Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

forumowicze drodzy

jestem na etapie wykańczania się:) konkretnie elektryka i tu powstaje pewne pytanie. Jeden z elektrykow zaproponował ciekawe rozwiazanie: poniewaz posadzki beda prawie na koncu a chudziak juz zalany to poradzil aby pociagnac instalacje elektryczna w rurach w podłodze (bedzie dosyc miejsca bo rury maja miec fi 2cm, a ja planuje 15cm styopianu plus wylewka). Zaoszczedzi to ukladania kabli i puszek na scianach a wiec pozniej zastanawiania sie czy oby ten gwozdzik na obrazek nie spowoduje zwarcia... Dodatkowo kable pod lampy proponuja puscic poddaszem i przewiercic dziure wiec i tynki latwiej sie bedzie robic.

Jakie wedlug was sa zalety i wady tego systemu i czy moze lepiej robic tradycyjnie z kablami na scianach?

https://forum.murator.pl/topic/81673-instalacja-elektryczna-w-pod%C5%82odze-czy-po-%C5%9Bcianach/

Łoj tradycyjnie z puszkami to juz sie nie robi. Takie rozwiazanie o ktorym piszesz to obecnie standard a co do wbijania gwozdzia w sciane to i tak bedziesz musial uwazac. Jak elektryk polozy wszystkie kable nie zapomnij o zrobieniu zdjec zebys potem wiedzial gdzie mozna wiercic tudziez wbijac gwozdz :wink:
Nie bardzo mam czas teraz szukać, ale był np. wątek o tym, czy przewody w podłodze dawać luzem, w peszlu czy w rurach sztywnych PCV. No i dyskusja zeszła rozmowy n/t "czy w ogóle w podłodze można".
Ja instalację robiłem sam, maksymalnie wszystkie przewody są w podłodze, zrobiłem tylko jeden pion(kanał) góra-dół. Punkty oświetleniowe idą po podłodze piętra. Żadnych peszli ani rurek. Całość przykryta 10cm styro i 7cm wylewki. Oczywiście system bezpuszkowy.
nas w takich dylematach przekonało jedno- jak się coś przepali, trzeba będzie kuć czy cóś zawsze łatwiej w ścianie na którą potem kładziesz gładz i jest jak nowa- a zrywać parkiet- zawsze to więcej kombinacji- poszło po ścianach- zapraszam do dziennika budowy pn. elfowe opowieści :D
ok a co w takim razie w wypadku kiedy teoretycznie ma to isc podloga ale w podlodze bedzie ogrzewanie podlogowe (zasilane piecem gazowym). pnoc nie powinno sie wowczas klasc tam kabli nawet jesli zrobi sie odstep od rurek lub poprowadzi przy samym murze i nie dociagnie podlogowki pod ten mur