amphi 28.06.2007 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Witam, W mojej okolicy nie ma gazu ziemnego. Dlatego planujemy wykonanie ogrzewania domu na ekogroszek. I stad pytanie: Jaki bylby najekonomiczniejszy sposob ogrzewania wody latem? Wykorzystac piec na ekogroszek, moze bojler elektryczny, gazowy (gaz plynny??), inne. Zalezy mi zeby oprzec sie na doswiadczeniach innych: bardzo prosze o informacje o jak sprawdzaja sie Wasze rozwiazania, zwlaszcza od strony ekonomicznej. A moze ktos moze poprzec swoj wybor wyliczeniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotru7 28.06.2007 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Bojler najlepiej nie z wężownią ale z płaszczem i z zamontowaną grzałką elektryczną i po problemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 28.06.2007 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Grzeję wodę piecem na eko-groszek, tzn. mam zasobnik z weżownica, firmy galmet, zaizolowany , w nim czujnik temperatury , wszystko podłączone do sterownika pieca, woda w zasobniku po nagrzaniu jest ciepła nawet po 48 godzinach , a jak po kąpieli np. temp spadnie , to piec się włącza na chwilkę , nagrzeje wode i wszystko . Główna zaleta w porównianiu z grzaniem prądem to taka , że grzałka elktryczna ma 2 KW , a wezownica zasobnika 26 KW , więc po kąpieli jednej osoby , na wodę dla kolejnej trzeba by czekać dosyć długo, a kotłem zagrzewa się w ciągu 10 minut cały zasobnik , koszty - prąd nie wiem bo nie uzywam, a groszek , jakieś 100 KG węgla na miesiąc , czyli około 50 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amphi 29.06.2007 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Hmm, a jak czesto trzeba uzupelniac wegiel latem?I jesli mozna wiedziec przy ilu osobach w rodzinie wychodzi ta kwota za ogrzewanie wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 29.06.2007 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Hmm, a jak czesto trzeba uzupelniac wegiel latem? I jesli mozna wiedziec przy ilu osobach w rodzinie wychodzi ta kwota za ogrzewanie wody? u mnie zasobnik starcza na ponad miesiąc grzania wody , tyle że mieszkamy z żoną we dwójke, jak narazie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 29.06.2007 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Grzeję wodę piecem na eko-groszek, tzn. mam zasobnik z weżownica, firmy galmet, zaizolowany , w nim czujnik temperatury , wszystko podłączone do sterownika pieca, woda w zasobniku po nagrzaniu jest ciepła nawet po 48 godzinach , a jak po kąpieli np. temp spadnie , to piec się włącza na chwilkę , nagrzeje wode i wszystko . Główna zaleta w porównianiu z grzaniem prądem to taka , że grzałka elktryczna ma 2 KW , a wezownica zasobnika 26 KW , więc po kąpieli jednej osoby , na wodę dla kolejnej trzeba by czekać dosyć długo, a kotłem zagrzewa się w ciągu 10 minut cały zasobnik , koszty - prąd nie wiem bo nie uzywam, a groszek , jakieś 100 KG węgla na miesiąc , czyli około 50 zł. ja do cieplej wody mam zasobnik Atlantic 200l z grzalka 2,4kW. Woda grzana tylko w tryfie nocnej - jeszcze nigdy jej nie braklo a mam i kabine i wanne (duza) - koszt cieplej wody to 60zł/miesięcznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akm1971 29.06.2007 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 pawelurb - piszesz że latem starcza ci 100 kg wegla na miesiąc a później piszesz ze cały zasobnik - jakiej pojemności masz zasobnik tylko 100 kg? Miałem piec na eko groszek i latem starczał mi zasobnik 160 -180 kg.Wszystko zależy jak często i ile osób korzysta z wody ciepłej. Jeśli tylko przed wyjściem do pracy prysznic i wieczorem to nie jest to dużo i moze lepiej pomysleć dodatkowo o przepływowym podgrzewaczu.Ja używałem pieca cały rok ale to ze wzgledu ze nie mogłem podłaczyć nic innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 29.06.2007 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 pawelurb - piszesz że latem starcza ci 100 kg wegla na miesiąc a później piszesz ze cały zasobnik - jakiej pojemności masz zasobnik tylko 100 kg? Miałem piec na eko groszek i latem starczał mi zasobnik 160 -180 kg. Wszystko zależy jak często i ile osób korzysta z wody ciepłej. Jeśli tylko przed wyjściem do pracy prysznic i wieczorem to nie jest to dużo i moze lepiej pomysleć dodatkowo o przepływowym podgrzewaczu. Ja używałem pieca cały rok ale to ze wzgledu ze nie mogłem podłaczyć nic innego. zasobnik mam większy 170 kg, ale raz na miesiąc dosypuję ze 4 worki po 25 kg więc około 100 KG , pewnie że zużycie ależy od tego jak czesto się woda grzeje , i ile się jej zuzywa. ale wydaje mi się że i tak grzanie groszkiem jest ok, bo wychodzi tanio i ciepłej wody są duże ilości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KosR 29.06.2007 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 bardzo istotne jest tez odpowiednie ustawienie sterownika aby mało węgla palił. trzeba ustawić maksymalnie długi czas pomiędzy kolejnymi "przepaleniami" Ja mam kocioł klimosza (z systemem zasilania awaryjnego ) tam wchodzi mi ok 150 kg węgla po korekcie ustawień wytrzymuje niecałe 2 miesiące zużycie wody mam dość spore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszz1981 28.03.2016 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 Zamierzam w tym roku potestować tryb letni pieca Ogniwo Biecz z 2010 roku. W instrukcji mam napisane: "Użytkowanie kotła przy zbyt małym odbiorze ciepła (np. podgrzewanie wody w okresie letnim przy wyłączonych grzejnikach) może powodować wykraplanie kondensatu na zewnętrznych powierzchniach płaszcza wodnego i przyspieszone zużycie kotła". Jak jest u Was podczas palenia latem ?Czy zauważyliście zwiększone zużycie kotła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 29.03.2016 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 najtaniej prąd bojler + grzałka + taryna II dochodzi sobota i niedziela max 50 zł na 3-4 osoby /mies Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 29.03.2016 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 najtaniej prąd bojler + grzałka + taryna II dochodzi sobota i niedziela max 50 zł na 3-4 osoby /mies Guzik prawda ... Grzałem tak przez 3 lata , tylko w II taryfie , bojler 80L ... W zeszłym sezonie spróbowałem kotłem i spalanie mam wtedy około 2kg na dobę , bez żadnego limitu wody i bez żadnych ograniczeń kiedy chce używać wodę i ile chce i wychodzi mi to taniej niż prądem w II taryfie ... Dodatkowy plus jak działa kocioł cały rok , to to że mniej się zużywa niż jak stoi nie używany (brak wykraplania wilgoci , i nie jest podatny wtedy na rdzę ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 29.03.2016 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Z Jak jest u Was podczas palenia latem ? Czy zauważyliście zwiększone zużycie kotła ? Jest wręcz odwrotnie .. Nie używany kocioł zaczyna rdzewień (wilgoć i niska temperatura w kotle). Używając go więc cały czas zmniejszamy szansę na szybkie zardzewienie a co za tym idzie zwiększamy jego żywotność ... U mnie w lato mam zużycie opału około 2 kg na dobę i nie zauważyłem nic złego aby się działo w kotle ani kominie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartosz Buczyński 30.03.2016 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Witam, a jakie masz spalenie przez zimę? Oraz kiedy przestajesz grzać w CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszz1981 30.03.2016 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Przez zimę spałam 3 - 4 tony retopalu. Przestajemy grzać w zależności od pogody, ale jest to najczęściej kwiecień. Dziwi mnie to producent przestrzega przed trybem letnim, gdzie piec nie oddaje ciepła na grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.04.2016 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam, a jakie masz spalenie przez zimę? Oraz kiedy przestajesz grzać w CO Nie wiem czy to pytanie do mnie , ale odpowiem ... Spalanie ? Zależy jak jest zimno. Sezon grzewczy rozpoczynam zawsze we wrześniu a kończę pod koniec kwietnia. Na dzień dzisiejszy poszło mi około 1,9 tony opału Edytowane 1 Kwietnia 2016 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartosz Buczyński 01.04.2016 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Nie wiem czy to pytanie do mnie , ale odpowiem ... Spalanie ? Zależy jak jest zimno. Sezon grzewczy rozpoczynam zawsze we wrześniu a kończę pod koniec kwietnia. Na dzień dzisiejszy poszło mi około 1,9 tony opału Witam ładny wynik , np. jak jest - 10 C , 0 C masz bufor zasobnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.04.2016 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Witam ładny wynik , np. jak jest - 10 C , 0 C masz bufor zasobnik? Statystyka i wyniki są w moim podpisie , w menu mojego sterownika podłączonego do internetu. Nie mam bufora. Kocioł z podajnikiem. Wszystko jest w podpisie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartosz Buczyński 01.04.2016 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 (edytowane) Statystyka i wyniki są w moim podpisie , w menu mojego sterownika podłączonego do internetu. Nie mam bufora. Kocioł z podajnikiem. Wszystko jest w podpisie To dobrze że nie ma bufora. ale np. do podgrzewania wody latem korzystasz z zasobnika, tzn. piec lekko dogrzewa zasobnik / baniak? ? bo na wykresie jest pokazany zbiornik CWU ale nie ma pojemności Edytowane 1 Kwietnia 2016 przez Bartosz Buczyński Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.04.2016 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 To dobrze że nie ma bufora. ale np. do podgrzewania wody latem korzystasz z zasobnika, tzn. piec lekko dogrzewa zasobnik / baniak? ? bo na wykresie jest pokazany zbiornik CWU ale nie ma pojemności U mnie praca kotła zima - lato niczym się nie różni. Wyłączam grzejniki , wyłączam pompę podłogówki i tyle ... Kocioł działa 24 godziny na dobę , 7 dni w tygodniu .... Tyle samo jest cały czas na kotle i do takiej samej jest grzana woda w bojlerze (80L) , czyli do 50 stopni. Sterownik kotła zajmuje się pracą kotła i tyle. Dopasowuje moc kotła do danego zapotrzebowania i tyle ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts