Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek - hydro, DGP czy bez niczego?

Jakie rozprowadzenie ciepła z kominka wybrałeś?  

178 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie rozprowadzenie ciepła z kominka wybrałeś?

Recommended Posts

Stoję przed dylematem wyboru kominka, a z innych tematów widzę że nie tylko ja... Dlatego też proponuję sondę - jaki rodzaj kominka montujecie: z DGP, z płaszczem wodnym, czy bez rozprowadzenia? Bardzo proszę też w komentarzach dopisać, jakie jest Wasze podstawowe źródło ogrzewania domu (moim będzie gaz ziemny).

• Odpowiedzi 117
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja nie planuję dogrzewać się kominkiem. Nie chcę z saloniku robić kotłowni. Kominek będzie u mnie spełniał tylko i wyłącznie funkcję estetyczną. Będę paliła wtedy, kiedy będę miała ochotę.

Mam zresztą doświadczenie w mieszkaniu w domu, gdzie dogrzewano się kominkiem. Byłam wtedy Au-Pair w Niemczech. Mi przypadło w roli tachanie codziennie drewna, palenie w piecu i wybieranie popiołu. Nic przyjemnego. Ale chyba najgorsze były robaki przynoszone z drewnem. Brrrr...

Krzysztof_o, czy podstawą ma być u Ciebie gaz czy kominek? Ja też będę mieć gaz, i to on ma być głównym źródłem ciepła... Nad rozprowadzeniem ciepła zastanawiam się tylko w takiej sytuacji, że jeśli już używam kominka, to żeby wykorzystać też jego ciepło... W takiej sytuacji płaszcz wodny chyba się nie opłaci... Co Cię skłoniło do płaszcza przy gazie?

Czandra, dlaczego DGP zdecydowanie odpada?

DGP odpada z powodu brudzących się ścian i sufitu w miejscu wylotu ciepłego powietrza z kominka. Ponadto mamy mieć wentylację mechaniczną z rekuperatorem i ktoś na tym forum powiedział, iż wówczas ciepło i tak będzie powracać do pomieszczeń. Można rozważyć natomiast kominek z płaszczem wodnym. Muszę zasięgnąć informacji u mojego sąsiada na ten temat, gdyż planuje to zrobić. Nie chcę robić kotłowni z salonu, a tylko wtedy moim zdaniem miałoby sens robienie tych wszystkich inwestycji związanych z rozprowadzaniem ciepła przez kominek. Nasz kominek ma służyć do celów rekreacyjnych.

Ja u siebie planuję kominko-piec z DGP plus elektryczne ogrzewacze akumulacyjne (brak gazu). Kominek obłożę kaflami szamotowymi po sam sufit, wyglądać będzie jak zwykły piec kaflowy. Obudowywanie kominków płytami gipsowo kartonowymi i izolowanie ich wełną jest pozbawione wg mnie sensu, chyba że ktoś pali w kominku rekreacyjnie i nie zależy mu na ogrzewaniu domu i akumulowaniu ciepła. Płaszcz wodny w kominku bym sobie darował, gdyż rozwiazanie nie jest tanie a zarazem uważam kłopotliwe w powiązaniu z eksploatacją pojemnościowych podgrzewaczy elektrycznych (chodzi mi o współpracę tych dwóch systemów).

Kosztów nie liczyłem bo to jeszcze nie ten etap (na razie buduję fundamenty).

Ogrzewać będę ok 130m2 parter + poddasze. Przy centralnym usytuowaniu kominkopieca jestem w stanie uważam ogrzać nim cały dom.

Co do ogrzewania elektrycznego i jego kosztów eksploatacyjnych to na tym forum napisano już chyba wszystko co można było na ten temat, nie mniej co by nie mówić z wygodnych źródeł ogrzewania, energia elektryczna II taryfa jest uważam zaraz za gazem ziemnym i jest z nim porównywalna. Pieców na eko groszek niestety nie można zaliczyć do wygodnych źródeł. Pozatym jeśli palę w kominku to palenie jeszcze w piecu byłoby zbyt dużym szczęściem na raz. Kalkulowanie kosztów ogrzewania elektrycznego to jak wróżenie z fusów.

Jak wybudujesz dom w miarę energooszczędny to życie samo pokaże.

joan napisał:

Mam rozprowadzenie - ale tylko w dwóch punktach - w tzw. gabinecie - za kominkiem i w holu - świadomie nie chciałam np. w sypialniach i innych zamknietych pomieszczeniach - nie żałuję.

A jakie ogrzewanie masz w reszcie pomieszczeń?

gaz ziemny

Krzysztof_o, czy podstawą ma być u Ciebie gaz czy kominek? Ja też będę mieć gaz, i to on ma być głównym źródłem ciepła... Nad rozprowadzeniem ciepła zastanawiam się tylko w takiej sytuacji, że jeśli już używam kominka, to żeby wykorzystać też jego ciepło... W takiej sytuacji płaszcz wodny chyba się nie opłaci... Co Cię skłoniło do płaszcza przy gazie?

Czandra, dlaczego DGP zdecydowanie odpada?

Jako zapaleniec chciałbym ogrzewać się głównie kominkiem a gaz jako źródło dodatkowe w momencie wyjazdu na ferie zimowe lub z braku czasu (lenistwa)

Nas niestety chyba już zweryfikowało, bo właśnie dostaliśmy odpowiedź z gazowni, że nie opłaca im się teraz budować linii (gaz jest ok. 80 m od nas). Poczekają, aż powstanie więcej domów - min. 3 lata . I co teraz? Może jednak kominek z płaszczem plus gaz z butli, do czasu gdy w końcu podłączą gaz ziemny? :evil: :evil: :evil: