Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 577
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My nie mamy krętych schodów.

Są zwykłe, zabiegowe.

Stawiamy C118b.

Jak się wyraził nasz majster murarz:

"Te schody są trudne, ale można je zrobić tak, że będą wygodne"

Co do kosztów piwniczki, to strasznie trudno je oszacować.

Przynajmniej na tym etapie.

W spisie wydatków nie ma ani jednej pozycji, która dotyczyłaby wyłącznie piwnicy.

Trzeba by zrobić procentowo.

To się da, ale dopiero gdy postawimy stan surowy (otwarty).

Czyli według planów jeszcze w tym roku.

BTW: Wszyscy, łącznie z ekspertami "Muratora" nie zostawiają na piwnicach suchej nitki.

Ot, po prostu niepotrzebny koszt.

Może i tak.

Ale odpowiem, jak przeliczę.

Pozdrawiam

Radecki

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

@Ewisko!

Twój post (Czw, 24 Lipiec 2008 21:31) niezwykle cenny jest!

Wielkie dzięki :D

Po kolei.

Podnieśliśmy górę o 2 maxy.

My też tak planujemy - 2 suporexy (ok. 50 cm)

Nie ma otwartej przestrzeni nad wejściem

U nas też nie będzie. Zalejemy. Strop już jest ułożony.

Jeden z pokoi na górze jest przechodni do pokoju nad garażem

U nas będzie tak samo.

My już nie będziemy zmieniać, ale do rozważenia dla innych budujących:

Zamiast pokoju nad garażem można zrobić taras.

My robimy pokój-stryszek i dodatkowe okienko (zwykłe, nie dachowe - będzie wychodziło to na południe)

zmieniłabym wejście do środkowego pokoju

Uwzględnimy! Dzięki.

przeróbka łazienki i kotłowni

U nas rewolucja totalna, bo kotłownia będzie w piwnicy.

Natomiast łazienka podobnie jak u Was, tylko odwrotnie, tzn. przejście do garażu od strony okna, a łazienka w głębi.

Oczywiście okno będzie zwykłe, nie żadne tam dzielone.

W salonie są 4 skrzydła drzwi balkonowych - spokojnie mogłyby być tylko 2

U nas tak będzie!

Zrezygnowaliśmy z balkonu od strony ogrodowej (będzie zwykłe okno). Natomiast te drzwi na taras będą takie, jak miały być na balkonie, czyli jednoskrzydłowe o szerokości 180.

Z tym, że ja niekoniecznie polecam to rozwiązanie ludziom, którzy od strony ogrodowej będą mieć faktycznie ogród ;)

U nas jest tam widok na kurzą fermę :p

Aaaaaa, jeszcze schody - beznadzieja.

No właśnie. Podjęliśmy decyzję. Schody będą żelbetowe. To będzie eksperyment, zobaczymy jak wyjdzie.

Schody do piwnicy wyszły luksusowo

Inne nasze decyzje:

- okienko nas wejściem będzie trójkątne, dopasowane skosami do dachu.

- UWAGA dotycząca wszystkich projektów serii "Ciekawy":

Drzwi wejściowe są nietypowe. Postanowiliśmy je obniżyć do standardowej wysokości 210cm. Zrobiliśmy to tak.

Zauważyłem, że Ania i Grzegorz też obniżyli te drzwi, tylko w inny sposób.

Widać coś jest na rzeczy.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich budujących!

Radek

Masz rację Radku, obniżyliśmy nasze drzwi i dodatkowo zrezygnowaliśmy z naświetli bocznych , zastąpiliśmy je fixami , które się nie otwierają, jeśli chodzi o schody wewnętrzne to te kręcone może i ładne ale niefunkcjonalne dlatego u nas będą dwuzabiegowe, zapraszam do mojego dziennika za ok. 2 tygodnie będą już pewnie zamontowane :-). Kwestia zabudowania stropu nad wejściem... pewnie zyskuje się kilka metrów ale ja uwielbiam przestrzeń i dlatego nie zdecydowałabym się na zabudowę bo ten wejściowy korytarzyk jest maleńki, ale wszystko to rzecz gustu i potrzeb :-) zresztą - każdy buduje dla siebie i każdy z tych naszych domków będzie śliczny - pozdrawiam i życzę powodzenia w przeprawach i bitwach budowlanych :-) :-)

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Witam mieliśmy w planach rozpocząć budowę CIEKAWEGO ale niestety wprowadzenie pewnych zmian budziło wątpliwości konstruktora, więc zmieniamy projekt na inny - jeśli ktoś z obserwatorów chciałby kupić projekt EC 118 wersja L to proszę na prv.

wersja nie naruszona - projekt kupowany w muratorze, opcja energooszczędna. oficjalnie murator wyraził zgodę na sprzedaż

Moksia

• 1 month później...

MY tez budujemy Ciekawy wersja B :lol:

Jest w stanie surowym otwartym.Budowaliśmy z silki,strop tradycyjny, i nie zalewaliśmy antresoli, bo taka nam się marzyła, schody wewnętrzne betonowe, dachówka ceramiczna, zamiast okien podwójnych dachowych mamy większe pojedyncze.Ano i dodałabym zdjęcia dla potwierdzenia ale jeszcze nie wiem jak :cry: musicie uwierzyć na słowo :lol:

Witam

Najlepsze życzenia na 2009 rok.

Wczoraj zdecydowaliśmy się na projekt domu CIEKAWY C118B.

Zaczynamy budowę w tym roku (mam taką nadzieję).

Będziemy wdzięczni za wszelkie informcje dotyczące zmian w projekcie oraz zdjecia.Szczególnie interesuje nas kwestia ściany pomiędzy kotłownią a garderobą (czy jest tam jedno czy dwa okna) oraz antresola. Czy brak wiatrołapu oraz ta otwarta przestrzeń nie powodują że w domu jest chłodniej niż przy tradycyjnym rozwiazaniu z wiatrołapem?

Budujemy w Ostrowcu Św. (woj.świętokrzyskie), może można gdzieś obejrzeć ten dom wykończony bądź w trakcie budowy.

mój e-mail: [email protected]

Z góry dziękuję za wszystkie informacje.

Pozdrawiam

Monika

@MONIA13

Szczęśliwego :D

Zdjęcia z realizacji, uzupełniane na bieżąco

-> o tu

Co do

kwestia ściany pomiędzy kotłownią a garderobą

to tu nie ma żadnej tajemnicy.

Okno jest podzielone na dwa.

Czyli faktycznie są dwa osobne.

Ścianka działowa przechodzi pomiędzy nimi.

(Jak się dobrze przypatrzeć, to tą ściankę nawet widać, o tu: http://projekty.muratordom.pl/pliki/dom_415_18.jpg)

Nas to nie dotyczy, bo kotłownia będzie w piwnicy, a okno zwykłe, takie jak w kuchni.

Pozdrawiam

Radek

pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkim SPEŁNIENIA MARZEŃ w tym Nowym roku. Radku gratuluję postępów !!!!! My od pazdziernika już mieszkamy i dla wszystkich którzy martwią się o przestrzeń na wiatrołapie pisze - obawy są niepotrzebne, przestrze jest nie taka ogromna jakby się wydawało a domek ocieplony to jak maleńkie cieplutkie pudełko:-) - mimo ostatnich mrozów wszystko jest ok:)

• 2 weeks później...

Wreszcie wiem jak sie pisze na forum :lol: ciekawe gdzie wysłałam poprzednią wiadomość :D

Witajcie wszyscy jestem tu pierwszy raz i sie jeszcze gubię :wink:

My również zdecydowalismy sie na projekt c118b ,dokładnie śledzę to forum są tu bardzo przydatne informacje. Mamy juz pozwolenie na budowę chcemy w marcu kupić projekt i tak jak kazdy z was mamy zamiar wprowadzić kilka zmian.A mianowicie klatka schodowa na górę nie przypadła mam do gustu myślimy raczej o tzw. "schodach lekkich" jeśli ma ktos takie praszę o fotki.Pomysł z wykorzystaniem pomieszczenia nad garażem bardzo nam sie podoba.Nie mamy ostatecznej decyzji co do piwniczki wahamy sie,doradzili nam zrobienie jej pod garazem.Mam pytanie do tych co maja pomieszczenie gospodarcze takie jak w projekcie czy macie tak piec taki na opał czy tylko na gaz.Bardzo chętnie obejrzelibyśmy taki domek choćby w stanie surowym.Wszelkie komentarze i propozycje mile widziane.A i jeszcze jedno wyczytałam w muratorze ze 10% zmian robią w cenie projektu czy ktoś z tego korzystał?

• 2 weeks później...

Witam wszystkich posiadaczy domu Ciekawy c118.

Wraz z żona mieszkamy w naszym C118 ciekawy od prawie roku. Budowaliśmy go 2 lata ale jeszcze jest parę rzeczy do dokończenia. Projekt mamy przerobiony (ściana frontowa wysunięta o 0,9 m do przodu i ściana boczna garażu o 0,5 m. w bok) dzięki czemu mamy 24 m2 garażu, udało się zrobić wiatrołap a kuchnia ma nie 8,5 m a prawie 12 m2. No i z pomieszczenia nad garażem zrobiliśmy sobie sypialnię z garderobą. Po powiększeniu nasz dom ma ok 130 m2 pow. uzytkowej. Jeśli ktoś jest zainteresowany to podam więcej szczegółów!

Pozdrawiam

W moim projekcie ciekawy c118 też były kręcone schody, ale wiedzieliśmy że nic nimi się nie wniesie na poddasze i że są tylko łądne z wyglądu - nic poza tym! Zostawiliśmy otwór w stropie 1,8 m na 2 m na późniejsze schody. Wszystko zależy jakie długie masz ściany do których byłyby mocowane schody. Im wiecej miejsca tym lepiej tzn stopnie niższe a schody wygodniejsze do wchodzenia i schodzenia. My wielkość otworu na schody konsultowaliśmy ze stolarzem, który potem zrobił nam schody. Zmieściły się rewelacyjnie!

Pozdrawiam