Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

brzoza z żółtymi listkami

Recommended Posts

Właśnie czy jest taka brzoza czy może moja choruje.

Mam dwie inne brzozy, które mają ładne zielone listki i mnóstwo przyrostów. Bardzo dobrze się zagęszczają, ale jedna z nich w ubiegłym roku się złamała z powodu wichury. Teraz już goni swoją rówieśniczkę przewodnikiem który pomogłem jej niego utrzymać w pionie. To niesamowite jak ta brzoza nadrabia zaległości.

Ale do rzeczy. Myślałem że będę tą złamaną musiał wykopać i kupiłem w ubiegłym roku jesienią następna brzozę o wysokości ok 2,5m na wymianę. W tym roku ta brzoza wypuściła listki nieco później niż dwie opisywane, ale do tej pory te listki są prawie żółte. Ja popatrzeć z bliska wydają się nieco zielone, ale w kontraście z pozostałymi wygląda jakby była żółta. No i nie ma żadych nowych zagęszczających ją gałązek.

Co o tym sądzicie?

Jak w temaciu, pojawiły się na młodej brzózce, przesadzonej w kwietniu czarne kropki (na listkach) :evil: . Wydawało miu się, że przyjęła się, pojawiły się nowe przyrosty a teraz nagle zmarniała, podżółkły listki i pojawiło się dużo tych kropek.

Czy ktoś może wie co je powoduje i jak z tym walczyć?

Jeszcze fotki nie mam, ale u moja brzoza wygląda znacznie marniej niż ta na zdjęciu. Ta przynajmniej ma nowe przyrosty. Praktycznie przy prawie każdym listku. Moja wypuściła listki na wiosnę, ale tak jakby z obowiązku i zero nowych przyrostów. Listki są, na razie nie opadają, ale drzewko wygląda mizernie bo bardzo "transparentne" - mało listków. Obok rosną dwie zileone brzozy że aż miło popatrzeć.

Dziękuję za radę. Niestety nie mogę jednoznacznie stwierdzić która choroba trapi moją brzozę, te kropki są cłkiem podobne do siebie.

No i zalecanej kuracji zupełnie nie rozumiem, z opisu wynika, że trzeba stosować kolejno wiele preparatów :roll: Chyba wezmę listek i pójdę zapytać u ogrodnika czy mają coś na to.

Dziękuję za radę. Niestety nie mogę jednoznacznie stwierdzić która choroba trapi moją brzozę, te kropki są cłkiem podobne do siebie.

No i zalecanej kuracji zupełnie nie rozumiem, z opisu wynika, że trzeba stosować kolejno wiele preparatów :roll: Chyba wezmę listek i pójdę zapytać u ogrodnika czy mają coś na to.

Ogrodnik zapewne mądrzejszy od artykułu napisanego przez fachowca w profesjonalnym piśmie.