Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 577
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tynki maszynowe 12tys. w dwa tygodnie, zatarte i gruntowane , gotowe do malowania ( jak lusterko ) . Wiele zalezy od okolicy w jakiej się budujesz ( więc nie sugerował bym sie ta ceną ) . Jak również zmiany od fundamentu , poszeżylismy garaż o 1m. naczym zyskaliśmy słupek po środku potrzebny do zamontowania dwóch bram garażowych a nie jednej dużej (amerykanskiej) :D . Zresztą szkoda wychładzać garasz otwierając takiego kolasa zwłaszcza że jest ogrzewany , i największą sypialnię nad garażem doskonale wygłuszoną . Elektryka 12tys. projekt własny . Elekryka , siła , tv , net , i ledy w niektórych newralgicznych miejscach .

• 1 month później...
Jest jedna duża wada tego rozwiązania. Odległość odbiorników od zbiornika CWU. Będą duże straty, będzie drogo w użytkowaniu:(

Też się tego obawiam. Mam taki pomysł aby zastosować piec z zasobnikiem CWU. W łazience chcę zastosować czujnik ruchu (zwykły PIR), który będzie uruchamiał obieg wody tylko wtedy, kiedy ktoś wejdzie do łazienki. Te kilka. kilkanaście sekund powinno wystarczyć aby ciepła woda dotarła do łazienki... Dodatkowo muszę porządnie zaizolować ten "salon łazienkowy". Daję 15 cm styropian od zewnątrz, izoluję porządnie płytę balkonową, okna z pakietem 3-szybowym, ciepłą ramką i ciepły montaż. Wełna 15cm (lub 17cm) + 10cm drugiej warstwy. Oczywiście ogrzewanie podłogowe. Mam nadzieję że pomysł się sprawdzi...

Edytowane przez zidamian

Jak duże okna dawaliście w połaci dachu, w "małej sypialni" ? Macie może jakieś zdjęcia z tego pomieszczenia? Chodzi mi o pomysł na zagospodarowanie powierzchni pod oknem. Czy dajecie okna w "dużej sypialni" na poddaszu? Są tam okna w garderobie (!!!) no i teoretycznie nad miejscem w którym stoi łóżko. Jakoś nie wyobrażam sobie zasypiania z oknem nad głową :)

Jak duże okna dawaliście w połaci dachu, w "małej sypialni" ? Macie może jakieś zdjęcia z tego pomieszczenia? Chodzi mi o pomysł na zagospodarowanie powierzchni pod oknem. Czy dajecie okna w "dużej sypialni" na poddaszu? Są tam okna w garderobie (!!!) no i teoretycznie nad miejscem w którym stoi łóżko. Jakoś nie wyobrażam sobie zasypiania z oknem nad głową :)

W małej sypialni mam dwa. Jest ona od południa i dzisiaj wstawił bym tylko jedno. W łazience i garderobie dałem po jednym (w zupełności wystarcza), a z sypialni wywaliłem oba. 78x140

Jak duże okna dawaliście w połaci dachu, w "małej sypialni" ?

Standardowe Fakro 78x118

W dużej sypialni jedno, w garderobie zero.

(No bo po co okno w garderobie?)

Jakoś nie wyobrażam sobie zasypiania z oknem nad głową :)

Nie rozumiem.

Widok na gwiazdy Ci się nie podoba???

Nam bardzo.

Pozdrawiam

R.