Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PINB, SANEPID badanie wody

Mac_D

Recommended Posts

Witam, czytam forum od dłuższego czasu (zdążyłem nawet wybudować dom) ale niestety nie znalazłem tym razem odpowiedzi, więc zostałem członkiem:). Mam następujące pytanie: Mam wykopaną studnię i przy odbiorze PINB zarządał ode mnie prtokołu badania wody. Sprawę zleciłem firmie która kopała studnię. Woda została pobrana i oddana do badania do PIOŚ-u. Otrzymałem ładną, dużą tabelkę z wynikami badań, pozbyłem się 600 złotych i zaniosłem to do PINB a tam pani stwierdziła, że potrzebny im jest kwitek z adnotacją, że woda nadaje się lub nie nadaje się do spożywania i oni nie są od analizowania tabelek. W PIOŚ-e stwierdzono, że oni takiego oświadczenia nie wydają, oni robią tylko badania. SANEPID który jest władny wydawać takie oświadczenia stwierdził, że to nie oni pobierali wodę i się pod tym nie podbiją. Czy czeka mnie ponowny wydatek na kolejne badanie? Firma która kopała mi studnię wielokrotnie oddawała tam wodę do badania i nigdy nie było problemu z odbiorem domów - problem jest taki, że ja się wybudowałem w innym powiecie przez co podlegam pod inny PINB. Pytanie brzmi: na jakiej podstawie PINB żąda ode mnie takiego kwitka mając wyniki badań z pieczątkami firmy "stojącej wyżej" niż SANEPID? Jest to jakoś uwarunkowane prawnie? Wiem, że mogę się zwrócić do nich pisemnie ale wolałbym uniknąć złośliwości z ich strony (już raz byli na budowie...) :evil: Pozdrawiam, M.

Nasz sanepid /kujawsko-pomorskie/ wydaje "orzeczenie jakości wody" powołuje się na paragraf 14 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra zdrowia z dnia 29.03.2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do sporzycia przez ludzi [Dz. U. nr 61, poz. 417] i stwierdza na podstawie badań /u nas niestety swoich, więc jak masz badania zrobione przez kogoś innego to pewnie powtórka badań/ stwierdza przydatność /bądź nie/ do sporzycia przez ludzi.

Wiec po prostu albo w sanepidzie u ciebie pracują jakieś tępaki albo musisz zlecić im badania.

Jeśli chcesz wiedzieć na jakiej podstawie żądają od ciebie takiego zaświadczenia to zgodnie z KPA urząd jest zobowiązany do rzetelnego informowania petenta o stanie jego sprawy oraz jeśli nie podali podstawy prawnej to są zobowiązani to zrobić.

Osobiście uważam że sanepid się obija, ale jeśli nie robiłeś u nich badań to niby dlaczego mieliby zaświadczać na podstawie czyichś badań cuś :wink:

Sanepidowi się nie dziwię, że nie chce podbić. Bardziej mnie męczy fakt, na jakiej podstawie PINB nie chce przyjąć tabelki z wynikami tylko chce mieć "kawę na ławę". Nie chcę się do nich zwracać pisemnie o wykładnię prawną bo się zrobią złośliwi :evil: Może pod innym nazwiskiem? :wink:

Cytuję z pisma z PINB-u: "Stwierdzono, iż występują rozbieżności pomiędzy planem zagospodarowania działki a inwentaryzacją geodezyjną poDwykonawczą w zakresie dot. przyłącza energetycznego. Inwestor nie wykonał również projektowanego zbiornika gazu wraz z przyłączem do budynku. Ponadto stwierdzono, iż brak jest protokołu z badania wody, dokumentów stwierdzających dopuszczenie do użytkowania i obrotu w budownictwie materiałów budowlanych wraz z oświadczeniem o ich wbudowaniu".

Więc ponawiam pytanie: czy tabelka z wynikami badań wody wykonanych przez WIOŚ może być traktowany jako PROTOKÓŁ z badania wody?

Cytuję z pisma z PINB-u: "Stwierdzono, iż występują rozbieżności pomiędzy planem zagospodarowania działki a inwentaryzacją geodezyjną poDwykonawczą w zakresie dot. przyłącza energetycznego. Inwestor nie wykonał również projektowanego zbiornika gazu wraz z przyłączem do budynku. Ponadto stwierdzono, iż brak jest protokołu z badania wody, dokumentów stwierdzających dopuszczenie do użytkowania i obrotu w budownictwie materiałów budowlanych wraz z oświadczeniem o ich wbudowaniu".

Więc ponawiam pytanie: czy tabelka z wynikami badań wody wykonanych przez WIOŚ może być traktowany jako PROTOKÓŁ z badania wody?

zaczynam się bać odbioru :o :o :o

ps. na grupie wawerskiej (tam ja buduje) powiedzieli mi, że pomimo wody z własnego ujęcia, żadnego badania robić nie musieli.

Cytuję z pisma z PINB-u: "Ponadto stwierdzono, iż brak jest protokołu z badania wody, ...".

Tak z ciekawości: budynek jest prywatny-mieszkalny czy też przeznaczony do wynajmu/sprzedaży itd.?

A swoją drogą to ciekawe, że Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska, nie może napisać opinii na podstawie wykonanego przez siebie oznaczenia, że badana woda spełni wymogi odpowiedniego Rozporządzenia?

no ale w czym?

na buraków z urzędu nie ma mocnych

oddaj wodę do sanepidu i tyle, zapłacisz jeszcze raz, po co pchałeś się do PIOŚ? masz wejścia? zrobili Ci to za darmo?

o atestach/aprobatach pierwsze słyszę, w przepisach brak jednoznaczego określenia, że są NIEZBĘDNE do odbioru; to ten kto wprowadza do obrotu powinien je posiadać

ja tez mam studnie i w Lodzi musialem dostarczyc wyniki badan z Sanepidu. Nie znalazlem do tego podstawy prawnej no ale zeby nie miec problemow z odbiorem wydalem te prawie 400zl...........

Swoja droga woda nie spelniala wymogow ze wzgledu na twardosc ale urzednika interesowaly tylko badania ze wzgledu na wyniki...................

• 2 weeks później...

Sprawa na razie wygląda tak: PIOŚ zgodził się napisać na dole protokołu, że woda spełnia normy określone przez Ministerstwo Zdrowia z dnia....

Co więcej, od teraz będą umieszczać taką informację.

Mam nadzieję, że PINB to przyjmie :evil:

Informacja dla tych, którzy będą musieli do PINB-u oddawać wyniki badania wody: dopilnujcie, aby był taki dopisek na dole protokołu, oszczędzicie sobie nerwów. :wink: