rafałek 09.05.2006 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 6 to mahonia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 10.05.2006 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 rafałek - hmm, też nie wiem, chętnie bym usłyszał polską nazwę benjamin - oczywiście została 1-ka, to smukłe drzewko o pokroju miniaturowej topoli włoskiej, całe obsypane pięknie pachnącymi kwiatami Polska nazwa - Agrestowate - to nazwa rodziny do której należy i porzeczka i agrest. Specjalista ze hoho Porzeczka i agrest panie geniuszu należy do rodziny skalnicowatych - Saxifragaceae więc nie mieszaj ludziom w głowach pozdr Coś kolega niedouczony... Saxifragaceae to rząd a nie rodzina. Fakt, że w ramach tego rzędu występuje rodzina agrestowate do której należy rodzaj porzeczka (Ribes) w ramach którego występują oba gatunki. Widze ze brniesz dalej w swojej głupocie Rodzaj porzeczka (Ribes L.) nalezy do rzedu różowców (Rosales) do rodziny skalnicowatych (Saxifragaceae) i co ty na to panie geniuszu? a agrest to juz inny temat ale zbyt dla ciebie skomplikowany wiec nie ma o czym dyskutowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 10.05.2006 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Wszystko pomieszaliscie po pierwsze - koncowka - --ceae oznacza rodzine ale akurat dla porzeczki i agrestu systematylka wyglada tak: Gromada : ANGIOSPERMAE (OKRYTOZALAZKOWE) Klasa: Dwuliscienne Rodzina GROSSULARIACEAE (AGRESTOWATE) (Rzad - koncowka - - ales teraz nie pamietam ale prawdopodobnie : Grossulariaceales) w wilkipedi faktycznie podaja ze ribes nalezy do rzędu skalnicowców (Saxifragales Dumort.) wiec sie nie kloce bo akurat tego nie pamietam Rodzaj: RIBES (Porzeczka i Agrest) Podrodzaj: Berisja ( w tym: gatunek np. ribes alpinum) Coresoma (np. gat ribes aureum) Ribes ( np r. petraeum) Grossularia ( ribes uva-usi czyli agrest pospolity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 10.05.2006 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 a tak dla wyjasnienia z wilkipedia Skalnicowate (Saxifragaceae) - rodzina roślin należąca do rzędu skalnicowców. Systematyka Rodzaje i gatunki należące do skalnicowatych: bergenia (Bergenia) bergenia grubolistna (Bergenia crassifolia) dziewięciornik (Parnassia) dziewięciornik błotny (Parnassia palustris) hortensja (Hydrangea) hortensja bukietowa (Hydrangea paniculata) hortensja dębolistna (Hydrangea quercifolia) hortensja drzewkowata (Hydrangea arborescens) hortensja ogrodowa (Hydrangea macrophylla) hortensja pnąca (Hydrangea petiolaris) jaśminowiec (Philadelphus) jaśminowiec wonny (Philadelphus coronarius L.) skalnica (Saxifraga) skalnica trójpalczasta (Saxifraga tridactylites) skalnica ziarenkowata (Saxifraga granulata) skalnica tatrzańska (Saxifraga perdurans) śledziennica (Chrysosplenium) śledziennica skrętolistna (Chrysosplenium alternifolium) Kategoria: Rosopsida a w tym nie ani slowa o ribes choc by pasowalo - sama nie wiem juz, wiem ze wilkipedi az roi sie od bledow - co widac bo raz pisza a raz nie... _weynrob_ z jakiego zrodla brales to info o rzedzie sklanicowcow >? ok, koniec nudów.... czekam na nastepne zagadki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 10.05.2006 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 A gdzie rodzina? Grossulariaceae będzie dobrze i Saxifragaceae takoż podrodzina Ribesioideae spór akademicki dosyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 10.05.2006 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 racja (ps nie dopisalam rodziny i pomerdalam ja z klasa ale juz poprawione) brrr nie lubie systematyki...moze teraz ja cos zadam zagadkowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 10.05.2006 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 1. Trudne http://images3.fotosik.pl/64/idgdeh0u3g8p8ode.jpg 2. Duuzo łatwiejsze http://images3.fotosik.pl/64/cpxeuiv4t90v89z7.jpg 3. Banalne http://images2.fotosik.pl/64/2nrtpxjdl2d7pcl6.jpeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 10.05.2006 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 No nie tak znów bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 10.05.2006 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Widze ze brniesz dalej w swojej głupocie Rodzaj porzeczka (Ribes L.) nalezy do rzedu różowców (Rosales) do rodziny skalnicowatych (Saxifragaceae) i co ty na to panie geniuszu? a agrest to juz inny temat ale zbyt dla ciebie skomplikowany wiec nie ma o czym dyskutowac Fakt, podparłem się szybko Wikipedią i jak zauwazyła zielonooka jest tam błąd, a ja niestety go powieliłem i teraz się do tego przyznaję - sprawdziłem w Rośliny polskie Szafera i przyznaję Ci rację - jednak stwierdzam, że w wychowaniu masz poważne luki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 10.05.2006 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 No nie tak znów bardzo Nie bardzo trudne czy nie aż tak banalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 10.05.2006 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 No nie tak znów bardzo ty nie zgaduj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 10.05.2006 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 No przecież siedzę cicho.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 10.05.2006 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Czy też mam siedzieć cicho ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sulejow 11.05.2006 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 czy nie zaczęłaś od wysokiego cis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 11.05.2006 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Nie jestem pewna ale chyba 1.Metasekwoja chińska 3.Irga2.Nie rozpoznaję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 11.05.2006 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 1. To nie cis i nie metasekwoja (Maxtorka - ale bardzo bardzo blisko! ) 2. ... podpowiem ze.... ta roslinka podobnie sie nazywa jak ja mam na imie? (ale podpowiedz nie? ale jak ktos sprytny to bedzie wiedzial na jaka literke a potem to juz latwo zgadnac ) 3. Irga , oczywiscie ps. Tylko Mirek ma nie zgadywac bo na pewno wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benjamin 11.05.2006 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 chyba daglezja.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benjamin 11.05.2006 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 jedynkę mam na myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 11.05.2006 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 nie to ta sama rodzina do ktorej nalezy metasekwoja (podpowiem ze na litere C i w drugiej czesc nazwy ma "błotny" ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 11.05.2006 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Właśnie to chyba cypryśnik błotny. Dobra podpowiedź Zielonooka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts