Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek - hydro, DGP czy bez niczego?

Jakie rozprowadzenie ciepła z kominka wybrałeś?  

178 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie rozprowadzenie ciepła z kominka wybrałeś?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 117
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Widzę że wątek cieszy się zainteresowaniem :) Ja po przemyśleniu tematu jednak jestem zdecydowana na nie rozprowadzanie ciepła dodatkowo - mój kominek jest umieszczony centralnie (pomiędzy kuchnią i salonem) i zakładam że korzystając z niego rekreacyjnie i tak sporo ciepła będzie dzieki temu wykorzystane, przynajmniej do ogrzania parteru.

Dokładnie do takiego samego wniosku doszlismy a zaczęło sie od 100% płaszcz wodny!...:-) pozdrawiamy!

Od miesiąca mamy kominek. Super sprawa. Odwołuję wszystkie wcześniejsze watpliwości.Nareszcie jest nam naprawdę ciepło, wręcz goraco, gdy siedzimy w salonie. Palimy po powrocie do domu . Rozpalanie ognia to frajda, dokładanie drewna, nawet usuwanie popiołu i czyszczenie szyby jest przyjemne. Serio. Poza tym lekko odpalamy kaloryfery/ gaz/.

Widzę że wątek cieszy się zainteresowaniem :) Ja po przemyśleniu tematu jednak jestem zdecydowana na nie rozprowadzanie ciepła dodatkowo - mój kominek jest umieszczony centralnie (pomiędzy kuchnią i salonem) i zakładam że korzystając z niego rekreacyjnie i tak sporo ciepła będzie dzieki temu wykorzystane, przynajmniej do ogrzania parteru.

Dokładnie do takiego samego wniosku doszlismy a zaczęło sie od 100% płaszcz wodny!...:-) pozdrawiamy!

I ja też :lol:

Zastanawiam się jednak nad tym, czy jeśli kominek ma być tylko rekreacyjny, to może zrobić go otwartym? Żywy ogień, co o tym myślicie, może ktoś tak ma?

ps. jak w romantycznym filmie :wink:

Ja wybudowany - mam Tarnavę z rozprowadzeniem po pokojach.

Mój przyjaciel zainwestował (niewiele więcej zuzamen do kupy) w płaszcz.

Ma podłogówkę, ciepłą wodę zima.

Ja mu zazdroszczę - niestety - wyboru. wybrał lepiej. i już

Bobiczku -lejesz miód na moje serce -bo u nas ma być właśnie podłogówka+płaszcz wodny+ kocioł kondensacyjny :)

Ja wybudowany - mam Tarnavę z rozprowadzeniem po pokojach.

Mój przyjaciel zainwestował (niewiele więcej zuzamen do kupy) w płaszcz.

Ma podłogówkę, ciepłą wodę zima.

Ja mu zazdroszczę - niestety - wyboru. wybrał lepiej. i już

A mógłbyś rozwinąć myśl? W czym tkwi wyższość płaszcza?

No jak to? On za ten sam wkład pracy i drewno spalone, ma ciepłą wodę do mycia i w podłogówce ciepełko - bez dodatkowych kosztów z innych (czytaj-droższych) źródeł energii :D

Dzięki za odpowiedź. A możesz napisać czy przyjacielowi zimą podłogówka starcza do ogrzewania? My z mężem zdecydowalibyśmy się na kominek z płaszczem właśnie do podłogówki (z PC), ale wahamy się, czy podczas tęższych mrozów nie należałoby podłogówki wspomóc DGP....

• 3 months później...
My planujemy kociol kondensacyjny ( moze solary ) + ogrzewanie podlogowe w calym domu. Gaz ze zbiornika . Mamy projekt Dospela na wentylacje mechaniczna z odzyskiem ciepla + kominek wlaczony w ten system . Czy ktos wie jak to dziala i czy warto . Do grzania jakies 250 m .?