ciemne schody coś jakby ciemny orzech.

stolarz wybarwił nam buk i jesion na kolor który chcieliśmy i skłaniamy się w kierunku buku. Wiemy , ze najlepszy byłby dąb ale też najdroższy

ktoś może powiedzieć coś o bukowych schodach? :lol:

My też wybierzemy chyba buk. Nasz stolarz mówi, że też jest b.dobry na schody. Wg cen naszego stolarza m3 dębu na schody kosztuje 3-3,5 tys pln, m3 jesionu 3 tys pln a m3 buku 1,5 tys pln. Na nasze schody wyjdzie około 1,3-1,5 m3.

Tak z ciekawosci, jakie ceny takiego drewna są u Twojego stolarza ?

:oops: nie wiem- tani nie jest- ale nie brałam pod uwagę nikogo innego- brat Bastka wszystko co z drewna w domu ma spod jego ręki i gośc jest b.solidny- ale zapytam

do piotru7- właśnie ja nie chcę tego usłojenia widzieć dlatego wybraliśmy buk bo jest bardzo jednolity, :D z gustami się podobno nie dyskutuje prawda mapatut :D

Kolor owszem bardzo ważna rzecz, ale cena buku przede wszystkim odzwierciedla jego twardość. Mam w mieszkaniu parkiet bukowy, po około 9 latach użytkowania mogę podzielić się swoimi obserwacjami. No cóż dwie dziewczynki spokojnie przetrzymał, ale trzeci jest chłopczyk i tu pojawiły się rysy na parkiecie od samochodzików itp. , ale nie ma jeszcze tragedii. W zasadzie jak na 9 lat, to uważam że jest super, a jak ktoś bardzo wymagający to można przecyklinować wylakierować i będzie jak nowy.

Kolor owszem bardzo ważna rzecz, ale cena buku przede wszystkim odzwierciedla jego twardość. Mam w mieszkaniu parkiet bukowy, po około 9 latach użytkowania mogę podzielić się swoimi obserwacjami. No cóż dwie dziewczynki spokojnie przetrzymał, ale trzeci jest chłopczyk i tu pojawiły się rysy na parkiecie od samochodzików itp. , ale nie ma jeszcze tragedii. W zasadzie jak na 9 lat, to uważam że jest super, a jak ktoś bardzo wymagający to można przecyklinować wylakierować i będzie jak nowy.

o twardośc pytałam stolarza powiedział, że zarówno buk jak i jesion mają podobna twardość hmm ja sie nie znam mam nadzieję ze nie klamie

• 10 months później...
Mam pytanie - jak szybko wycierają się stopnie w schodach bejcowanych. Stolarz, u którego chciałbym zrobić schody twierdzi, że nie da gwarancji na schody bejcowane ponieważ kolor wytrze się dość szybko, jeśli chcę mieć ciemne schody (a chcę), to najlepiej zrobić je z drzewa egzotycznego (wychodzi około 30% drożej).

Mam pytanie - jak szybko wycierają się stopnie w schodach bejcowanych....

stopnie wycieraja sie wprost proporcjonalnie do częstotliwosci uzytkowania

... Stolarz, u którego chciałbym zrobić schody twierdzi, że nie da gwarancji na schody bejcowane ponieważ kolor wytrze się dość szybko ...

wyjasnij stolarzowi, ze po bejcowaniu schody sie lakieruje

a dobry lakier nie wyciera sie juz tak szybko jak bejca ...

Mam pytanie - jak szybko wycierają się stopnie w schodach bejcowanych....

stopnie wycieraja sie wprost proporcjonalnie do częstotliwosci uzytkowania

Oczywiście masz rację, natomiast jak we wszystkim pytam o jakąś średnią. Czy będę musiał co rok je lakierować, czy wystarczy raz na pięć lat.

• 4 weeks później...

jeśli chodzi o parkiet dębowy - to w domu rodziców mamy go 25 lat. cyklinowany i lakierowany był już ze 3 razy, jak nie 4. niby jest twardy, ale u nas nie wytrzymał foteli na kółkach, zostały wgniecenia po tym jak ktoś siedział, a druga osoba go przesuwała. ogólnie wygląda dobrze, ale rewelacji nie ma. schody też mamy dębowe.

u nas w domu zdecydujemy się na bukowe, ale raczej naturalne, nie barwione, ze względu na cenę. podobają mi się ciemne orzechy, ale na ciemnych, w dodatku gdy pada światło (a u nas tak będzie) widać każdą paprochę kurzu. boję się, że ciemne schody przyciemnią wnętrze, że orzechy i wenge to tylko moda tymczasowa, a za 10 lat będę je przeklinała. klasyczne schody i kolory drewna są ponadczasowe.

czy ktoś posiada bukowe schody, ale niewybarwiane? jakie drzwi do nich dobrać, także w buku? czy wybarwiać buk pod kolor okien, na np złoty dąb, choć ta opcja jakoś mi się nie widzi...