Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Liwko, masz super domek. Wiem z innych postóww że masz pompę ciepła. Jak wygląda ogrzanie tego domku? Wg projektu mamy Ec 188IIb ale już na etapie budowy zmieniamy górę wg Twojego projektu. Czyli zmieniamy projekt. Gdybyś mógł napisać gdzie wybudowałeś domek i jego koszta - najlepiej na priva, byłabym wdzięczna.

• Odpowiedzi 577
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dlaczego na priva? Chętnie pomogę w odpowiedzi na pytania tutaj na forum. Po to one jest. :)

Fajnie jest jak jeszcze komuś oprócz właściciela się chatka podoba. Miło.

Domek wybudowałem w północnej Wielkopolsce. Jeśli nie masz daleko prześle Ci konkretne namiary i chętnie zaproszę. Nie ma to jak zobaczyć na własne oczy.

Od czasu zdjęć domek się niewiele zmienił (kryzys a roboty wykończeniowe mają idealnie pasującą nazwę-wykańczają na maksa) ale mieszkać można. Jeśli chodzi o pompę to uważam, że jest to najlepsza inwestycja w moim domu. Sprawuje się fantastycznie a kosztowało tyle samo co inne źródła ciepła-naprawdę! (tylko trzeba o tym wcześniej pomyśleć) Pompa zurzyła 5000KWh od października do teraz razem z CWU. W około 70% pracowała w taniej taryfie, więc łatwo sobie policzyć jak niewiele kosztowała mnie ta mroźna zima. Jak się jednak w międzyczasie okazało mam wiele mostków termicznych z którymi muszę się tego lata uporać. Więc wynik w następną zimę mam zamiar jeszcze znacząco poprawić. Koszta domu na dzień dzisiejszy oceniam na 330tyś. lecz dokładnych wyliczeń nie robiłem. Bałem się :)

Widzę, że popełniłaś ten sam błąd co ja. Chodzi o tak duże drzwi suwane. Z otwieraniem nie ma problemu, tylko jak je zamknąć od zewnątrz? Masz za to bardzo ładne schody. Spróbuj jednak wymienić pierwszy stopień na nieco zaokrąglony. Będzie jeszcze ładniej. I daj nakładki na stopnie, jest dużo bezpieczniej. U mnie było już o krok od katastrofy.

Ja nie mam problemu z tymi suwankami. Od zewnątrz nie zamknie się ich do końca ale moge bez problemu zablokować tak, że nie otworzy się ich od zewnątrz. Chyba większy problem jest ze zwykłymi tarasowymi rozwiernymi - bo ich się nie zablokuje. A odnośnie schodów - ten pierwszy stopień jest specjalnie mniej zaokrąglony :).

Pozdrawiam.

Od zewnątrz nie zamknie się ich do końca ale moge bez problemu zablokować tak, że nie otworzy się ich od zewnątrz.

Ja niestety tak dobrze nie mam. Chyba dokręcę jakąś rączkę aby je docięgać od zewnątrz. A z tym stopniem to chodziło mi o cuś takiego

http://picasaweb.google.com/107207850370140244581/Domm#5464036552057547202

Radecki

Fajowo wyszła ta elewacja (ja jeszcze przed), teraz rynny i drenaż.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Uff. Faktycznie chyba wszyscy na wakacjach:)

Nie wiem czy gdzieś tu pisałem ale mam w domu założoną wentylacją mechaniczna z rekuperatorem. Zimą system sprawdził się bardzo dobrze ale teraz przy tych upałach zmuszony zostałem do otwarcia na noc okien:) Efekt-stada komarów, much i wszelakiego robactwa, za to wyraźnie chłodniej. Postanowiłem się nie poddawać. Kupiłem 150m rury kanalizacyjnej fi25, przeciąłem na pół i zakopałem na 1,5m głębokości. Działka wyglądała jak poligon:( Teraz to wszystko muszę napełnić roztworem glikolu i podpiąć pod chłodnicę. Kiedy to nastąpi tego nie wiem, ale o efektach napiszę. Muszę najpierw zrobić drenaż a pieniążków mało, oj mało:(

@Liwko na te komary to proponuje coś takiego http://www.zakupy-eleclerc.pl/product_info.php?products_id=2571, myślę że w większości drogerii lub supermarketów to dostaniesz. Ja stosuje to od wielu lat, ma nawet szersze działanie niż opisują, działa na komary, meszki i muchy. Można nawet otwierać okna na przestrzał.

@Liwko na te komary to proponuje coś takiego http://www.zakupy-eleclerc.pl/product_info.php?products_id=2571, myślę że w większości drogerii lub supermarketów to dostaniesz. Ja stosuje to od wielu lat, ma nawet szersze działanie niż opisują, działa na komary, meszki i muchy. Można nawet otwierać okna na przestrzał.

:)

Oczywiście znam ten produkt, ale po dodatkowych pięciu dniach upałów nawet otwarcie okien na noc nic nie daje:( Mamy domki z dużymi przeszkleniami i choć mam okna trzyszybowe to przez cały dzień nie mam dookoła żadnego cienia i w domu jest już chyba ze 30 stopni. Zapewne pomogły by rolety zewnętrzne ale najpierw muszę sprawdzić czy i w jakim stopniu zadziała u mnie gruntowy wymiennik ciepła (GWC)

• 3 weeks później...
Liwko, Wasz domek jest przepiękny! Jestem bardzo zadowolona,że też wybrałam ten projekt. Dziękuję za możliwość odwiedzin.

Proszę mnie nie zawstydzać:) Do piękności to mu jeszcze dużo brakuje, a po pierwszym roku, po szaleństwach dzieci i częstych wizytach gości ściany już się nadają do ponownego malowania:(