Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 577
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...

Witam,

dawno nie pisałem...Tak wygląda dom bez balkonów. Kolejne zmiany, to pokój nad garażem, zmiana wnętrza, żeby na pietrze powstał w miarę normalny pokój z tego co stało się korytarzem do pokoju nad garażem, a teraz jest małym pokojem. Jeśli ktoś zainteresowany, mogę podesłać plan.

https://plus.google.com/u/0/108153933595644890235/photos#photos/108153933595644890235/albums/5691980860771184273

pozdrawiam-Grzegorz

Edytowane przez grzegorz67

Ładnie wyszedł domek. Nie za dużo tylko tych okien połaciowych?

4 w pokoju nad garażem, 1 w małym pokoju obok , łazienka 2 okna (wystarczyłoby pewnie 1) i ostatni pokój -sypialnia 2. Chyba optymalnie, ale można mniej.Pewnie jeszcze nad garażem można zrobić z dwoma, ale lato przetrwaliśmy nie pocąc się zbytnio, więc jest akurat.

Za okna połaciowe płaci się do końca życia (no może do końca użytkowania domu). Latem nagrzewają zbytnio pomieszczenia a zimą ucieka przez nie sporo ciepła. Sam niepotrzebnie wstawiłem dwa w małym pokoju. To był błąd. W sypialni w zupełności wystarcza okno szczytowe.

Zapewne masz rację co do sypialni...ale może z jednym oknem.W drugiej części zrobiłem garderobę, a przy dziennym świetle lepiej wybierać rzeczy.Lubię jasno, ale czy będę przepłacał...pewnie tak.Jeśli chodzi o lato, wystarczy dać rolety :)

Witam. Zamierzam w całym domu dać ogrzewanie podłogowe z piecem gazowym. Czy ktoś ma złe doświadczenia z podłogowym a szczególnie na piętrze? Większość ludzi daje podłogowe tylko na dole.W bardziej cywilizowanych krajach ( Niemcy, Austria) ogrzewanie podłogowe daję się w całym domu. A u nasz najczęściej na górze w sypialniach i pokojach dziecięcych daje się grzejniki. Przy dużych oknach do podłogi nie za bardzo gdzie je mam umieścić. Również w garderobie szkoda miejsca na grzejnik. Wiem również że można zastosować elektroniczne regulatory temperatury na każde pomieszczenie, trochę to droższe ale przynajmniej można łatwiej wyregulować temp. w każdym pomieszczeniu. A jakie pomysły zastosowaliście w swoich domach i czy jesteście zadowoleni ???

Obrałeś bardzo dobrą drogę, i się niej trzymaj. Robiąc podłogówkę w całym domu, zrobisz tani w inwestycji i tani w eksploatacji system grzania swojego domu. Jest to moim zdaniem również najbardziej komfortowy system. Jeżeli dom będzie dobrze ocieplony, to podwyższona temperatura podłogi będzie niemal nieodczuwalna. Podłoga po prostu nie będzie zimna a w domu będzie ciepło.

Mam osobiście podłogówkę w całym domu i w każdym następnym (jeżeli przyjdzie mi się jeszcze budować) będzie tak samo. Całe życie mieszkałem z grzejnikami i widzę teraz ogromną różnicę. W łazienkach mam jedynie dodatkowe drabinki jako osobne pętle.

Na wątku o grzaniu gazem podają jego zużycie, i widać ewidentnie, że kto ma podłogówkę, ten tego gazu zużywa mniej.