Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek - hydro, DGP czy bez niczego?

Jakie rozprowadzenie ciepła z kominka wybrałeś?  

178 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie rozprowadzenie ciepła z kominka wybrałeś?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 117
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja tez zdecydowałam się na kotłownię i zwykły kominek

kocioł jeszcze nie wiem

super byłoby taki wszystkopalny (na drewno, węgiel, miał, eko itp.) i do tego z podajnikiem żeby nie za częto podrzucać i żeby grzało gdy jesteśmy 10 godzin poza domem

ale takiego cuda to chyba nie ma :)

instalator zaproponował pociągnięcie rurek do kominka, bo może kiedys jednak zechcemy z płaszczem..

co sądzicie?

• 4 months później...

Zakładając ten wątek kominek miałam w planach, teraz już mam go... w salonie :D Ciepło dodatkowo wykorzystane mam tylko w w sypialni na górze, ponieważ mogłam wykorzystać wolny kanał wentylacyjny obok kominka - bez żadnych dodatkowych rur.

Jestem bardzo zadowolona z takiego rozwiązania - korzystamy już z kominka podczas nocowania na budowie, palimy na razie pozostałościami drewna z budowy, a i tak ostatni wsad trzyma żar do 5 godzin, wkład Tarnava 14 kW.

Sąsiad ma PW (tak jak ja planowałam w pierwszej wersji) i cytuję: "zazdrości nam że możemy sobie po prostu rozpalić kominek nie zastanawiając się kiedy nam się woda zagotuje" :o Na instalacji CO nie oszczędzał...

Newfie

lucky you 8)

My na razie w planach, które zresztą ewoluowały. DGP nigdy nie było opcją. Mam w poprzednim domu i w życiu bym się drugi raz nie zdecydowała. Chcieliśmy z płaszczem, ale... koniec końców będziemy mieć kominek. Po prostu kominek :D Zadecydowały trzy kwestie - nigdy byśmy go i tak nie traktowali jako kotłowni, więc instalacja sama w sobie by się w życiu nie zwróciła; kominki 'wodne' są brzydkie, tudzież ich wygląd nie odpowiada moim wyobrażeniom kominka; jakby nam prąd wysiadł to zawsze będziemy się mogli ogrzać przy jego cieple, a tak kicha. :lol:

• 4 months później...
Mam DGP. Kwestia kosztów. Przy płaszczu wodnym koszty są większe. Zaś kominek to i tak drogie urządzenie, więc warto było zapłacić trochę więcej za DGP, aby energia z kominka nie uciakała w przestrzeń, a dogrzewała inne pomieszczenia.

Pozdr,

Nasz kominek będzie na środku w salonie. U góry będziemy mieć 3 pokoje. Projektant zapewnia mnie że nie da się doprowadzić ciepła do gabinetu,zlokalizowanego na dole po drugiej stronie salonu. Oba pomieszczenia są rozdzielone klatką schodową. Tłumaczy to tym, że gorącego powietrza nie da się rozprowadzić w linii prostej na tym samym poziomie.

Czy DGP z turbiną da radę?

A ja, po kilku miesiącach używania kominka, będę jednak robić doprowadzenie ciepłego powietrza do pokoju nad garażem... Prosty powód - duży pokój, należący do córki, nad nieogrzewanym garażem - najzimniejsze miejsce w domu :evil: Jeśli palimy w kominku, w całym domu gorąco, a tam zawsze chłodno :cry: Instalacja przez nieużytkowe poddasze, ale konieczna turbina :evil: Mogłam to zrobić wcześniej taniej :roll:

Stoję przed dylematem wyboru kominka, a z innych tematów widzę że nie tylko ja... Dlatego też proponuję sondę - jaki rodzaj kominka montujecie: z DGP, z płaszczem wodnym, czy bez rozprowadzenia? Bardzo proszę też w komentarzach dopisać, jakie jest Wasze podstawowe źródło ogrzewania domu (moim będzie gaz ziemny).

Dom ma ok. 140m2 powierzchni użytkowej.

Kominek Chazelles Solo 14kW z rozprowadzeniem ciepła (DGP) do 3 sypialni na poddaszu, no i kratki w salonie. Wersja "naturalna", bez turbinki. :)

Główne źródło ciepła to kocioł gazowy kondensat + mamy wentylację mech. z rekuperatorem.

• 2 months później...
Wcale duzo ciepla nie ucieka Tarnava ma sprawnośc co najmniej z 70% nie trzeba duzo drewna zeby w domu bylo cieplo. Normalnie 2 załadunki na dobe w jesieni i zima 3-4 to jest z 2 kubełki drewna a w domu ok 24-25 st C. Palimy juz 4 sezony i jescze nie malujemy mieszkania czyli nie jest chyba tak źle. Duzo zalezy od ciagu w kominie i od wkladu, jezeli nie wystepuje zjawisko cofania dymu to nie ma problemu z okopceniem. Z reszta pewno sa inne super kominki ale tarnava wtewdy byla w naszym zasiegu cenowym 2650 zł obecnie niestety zdrozała ok 1000. Co za czasy :cry:

witam

również jestem zdecydowany na tarnave + DGP

Napisales ze jeszcze nie malowałes ścian. Czy widac jakies okopcenia, brud?

Za info z góry dziekuję

Pozdrawiam

mamy 5 kanałów 3 poprowadzone w stropie do 2 pokoi (jeden na parterze, drugi na poddaszu) do łazienki na parterze oraz do 2 pokoi na poddaszu kanały poprowadzone są wzdłuż scianki kolankowej na zewnątrz i maja wyloty własnie w twj sciance. Kominek ma klasyczny kaształt ze skosnym czopuchem zwężającym sie ku gorze tak ze ciepłe powietrze dostaje troche speeda żeby dotrzec do kratek wylotowych. Tarnava 16 kw jest bardzo wydajna i długo utrzymuje ciepło, dodatkowo mamy obudowe wkładu z cegły klinierowej, (miały byc kafle ale cena nas zmorziła z lekka no i rozmiary kafli nie pasowały do rozmiarów wkładu a kafli diaksem nie obetniesz. :-? ).

Okopceń nie widać ale to zależy od palacza, ja powiem nieskromnie kiedys parę lat paliłem w piecach kaflowych i mam doświadczenie, nie jest to skomplikowane ale trzeba dojsc do pewnej wprawy, mysle ze sie Wam uda :wink: