Monika Seba 27.06.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 stolarz wybarwił nam buk i jesion na kolor który chcieliśmy i skłaniamy się w kierunku buku. Wiemy , ze najlepszy byłby dąb ale też najdroższy ktoś może powiedzieć coś o bukowych schodach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.06.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 no cóz ... jak sie nie ma co sie lubi - to sie lubi co sie ma ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapatut 28.06.2007 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 stolarz wybarwił nam buk i jesion na kolor który chcieliśmy i skłaniamy się w kierunku buku. Wiemy , ze najlepszy byłby dąb ale też najdroższy ktoś może powiedzieć coś o bukowych schodach? My też wybierzemy chyba buk. Nasz stolarz mówi, że też jest b.dobry na schody. Wg cen naszego stolarza m3 dębu na schody kosztuje 3-3,5 tys pln, m3 jesionu 3 tys pln a m3 buku 1,5 tys pln. Na nasze schody wyjdzie około 1,3-1,5 m3. Tak z ciekawosci, jakie ceny takiego drewna są u Twojego stolarza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotru7 28.06.2007 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Jeżeli ktoś chce mieć schody bejcowane na kolor inny niżnaturalne drewno to lepiej do tego nadaje się właśnie buk,który można barwić na inne odcienie, a dąb niestety tak sięnie zabarwi jak buk, ale za to dąb ma lepszą strukturę i słoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 28.06.2007 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Nasz stolarz mówi, że też jest b.dobry na schody. Stolarz dobry na schody? :) (sorry, nie mogłem się powstrzymać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapatut 28.06.2007 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Nasz stolarz mówi, że też jest b.dobry na schody. Stolarz dobry na schody? :) (sorry, nie mogłem się powstrzymać) dobre ale jakby się uprzeć to i po stolarzu można na piętro wchodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapatut 28.06.2007 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Jeżeli ktoś chce mieć schody bejcowane na kolor inny niż naturalne drewno to lepiej do tego nadaje się właśnie buk, który można barwić na inne odcienie, a dąb niestety tak się nie zabarwi jak buk, ale za to dąb ma lepszą strukturę i słoje I to jest kolejny powód dla którego weźmiemy buk. Chcemy mieć ciemne schody coś jakby ciemny orzech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Seba 28.06.2007 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 stolarz wybarwił nam buk i jesion na kolor który chcieliśmy i skłaniamy się w kierunku buku. Wiemy , ze najlepszy byłby dąb ale też najdroższy ktoś może powiedzieć coś o bukowych schodach? My też wybierzemy chyba buk. Nasz stolarz mówi, że też jest b.dobry na schody. Wg cen naszego stolarza m3 dębu na schody kosztuje 3-3,5 tys pln, m3 jesionu 3 tys pln a m3 buku 1,5 tys pln. Na nasze schody wyjdzie około 1,3-1,5 m3. Tak z ciekawosci, jakie ceny takiego drewna są u Twojego stolarza ? nie wiem- tani nie jest- ale nie brałam pod uwagę nikogo innego- brat Bastka wszystko co z drewna w domu ma spod jego ręki i gośc jest b.solidny- ale zapytam do piotru7- właśnie ja nie chcę tego usłojenia widzieć dlatego wybraliśmy buk bo jest bardzo jednolity, z gustami się podobno nie dyskutuje prawda mapatut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bełatka 28.06.2007 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Kolor owszem bardzo ważna rzecz, ale cena buku przede wszystkim odzwierciedla jego twardość. Mam w mieszkaniu parkiet bukowy, po około 9 latach użytkowania mogę podzielić się swoimi obserwacjami. No cóż dwie dziewczynki spokojnie przetrzymał, ale trzeci jest chłopczyk i tu pojawiły się rysy na parkiecie od samochodzików itp. , ale nie ma jeszcze tragedii. W zasadzie jak na 9 lat, to uważam że jest super, a jak ktoś bardzo wymagający to można przecyklinować wylakierować i będzie jak nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZofiaD 28.06.2007 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 MamUwielbiamPolecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Seba 29.06.2007 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Kolor owszem bardzo ważna rzecz, ale cena buku przede wszystkim odzwierciedla jego twardość. Mam w mieszkaniu parkiet bukowy, po około 9 latach użytkowania mogę podzielić się swoimi obserwacjami. No cóż dwie dziewczynki spokojnie przetrzymał, ale trzeci jest chłopczyk i tu pojawiły się rysy na parkiecie od samochodzików itp. , ale nie ma jeszcze tragedii. W zasadzie jak na 9 lat, to uważam że jest super, a jak ktoś bardzo wymagający to można przecyklinować wylakierować i będzie jak nowy. o twardośc pytałam stolarza powiedział, że zarówno buk jak i jesion mają podobna twardość hmm ja sie nie znam mam nadzieję ze nie klamie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 25.05.2008 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Mam pytanie - jak szybko wycierają się stopnie w schodach bejcowanych. Stolarz, u którego chciałbym zrobić schody twierdzi, że nie da gwarancji na schody bejcowane ponieważ kolor wytrze się dość szybko, jeśli chcę mieć ciemne schody (a chcę), to najlepiej zrobić je z drzewa egzotycznego (wychodzi około 30% drożej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.05.2008 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Mam pytanie - jak szybko wycierają się stopnie w schodach bejcowanych.... stopnie wycieraja sie wprost proporcjonalnie do częstotliwosci uzytkowania... Stolarz, u którego chciałbym zrobić schody twierdzi, że nie da gwarancji na schody bejcowane ponieważ kolor wytrze się dość szybko ... wyjasnij stolarzowi, ze po bejcowaniu schody sie lakieruje a dobry lakier nie wyciera sie juz tak szybko jak bejca ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 25.05.2008 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 wyjasnij stolarzowi ... dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 25.05.2008 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Mam pytanie - jak szybko wycierają się stopnie w schodach bejcowanych.... stopnie wycieraja sie wprost proporcjonalnie do częstotliwosci uzytkowania Oczywiście masz rację, natomiast jak we wszystkim pytam o jakąś średnią. Czy będę musiał co rok je lakierować, czy wystarczy raz na pięć lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucyna1 20.06.2008 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Mamy schody bukowe i uzytkujemy je od stycznia. Jesteśmy bardzo zadowoleni z jakości i koloru. Na jasnych schodach nie widać kurzu, który w domu gromadzi sie w mega ilościach nie wiedzieć skąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reng 20.06.2008 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 jeśli chodzi o parkiet dębowy - to w domu rodziców mamy go 25 lat. cyklinowany i lakierowany był już ze 3 razy, jak nie 4. niby jest twardy, ale u nas nie wytrzymał foteli na kółkach, zostały wgniecenia po tym jak ktoś siedział, a druga osoba go przesuwała. ogólnie wygląda dobrze, ale rewelacji nie ma. schody też mamy dębowe. u nas w domu zdecydujemy się na bukowe, ale raczej naturalne, nie barwione, ze względu na cenę. podobają mi się ciemne orzechy, ale na ciemnych, w dodatku gdy pada światło (a u nas tak będzie) widać każdą paprochę kurzu. boję się, że ciemne schody przyciemnią wnętrze, że orzechy i wenge to tylko moda tymczasowa, a za 10 lat będę je przeklinała. klasyczne schody i kolory drewna są ponadczasowe. czy ktoś posiada bukowe schody, ale niewybarwiane? jakie drzwi do nich dobrać, także w buku? czy wybarwiać buk pod kolor okien, na np złoty dąb, choć ta opcja jakoś mi się nie widzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts