Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszty budowy - rozłożenie procentowe, ile za stan....

konmak

Recommended Posts

hej

czy możecie podzielić sie doświadczeniami jak rozkładają sie koszty budowy domu w ujęciu procentowym oczywiscie średnio. Nie pytam o kwoty bo każdy z nas dysponuje innym projektem i innym metrażem.

Ile za stan zero

ile za stan surowy otwarty

ile za stan surowy zamknięty

ile za stan deweloperski

powyżej deweloperki zdaje sobie sprawę, że różnice mogą być gigantyczne więc to na razie sobie daruje. Bo niby po co mi np. złote klamki :)

:D

Bo to pytanie nie ma wielkiego sensu. Np przy domu parterowym koszt stanu zero będzie relatywnie droższy. Z kolei jak ktoś ma skomplikowany dach z dużą liczbą okien dachowych, to na kolejnych etapach będzie duży przysrost kosztów. Ja zakładam pompę ciepła i oczyszczalnię - na etapie inwestycji to kosztuje kilkakrotnie drożej niż szambo i piec na ekogroszek na przykład. Itd itp

Mi mniej więcej wychodzi tak

Ile za stan zero - 20%

ile za stan surowy otwarty - 30%

ile za stan surowy zamknięty - 5% (okna, drzwi zewn i podbitki)

ile za stan deweloperski - 45%

Mniej więcej, bo czy i gdzie mam wliczyć koszty projektu, przyłączy. Czy liczyć zagospodarowanie terenu - w całości, częściowo czy w ogóle?

Trzeba wziąć zestawienie prac i materiałów z projektu i pracowicie zebrać dane, dołożyć 20% i wyjdzie :wink:

Bo to pytanie nie ma wielkiego sensu. Np przy domu parterowym koszt stanu zero będzie relatywnie droższy. Z kolei jak ktoś ma skomplikowany dach z dużą liczbą okien dachowych, to na kolejnych etapach będzie duży przysrost kosztów. Ja zakładam pompę ciepła i oczyszczalnię - na etapie inwestycji to kosztuje kilkakrotnie drożej niż szambo i piec na ekogroszek na przykład. Itd itp

Mi mniej więcej wychodzi tak

Ile za stan zero - 20%

ile za stan surowy otwarty - 30%

ile za stan surowy zamknięty - 5% (okna, drzwi zewn i podbitki)

ile za stan deweloperski - 45%

Mniej więcej, bo czy i gdzie mam wliczyć koszty projektu, przyłączy. Czy liczyć zagospodarowanie terenu - w całości, częściowo czy w ogóle?

Trzeba wziąć zestawienie prac i materiałów z projektu i pracowicie zebrać dane, dołożyć 20% i wyjdzie :wink:

A, w którym miejscu policzone jest pokrycie dachu?