Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka podłoga do okien w okleinie orzech?

aneta7311

Recommended Posts

Tu okna orzech od zewnątrz (Oknoplast Kraków):

http://foto3.m.onet.pl/_m/b0bc49e07206c9fe1353139d52c9f8bb,5,19,0.jpg

A tu wewnątrz - przymiarka do podłogi (gres):

http://foto3.m.onet.pl/_m/b6008deaeab13ac8350fdd5035757233,5,19,3.jpg

Będę miała parkiet z klepek dębowych 50/70/22mm, ale na górze, dół cały w kaflach (oprócz gabinetu).

Więcej zdjęć w dzienniku.

• 1 year później...

Okna orzech - parkiet i meble jaki?

wiem, że to sprawa gustu..., ale będe bardzo wdzięczna jeżeli podzielicie się swoimi doswiadczeniami z tym związanymi i fotkami :)

Mam okna w kolorze orzech i drzwi też będą w tym odcieniu.

Planuje dużą część dołu zrobić w jasnym gresie, a salon i schody w drewnie - tylko no właśnie nie wiem jeszcze na co się zdecydować.

Mam dwa tyby dąb natura lub merbau, ale myśle też jaki kolor mebli będzie do tych podłóg i okien pasować???

Jak to zgrać?

Poradźicie :wink:

Drodzy Forumowicze!

Jeśli jesteści posiadaczami okien PCV w okleinie orzech (od środka) proszę zamieście zdjęcia swoich podłóg wraz z ich opisem (rodzaj drewna, powłoka-lakier, olej jaki?). Z góry serdecznie dziękuję.

ja bede miala doussie

okna mam wlasnie w kolorze orzech, drzwi wew tez planuje w tym kolorze...

zdjec jeszcze nie mam bo parkietu jeszcze nie ma....

pozdr

Dzięki za Wasze odpowiedzi! :D

A jaki kolor mebelków wstawiliście / planujecie wstawić?

Też jakoś pod kolor okien/drzwi, czy np. jasne? :wink:

Ja jestem raczej nastawiona na jaśniejsze - mniej więcej kolor dębu.. Boję się, ze ciemne meble do ciemnych okien i drzwi sprawią, że ogólnie będzie ciężki charakter wystroju... Co tu wybrać???

U nas także okna orzech, drzwi orzech, na dole jasny gres, a schody też będą w kolorze orzechowym (schody na jasnym gresie). Meble będą raczej ciemne, czyli coś koło... orzecha :D. Wnętrza proste i bez szaleństw z kolorami, no poza dodatkami, które można często zmieniać.

Zdjęcia na bieżąco w dzienniku, ale jeszcze w tej kwestii nie ma co pokazać, bo wszystko w trakcie :).

aka

• 2 years później...

Witam,

i ja mam dylemat kolorystyczny i piszę z nadzieją na podpowiedź :-).

Właśnie zainstalowano mi w nowym domu okna w kolorze orzechowym. Są dużo ciemniejsze, niż na próbce jaką widziałam w sklepie, co trochę mnie zaskoczyło i zburzyło moją pierwotną koncepcję doboru pozostałych kolorów, gdyż te okna zdecydowanie zmniejszają powierzchnię wszystkich pomieszczeń, które, pomimo, że to mały domek same w sobie są malutkie. Wybrałam je, bo chciałam mieć niebrudzące się tak szybko okna, i łączone jasne oraz orzechowe meble i dodatki, miały one pasować do kilku mebli, jakie już mam. NIESTETY są od nich ciemniejsze, choć w sklepie zapewniano, że nie będą i teraz nie mam pewności, czy to był dobry wybór. A jeszcze mąż jest niezadowolony z tego koloru i głośno to okazuje, chociaż wybór pozostawił mnie, zupełnie ignorując moje pytania co do jego opinii na ten temat, co mnie jeszcze bardzie rozprasza w rozmyślaniu, jak to teraz poukładać.

Zdecydowałam, że wyeliminuję orzechowe meble, które planowałam wstawić do salonu (mam salon otwarty z jadalnią i schodami oraz pośrednio z kuchnią) a wszystkie podłogi, drzwi i meble łącznie z kuchennymi na tym otwartym piętrze dam w jednym, jasnym lub zbliżonym do jasnego - kolorze czyli sosna i podobne odcienie, płytki w jadalni położę beżowe lub żółtawe, ściany będą w odcieniach beżu-salon, wanilii-kuchnia, jasna zieleń-jadalnia, natomiast w brązie - żeby to miało jakiś sens w połączeniu z oknami - będą tylko dodatki np. kanapa, obicie krzeseł w jadalni, płytki podłogowe w kuchni i na korytarzu, może schody w jakimś jasnym brązie (bo też mają być z płytek) i art. dekoracyjne. I TERAZ PYTANIE ORAZ PROŚBA O PODPOWIEDŹ: czy to wszystko będzie pasować do ciemnych okien i w ogóle dobrze komponować się jako całość?

Moim skromnym zdaniem też nie.To też nie moja gama kolotystyczna ;)

To co radzicie:confused:? Drzwi wewnętrzne, fronty kuchni i szafy w zabudowie muszą być jasne, bo dostanę trochę drewna sosnowego od rodziny i z tego będziemy tworzyć własne mebelki. Do tego mam kilka fajnych komód, też jasnych, które chciałabym zatrzymać i postawić w nowym salonie. I oczywiście w komplecie już wstawione okna drewniane w kolorze orzecha-w wydaniu Vetrex-u to dość ciemny kolor. Mąż obstaje płytkami w jadalni i płytkami na schodach, do tego panele drewniane w salonie, czyli w jednym miejscu będę mieć połączenie podłogi z salonu, jadalni i klatki schodowej. Już zaczyna mi się kręcić w głowie od nadmiaru różnych projektów.

Ja sama z powodu zmęczenia licznymi przeprowadzkami i mieszkaniem w przeróżnych(kolorystycznie) wynajmowanych domkach, obecnie jestem zwolenniczką jasnych, sosnowych mebli lub mebli w podobnych odcieniach i takiego ogólnego łagodnego ciepełka kolorystycznego, góra trzy kolory na jednej kondygnacji i góra dwa rodzaje tworzywa. Ale boję się, że taka jednolitość będzie troszkę nudna wizualnie. Przełamią ją ciemno-brązowe okna, brązowe kanapy i może brązowy zlew, jakieś brązowawe płytki w kuchni, ale czy to nie za mało?