Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek - hydro, DGP czy bez niczego?

Jakie rozprowadzenie ciepła z kominka wybrałeś?  

178 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie rozprowadzenie ciepła z kominka wybrałeś?

Recommended Posts

80 m to, żadna odległość. W Energetyce 70-80 m przyłącza Zakład Energetyczny zwyczajowo sam wykonuje w ramach umowy przyłączeniowej i pobieranych opłat. Ci z gazowni sami jeszcze nie wiedzą, że przyjdą takie czasy, że sami będą się prosić o przyłączenie (podobnie jak teraz jest z telefonami).Ja bym z nimi negocjował i partycypował ewentualnie część kosztów wybudowania linii gazowej. Zawsze to wyniesie taniej robić od razu docelowo niż wchodzić np. w dzierżawy zbiornika itp.

• Odpowiedzi 117
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

80 m to, żadna odległość. W Energetyce 70-80 m przyłącza Zakład Energetyczny zwyczajowo sam wykonuje w ramach umowy przyłączeniowej i pobieranych opłat. Ci z gazowni sami jeszcze nie wiedzą, że przyjdą takie czasy, że sami będą się prosić o przyłączenie (podobnie jak teraz jest z telefonami).Ja bym z nimi negocjował i partycypował ewentualnie część kosztów wybudowania linii gazowej. Zawsze to wyniesie taniej robić od razu docelowo niż wchodzić np. w dzierżawy zbiornika itp.

Zgadzam się w całości z tą wypowiedzią,u mnie jest podobna sytuacja mamy ok 60/70 m do poprowadzenia i nie robią z tym wielkich problemów(gazownicy) a na działkach(3) w jednej linni nie ma jeszcze nic poza trawą :lol:

Trzeba z nimi pogadać,połazić i pomęczyć a rurka im zmięknie :lol: :wink:

Koszty partycypacji określono wstępnie na 14 tys. zł. Gdyby wybudowali sami byłoby 900 zł. Nic nie zwracają, gdy potem dołączy się ktoś inny. Problem jest w tym, że praktycznie już teraz muszę określić rodzaj instalacji, a kominy już stoją. Wcześniej też były twierdzenia, że to żadna odległość i powinni sami pociągnąć. Jak przyszło do konkretów, to zmienili zdanie. Może ten typ tak ma (zaszłości z minionej epoki)? Może są jakieś legalne formy nacisku? Wiecie coś o tym?

Formy nacisku na "gazowników" nie znam bo nie jestem z tej branży ale na pewno by się znalazła. 14 tys to cena z sufitu i jest absolutnie nie do przyjęcia. Poproś ich o szczegółowy kosztorys na te roboty z obmiarem oraz uwzględnieniem aktualnie obowiązujących cen robocizny i materiałów w oparciu o np notowania Sekocenbudu w celu oddania go do sprawdzenia do kosztorysanta. Ciekaw jestem co powiedzą. Znajomemu w Rembertowie podłączyli gaz, co prawda był w ulicy to zapłacił 1800 zł.

Pzdr.

my mamy w planie piec na ekogroszek, mial czy inne wynalazki

kominek tez jest w planie w salonie w centralnym punkcie domu

myslimy nad takim z plaszczem wodnym bo jak biedna przycisnie to bedziemy krasc drzewo z lasu i palic w kominku :) - zartowalem ale skoro sie pali to czemu nie ogrzac wody czy kaloryferow

Kręcka można dostac z tym ogrzewaniem :roll: Temat - rzeka...

Od dłuższego czasu się zastanawiam nad ogrzewaniem i wyborem przyzwoicie taniego i wygodnego sposobu ogrzania domu i CWU. Im więcej czytam tym mniej wiem :o

Ale po kolei...

Planuję jakieś 150 mkw. powierzchni użytkowej domu i wychodzi na to że będę potrzebował jakieś 18-20 kW mocy, plus CWU. Gazu raczej nie będę posiadał i tutaj rodzi się kwestia wyboru innego źródła ciepła.

Pierwsza moja myśl i zestaw do grzania to:

Główne ogrzewanie domu kominkiem z płaszczem wodnym, panele solarne na lato, wymiennik z dwiema wężownicami, pomaganie sobie prądem w razie potrzeby. Podsumowując - kominek około 3500, zestaw solarny 9000, wymiennik 1000 - wychodzi około 14000 plus pewnie jakiś osprzęt do kominka i wymiennika. Może ma ktoś konkretniejsze sumy?

Moja druga myśl to był kocioł z podajnikiem, na ekogroszek ew. miał. Nie trzeba go tak często doglądac, a automatyka i ustawienia robią swoje. No i nadaje się na lato na grzanie CWU. Kociołek taki to koszt około 6500. Kominek będzie tak czy siak, z tym że różnica między kominkiem zwykłym a z płaszczem (plus osprzęt) to minimum 1500 zł. Do tego solary na lato? Z 14 tysięcy robi się co najmniej 17...

I czy da się to wszystko pogodzic - kominek, solary i kocioł na ekogroszek ???

Kocioł pracuje w systemie otwartym, reszta o ile się dobrze orientuję, zamkniętym... mam wrażenie że to jest przekombinowanie...

I jak tu pogodzic koszty inwestycji, wygodę i koszty ogrzewania... Ech...

Jaki byłby dobry zestaw urządzeń do CO i CWU, na 150 mkw i 4-5 osobową rodzinę?

Ile musiałoby miec pomieszczenie gospodarcze do pieca na ekogroszek, zakładając, że nie byłoby jakimś większym składowiskiem opału?

Proszę o jakieś rady, uwagi i pomoc w znalezieniu złotego środka. Co prawda iskrzy mi pewna koncepcja, ale potrzebne mi są jeszcze pewne informacje. Jak coś konkretniejszego mi wpadnie do głowy to napiszę co nieco...

Podumałem, podumałem... i stwierdziłem, że nie ma co przekombinowywac.

Co powiecie na takie coś - ok 150 mkw. powierzchni użytkowej, docelowo 4-5 osób korzystających z CWU.

- kocioł na ekogroszek 18-20 kW, z podajnikiem

- zbiornik z dwiema wężownicami ok. 120 l, grzałka elektryczna w razie czego

- zwykły wkład kominkowy, w okolicach 12 kW, do palenia rekreacyjnego w salonie

Sprzęt, nie licząc instalacji wyszedłby w okolicach 10 tys zł. Nie jest to tragiczna sumka. Sądzicie, że to by wystarczyło? Całośc instalacji oceniam na około 30 tys. zł.

Myślę, że takie coś powinno wystarczyc do CO i CWU. Tak sobie pomyśląłem, że można by było "przygotowac" instalację do podłączenia paneli solarnych, jak by mi się coś później ubzdurało.

Kwestia tylko wielkości kotłowni. W upatrzonym projekcie kotłownia ma 3,8 mkw. Nie jest to za mało żeby wcisnąc kocioł, zbiornik i do tego osprzęt i parę worków groszku?

Piec plus zbiornik na wodę pewnie się zmieszczą, ale wątpię w składzik węgla. I tak będzie tam bardzo ciasno. U mnie jest kotłownia 2,5 x 1,5 m (3,75 m2) i nie ma tam zbyt wiele miejsca. Wejdzie piec gazowy wieszany na ścianie, pod spodem zbiornik na wodę oraz urządzenie do uzdatniania i zmiękczania wody. I na tym koniec. Piec na paliwa stałe trzeba czyścić oraz wymieniać w nim jakieś elementy, gdy coś się zepsuje, a do tego potrzebne jest miejsce. Moim zdaniem na taką kotłownię potrzeba min. 5-7 m2.

Też tak myślę, że to za mało, bo co można wcisnąc do pomieszczenia, które ma mniej niż 2x2 metry? Piec na gaz, którego nie mam? Trudno znaleźc gotowy projekt, który miałby odpowiednio duże pomieszczenie gospodarcze... :o

Ale nie o tym jest ten wątek :D

W tej chwili obstawiam na "zwykły" wkład kominkowy.

U nas DGP + piec akumulacyjny na dole i konwektory w sypielniach.

Dom po podłogach ok. 130 m2. Bryła zwarta, prostokąt, dach dwuspadowy.

Dom prawie juz w lesie. drzewa do palenia cala stodoła. Grzech nie robić kominka.

Przy dobrej izolacji myslę, że ogrzeje cały domek. Elektryczne bedzie sterowane i załączać się będzie tylko przy spadku do okreslonej temp.

Wiele osób wybiera jednak DGP. Faktem jest, że jeżeli już się ma kominek, to szkoda nie wykorzystać go do ogrzewania większej powierzchni niż tylko salon. W dalszym ciągu jednak uważam, iż płaszcz wodny jest dobry, z uwagi na nakłady, dla osób, które będą bardzo często korzystać z kominka, wręcz traktować go jak podstawowe źródło ciepła. Czy ktoś ma inne zdanie?

Też mi się tak wydaje, ponieważ nakłady na hydro są znaczne... Może wypowiedzą się użytkownicy hydrokominków - czy paląc w kominku okazyjnie (oczywiście zimą częściej, ok 3 -4 wieczory w tygodniu, latem prawie wogóle) jest sens inwestować?

Mnie trochę kusi DGP, ale odstaszają opinie, że brudzi szybko pomieszczenia... Kominek u mnie będzie wolnostojący pomiędzy kuchnią a salonem - może faktycznie wystarczy korzystanie z jego ciepła tylko do ogrzania salonu (bez żadnego rozprowadzenia) ?

Powierzchnia do ogrzania nie jest zbyt wielka 70 m parteru i tyle samo poddasza, wkład Tarnava 16 kw. Kominek znajduje sie w saloniku rozprowadzenie jest do gabinetu i łazienki na parterze nawiewniki są w suficie, na poddaszu w scianie kolankowej i te maja najwiekszy ciag. Ale po napaleniu w kominku bardzo cieplutko jest w całym domu :wink:

Powierzchnia do ogrzania nie jest zbyt wielka 70 m parteru i tyle samo poddasza, wkład Tarnava 16 kw. Kominek znajduje sie w saloniku rozprowadzenie jest do gabinetu i łazienki na parterze nawiewniki są w suficie, na poddaszu w scianie kolankowej i te maja najwiekszy ciag. Ale po napaleniu w kominku bardzo cieplutko jest w całym domu :wink:

Hej

To bardzo podobnie jak będzie u mnie,tylko ja będę miał kominek w rogu salonu nie wiem czy to jakieś utrudnienie będzie,mam nadzieję,że nie.

Tutaj jescze troche naskrobalem o kominku z innegi tematu :wink:

Mamy 16 kw TARNAVę http://www.tarnava.pl/index.php?grp=10&info=28

Tak wygląda z elewacją:

Sorry ale nie umiem zmniejszac zdjeć http://gawel.photosite.com/KOMINEK/stycze__2007_012.jpg

Bardzo komfortowy w obsłudze polecam gorąco (dosłownie też ) Wszystko co pisze producent to prawda. Co prawda 16 kw to duzo, ale to moc maksymalna nikt nie kaze palic na full. lepszy jest wiekszy kominek bo mieszczą sie wieksze kawalki drewna (dla leniwych ) gdybym jeszcze raz wybieral to 18kw i tarnave oczywiscie jest to korzystny stosunek ceny do jakosci. Poza tym marketowe kasety są z blachy stalowej a tarnawa (nasza) to 190 kg żeliwa pali sie stabilnie i równomiernie oddaje cieplo, ponadto nie jest czuła na porywy wiatru (powoduje to czasem cofanie dymu lub nawet popiołu ). Mnie sie to jeszcze nie zdarzyło

Piotr.