krzysztofh 28.06.2007 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Właśnie czy jest taka brzoza czy może moja choruje.Mam dwie inne brzozy, które mają ładne zielone listki i mnóstwo przyrostów. Bardzo dobrze się zagęszczają, ale jedna z nich w ubiegłym roku się złamała z powodu wichury. Teraz już goni swoją rówieśniczkę przewodnikiem który pomogłem jej niego utrzymać w pionie. To niesamowite jak ta brzoza nadrabia zaległości. Ale do rzeczy. Myślałem że będę tą złamaną musiał wykopać i kupiłem w ubiegłym roku jesienią następna brzozę o wysokości ok 2,5m na wymianę. W tym roku ta brzoza wypuściła listki nieco później niż dwie opisywane, ale do tej pory te listki są prawie żółte. Ja popatrzeć z bliska wydają się nieco zielone, ale w kontraście z pozostałymi wygląda jakby była żółta. No i nie ma żadych nowych zagęszczających ją gałązek.Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymeq 28.06.2007 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Być może własnie zakupiłeś żółtą - widziałem taka u znajomego jest extra - sam chce sobie taka zakupć - tylko, że nigdzie w okolicy nie mogę namierzyć takiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paskud 28.06.2007 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 albo jak wyżej, albo jakiś błąd w nawożeniu.. z opisu i tak Ci nikt nie podpowie.. chyba.. może jakieś zdjęcie..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 28.06.2007 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Ja kupiłem taką teściowej Takie listki? http://www.drzewa.com.pl/images/Betula_pendula_Golden_Cloud_xl.jpg U siebie też planuję taką pomiędzy zielonymi, no i gdzieś na pewno posadzę też brzozę Youngii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 29.06.2007 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Ostatni strasznie jestem zajęty bo mam poważny problem z mieszkaniem, w którym kiedyś mieszkałem ale może w niedzielę zrobię jakieś fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolaX 02.07.2007 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Jak w temaciu, pojawiły się na młodej brzózce, przesadzonej w kwietniu czarne kropki (na listkach) . Wydawało miu się, że przyjęła się, pojawiły się nowe przyrosty a teraz nagle zmarniała, podżółkły listki i pojawiło się dużo tych kropek. Czy ktoś może wie co je powoduje i jak z tym walczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 02.07.2007 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Jeszcze fotki nie mam, ale u moja brzoza wygląda znacznie marniej niż ta na zdjęciu. Ta przynajmniej ma nowe przyrosty. Praktycznie przy prawie każdym listku. Moja wypuściła listki na wiosnę, ale tak jakby z obowiązku i zero nowych przyrostów. Listki są, na razie nie opadają, ale drzewko wygląda mizernie bo bardzo "transparentne" - mało listków. Obok rosną dwie zileone brzozy że aż miło popatrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 02.07.2007 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Zobacz sobie tutaj:http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=144.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolaX 03.07.2007 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Dziękuję za radę. Niestety nie mogę jednoznacznie stwierdzić która choroba trapi moją brzozę, te kropki są cłkiem podobne do siebie. No i zalecanej kuracji zupełnie nie rozumiem, z opisu wynika, że trzeba stosować kolejno wiele preparatów Chyba wezmę listek i pójdę zapytać u ogrodnika czy mają coś na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 03.07.2007 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Dziękuję za radę. Niestety nie mogę jednoznacznie stwierdzić która choroba trapi moją brzozę, te kropki są cłkiem podobne do siebie. No i zalecanej kuracji zupełnie nie rozumiem, z opisu wynika, że trzeba stosować kolejno wiele preparatów Chyba wezmę listek i pójdę zapytać u ogrodnika czy mają coś na to. Ogrodnik zapewne mądrzejszy od artykułu napisanego przez fachowca w profesjonalnym piśmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts