Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 577
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja drzwi nie zamurowałem i zrobił bym tak jeszcze raz. Wejście opasałem tylko drewnem. Bardzo ładnie to wygląda i jest bardzo funkcjonalnie. Nie muszę łazić z kuchni dookoła chaty żeby się wysiusiać albo otworzyć komuś drzwi. Mój synek ma frajdę gdy może jeździć dookoła jak na rondzie swoją hulajnogą. Z tą dachówką to raczej sam musisz podjąć decyzję.

@haniab - to nie łatwy temat, zwolenników dachówki ceramicznej, betonowej, gontu bitumicznego czy blacho-dachówki, będzie tyle samo, dla poszczególnych pokryć co i przeciwników. Jeśli o mnie chodzi to ja wybrałem dachówkę betonowa Leier-a. Zdecydowałem się na nią bo jest dość tania. Ja mam też odeskowany i opapowany dach, a betonowa jest jedną z najcięższych dachówek. O ile się orientuje to w większości projektów więźba dachowa i jej wytrzymałość powinna uwzględnić najcięższe dostępne pokrycie dachowe. O ile też pamiętam to w takich projektach jak te z Muratora są tam informacje jakie pokrycie można zastosować.

A jeśli chodzi o ceny no to można kupić dobrą dachówkę ceramiczną w cenie dobrej blacho-dachówki i odwrotnie.

Kiedy rozmawiałem z fachowcem który kładł mi dachówkę to wspomniał że najlepsza jest dachówka ceramiczna, której warstwa wierzchnia jest szklona podczas procesu wypalania, są to jednak najdroższe dachówki na rynku budowlanym.

Ten sam fachowiec powiedział też że dach, jak każda inna część domu np. elewacja też wymaga okresowego czyszczenia i odnawiania i tylko wtedy możemy mieć gwarancje że przez lata takie pokrycie będzie wyglądać atrakcyjnie.

No i na koniec nie da się ukryć że zasobność naszych portfeli ma wpływ na rodzaj pokrycia dachowego, które wybieramy.

Poszukaj w archiwum Muratora powinno być kilka tekstów i opracowań co do charakterystyki i funkcjonalności poszczególnych pokryć dachowych.

@haniab - wracając do tej dachówki zamiast blachy, ja wolałem betonową, niestety dobra ceramiczna była dla mnie zbyt droga.

Padło pytanie o elektrykę, więc ja mieszkam 10 km od niewielkiego miasta Kwidzyna, ok 40 tyś mieszkańców. Trochę to dziwne miasto bo niektóre ceny są porównywalne do Warszawy i Trójmiasta.

W moim wypadku, na materiał potrzebuje ok 2 tyś złotych - to cena za kable, puszki i skrzynki. Robocizna to 4 tyś złotych, w tym biały montaż, pomiary i alarm (alarm w środku 7 punktów - czujniki ruchu, dwie strefy - parter i piętro i sygnalizator dźwiękowy i wizualny na zewnątrz ).

Gdy zacznę to podam info o ilościach i rodzaju kabli i poszczególnych elementów, jakie kupie i użyje w trakcie pracy.

Jeśli chodzi o wykończenie czyli gniazdka i włączniki no to już indywidualna sprawa oraz zasobność portfela.

Wiadomo jednak że najtańsze nie są najlepsze, choćby z tego względu że są produkowane z nietrwałych materiałów.

Ważne jest też by wkład w gniazdku czy włączniku był ceramiczny, ma dłuższą żywotność - nie daj się na mowić na plastik.

Moj kolega z pracy który juz mieszka w nowym domu, zamówił te elementy przez internet.

Warto kupić takie w których można wymienić zewnętrzną obudowę, po jakimś czasie gdy dany kolor się znudzi możną go zmienić i to niewielkim kosztem.

W wypadku mojego kolegi jeszcze przed wprowadzeniem w kilku pomieszczeniach wymieniał na inny kolor te zewnętrzne obudowy.

Jest to na pewno praktyczna rzecz.

@haniab - Jeśli chodzi o hydraulikę to nie mam jeszcze doświadczenia - to przede mną,

Natomiast kanalizacja w moim przypadku to 500 zł materiał + robocizna,

mała łazienka - prysznic, toaleta i umywalka

duża łazienka - wanna, 2*umywalka, toaleta i pralka

kuchnia - zlewozmywak + zmywarka

garaż - umywalka

Do tego 7 tyś przydomowa ekologiczna oczyszczalnia ścieków z czego 3,5 tyś zwrotu z gminy - dotacja unijna.

Ja mam rozsączkową przydomowa oczyszczalnie.

W skrócie wygląda to tak: zamknięty zbiornik, podzielony na dwie komory, jedna na osady stałe, druga na materiały płynne.

Od zbiornika odchodzi drenaż, u mnie, trzy nitki po 15 m długości ( są to rury PCV z otworami obsypane drobnym kamieniem na szerokości ok. 1 m i na głębokości 0,9 m).

Do zbiornika dodajemy bakterie drożdżowe, robimy to raz w miesiącu, które powodują rozkład nieczystości płynnych do postaci, która pod względem chemicznym pozwala na odprowadzone ich do gruntu, właśnie przez drenaż.

W zależności od wielkości osadnika gnilnego, części stałe wypompowuje się co 6 do 18 miesięcy.

@apkuba - dzięki. Musze powiedzieć że masz bardzo ładne schody. Też chcieliśmy ażurowe ale stanęło na betonowych do obłożenia drewnem. Balustrada jest też ciekawa. Moja kochana małżonka chce balustradę z kutych elementów, czy ktoś już taką ma ? Czy mogę poprosić o zdjęcia na forum lub na adres [email protected] ?

http://picasaweb.google.com/118272564028386975696/Dom#

Wkleiłam kilka zdjęć z zewnątrz. :)

Widzę, że popełniłaś ten sam błąd co ja. Chodzi o tak duże drzwi suwane. Z otwieraniem nie ma problemu, tylko jak je zamknąć od zewnątrz? Masz za to bardzo ładne schody. Spróbuj jednak wymienić pierwszy stopień na nieco zaokrąglony. Będzie jeszcze ładniej. I daj nakładki na stopnie, jest dużo bezpieczniej. U mnie było już o krok od katastrofy.