gabi66 28.06.2007 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Witam!Postanowiłam na własnej posesji postawić garaż blaszany na samochód osobowy, wiem już o tym ze trzeba mieć pozwolenie, zadzwoniłam do starostwa i powiedziano mi ze najpierw musze zapytać o zgodę swoja gminę następnie złożyć wniosek plus jakąś mapkę czy tam projekt zrobiony przez architekta...I tu moje pytanie czy może ktoś z państwa Sie orientuje ile trzeba zapłacić takiemu architektowi za projekt>?I w ogóle skąd go wziasc i jak to wszystko załatwić...Pierwszy raz załatwiam takie formalnosci i jestem zagubiona...Licze na was i z góry dziękujęPozdrawiam Gabi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 28.06.2007 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 też mnie to interesuje, a co w przypadku jak się kupi gotowy "blaszak" , to wtedy terz trzeba projekt ( tylko skąd go wezmę ) , czy można go sobie poprostu postawić na działce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 28.06.2007 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 a to czemu pozwolenie porzebne?po drugie nie jest to obiekt trwale związany z ziemią, stawiać na razie tymczasowo, a potem spokojnie doprowadzićsprawy do ładu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 28.06.2007 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 wiem ze wymaga zgłoszenia ...ale co i jak to nie wiem .Moze ktoś sie wypowie kto ma to za soba ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabi66 28.06.2007 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 pawelurb - no ja tez zamierzam kupić gotowy blaszak ale tak czy inaczej aby wszystko było legalnie trzeba wystąpić o pozwolenie na ten cały projekt to właśnie niby ma zrobić architekt, dla mnie to jest po prostu wszystko śmieszne ,tyle zachodu o takie bzdety ,co innego jakby Sie stawiało murowany garaż...Ale mniejsza z tym ja sie tylko boje ze za ten caly projekt może słono kosztować...kiedyś to nikt by nie zwracał uwagi na to czy legalnie czy nie ale w dzisiejszych czasach to nie wiem jak u was ale umnie była by kontrola na następny dzień po postawieniu garażu...Ludzie sa po prostu życzliwi:-/ dlatego nie mam wyboru i trzeba będzie stanąć wyzwaniu i jakoś uporać Sie z tymi wszystkim...Barbossa -tymczasowo można na przykład na jakiś okres remontu czy budowy ale i tak nawet musisz to zgłosić, także to jest tak czy inaczej nawet rozwiązanie na krotka chwile przecież tez będzie trzeba wylać cementem podłoże i do tego przykręcić blaszaka...no nic trzeba czekać może ktoś kto będzie wiedział więcej napisze jak to wszystko ogarnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 28.06.2007 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 co tu więcej wiedzieć?a czekaj, czekaj... ile ten blaszak ma m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 28.06.2007 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 a ja znam coś takiego, 2) (99) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki; co obowiązuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja budowniczy 28.06.2007 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 temat powraca jak bumerang, http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=92979&highlight=blaszak+++gara%BF+blaszny http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=74477&highlight=blaszak+++gara%BF+blaszny http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=52093&highlight=blaszak+++gara%BF+blaszny przepisy się zmieniają, a u mnie w powiecie niezmiennie blaszak to nie budynek gospodarczy, żądają pozwolenia na budowę, jak nie ma planu zagospodarowania to wzizt oczywiście i ...... warunków prądu efekt - przez cały zeszły rok nikt oficjalnie nie zgłosił postawienia garazu, a tylko w moim bliskim sąsiedztwie powstało kilka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabi66 28.06.2007 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 no tak ja dzwoniłam i powiedzieli ze pomieszczenie gospodarcze to nie garaż ,a gdybym zgłosiła p.gospodarcze ,a podczas kontroli by udowodnili iz to jest garaż to kara gwarantowana ,druga sprawa to to ze blaszaka wypadało by przykręcić z podłożem ,a wiec jest to obiekt związany z gruntem...Jedyne co mnie nurtuje to ile zapłacę za zrobienie tej mapki przez architekta...aha noi chyba najpierw musze kupić garaż żeby zobaczyć jakie podać wymiary w projekcie?i czy po za tym projektem będą jeszcze jakieś koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja budowniczy 28.06.2007 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Gabi, robisz u geodety mapke jak do domu, to pewnie z 5 stówek kosztuje, potem architekt robi projekt zagospodarowania działki i ewentualnie rysuje projekt blaszaka (pamiętam że u mnie w powiecie mówili ze mozna kupic gdzies gotowy projekt, tylko nie moge teraz znalezc namiarów) - kolejne kilka stówek, uzgadniasz dostawe mediów (kpina!) i zgłaszasz sie o pozwolenie na budowe. A, jeszcze wczesniej jak nie masz planu miejscowego to idziesz do gminy po wzizt - u mnie biorą za to 106 zeta. Tak jest u mnie w powiecie - obłęd! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja budowniczy 28.06.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 a gdybym zgłosiła p.gospodarcze ,a podczas kontroli by udowodnili iz to jest garaż ciekawe jak to zrobią ?? będziesz tam parkować samochód czy trzymać materiały budowlane ?? wg nich garaż blaszak wygląda z daleka jak garaż a nie jak pomieszczenie gospodarcze - coś z cyklu koń jaki jest każdy widzi - cytat z mojego PINB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 28.06.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Raczej nie słyszałam, żeby kogoś karali z blaszak czy inną laubę postawioną na czas budowy. Jest tego masa. Co innego, gdy ktoś stawia takie coś na stałe i nie na placu budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 29.06.2007 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 no właśnie ciekawe jak ktoś udowodni, że to garaż, kiedy oprócz samochodu (nie jest zabronione trzymanie samochodu w pomieszczeniu gospodarczym) będzie tam leżał np. młotek lub/i jakaś łopataJAK??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabi66 29.06.2007 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Definicja pomieszczenia gospodarczego: "pomieszczenie znajdujące się poza mieszkaniem lub lokalem użytkowym, służące do przechowywania materiałów lub sprzętu związanego z obsługą budynku oraz przedmiotów lub produktów żywnościowych użytkowników budynku, a także opału lub odpadów stałych."Jeśli w pomieszczeniu gospodarczym znajdował by sie samochód wtedy jest to juz garaż...z reszta jak by doniusl życzliwy sąsiad to by doniusl ze jest garaż i już urzędnicy by to sprawdzili pod tym kontem.Zresztą podczas zgłaszania pomieszczenia gospodarczego urzędnicy często informują i pytają czy oby na pewno to będzie pomieszczenie gospodarczy czy może będzie służyć jako garaż...ja nie wiem jak to będzie poki co boli mnie już głowa:-/nie rozumie tylko tych wszystkich procedur teraz mam niby iść do gminy i i poprosić o zgodę i wciągnięcie tego terenu gdzie mam postawić garaż pod zagospodarowanie i jak mam im wskazać ten teren tam na miejscu u nich w gminie czy oni przyjadą do mnie, czy to ogóle będzie kosztować...bo jeśli oni już tam chyba wszystko sie zgodzą i wydadzą pozytywny wynik wtedy należy szukać architekta który stworzy projekt, tylko teraz tak ten cały projekt to będzie obejmywal tylko garaż czy położenie garażu w terenie bo śmieszne jest...tym bardziej ze słyszałam ze taki projekt słono kosztuje ,następna sprawa to przecież ja musze podać do gminy i dla architekta wymiary tego garażu ale przecież jeszcze nie wiem jaki kupie, to co musze go wcześniej zakupić czy zamówić...no i czy w ogóle projekt obejmuje podłoże garażu przecież poki co jeszcze jest krzywe podwórko...myślę aby wyrównać i następnie wyłożyć cegłą i zalać cementem tylko to chyba by wypadało zrobić jak uzyskam te śmieszne pozwolenie a nie wcześniej...nie no to jest jakiś obłęd...Najbardziej to sie boje tych kosztow urzędowych i za architekta, mam nadzieje ze do 1500zl chyba na to wystarczy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltom 29.06.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Witam! Postanowiłam na własnej posesji postawić garaż blaszany na samochód osobowy, wiem już o tym ze trzeba mieć pozwolenie, zadzwoniłam do starostwa i [...] Jak dobrze, że ja nie zadzwoniłem do starostwa... Przyszłoby chyba materiały i narzędzia codziennie wozić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 29.06.2007 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Witam! Postanowiłam na własnej posesji postawić garaż blaszany na samochód osobowy, wiem już o tym ze trzeba mieć pozwolenie, zadzwoniłam do starostwa i powiedziano mi ze najpierw musze zapytać o zgodę swoja gminę następnie złożyć wniosek plus jakąś mapkę czy tam projekt zrobiony przez architekta... I tu moje pytanie czy może ktoś z państwa Sie orientuje ile trzeba zapłacić takiemu architektowi za projekt>? I w ogóle skąd go wziasc i jak to wszystko załatwić... Pierwszy raz załatwiam takie formalnosci i jestem zagubiona... Licze na was i z góry dziękuję Pozdrawiam Gabi Nie trzeba mieć zezwolenia na "blaszane budowle". Jeśli komuś sie nie spodoba to Cie o tym poinformuje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts