Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 577
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich!

Wyczytałem kilka postów wcześniej, że niektórzy narzekali na upały, które panowały w Polsce w lipcu tego roku. Ja również jak każdy użytkownik poddasza z oknami dachowymi w Ciekawym c118 (ale i wszyscy mieszkający na poddaszu) miałem kłopot z wychłodzeniem domu po kilku upalnych dniach. Znalazłem na to rozwiązanie w postaci markiz zewnętrznych na okna dachowe. Okna mam firmy Fakro, więc markizy też muszą być tej firmy. Koszt jednej markizy na okno - oczywiście w zależności od wielkości - to ok. 200 zł. Montuje się samemu w jakieś 5 minut jedną markizę. Markiza ta to nic innego jak gęsta siatka odbijająca promienie słoneczne. Dzięki niej promienie słoneczne nie nagrzewają szyby w oknie, która działa jak soczewka. Po zamontowaniu tych markiz temperatura na poddaszu przestała się podnosić i zatrzymała się na ok 26 st. Wiem, że to i tak dużo, ale gdyby nie markizy po 14 dniach upałów mielibyśmy na górze 30 stopni.

Jeszcze jedna zaleta takich markiz. Latem robi się szybko widno i dzieci też budzą się szybciej. Dzięki opuszczonym markizom w pomieszczeniu jest ciemniej.

Jeśli ktoś będzie zainteresowany, to podam gdzie można najtaniej je kupić. Nie sugerujcie się cenami z cennika Fakro. Mocno są zawyżone.

Pozdrawiam

Łukasz

Mam propozycję dla wszystkich, którzy jeszcze mogą zmienić schody z kręconych na zabiegowe. My tak zrobiliśmy, dzięki czemu można swobodnie wchodzić i chodzić a przede wszystkim można nimi wnosić większe rzeczy. My dodatkowo zlikwidowaliśmy antresolę nad wejściem i dzięki temu w chłodniejsze dni zimno nie leci od razu do góry. Tylko, że my przesunęliśmy o 0,9 m przednią ścianę do przodu i zyskaliśmy mały wiatrołap. Oto efekt:

http://forum.muratordom.pl/album.php?albumid=1686

ile wam wyszlo okien dachowych

w łazience wystraczy jedno,i w garderobie tez prawda?

Wywaliłem cztery. Jedno z łazienki, jedno z garderoby i dwa z sypialni. Można jeszcze śmiało zrezygnować z jednego w pokoiku. Tak bym dzisiaj zrobił. Projektant po bandzie pojechał z tymi oknami. Chyba ma udziały:)

chodzi mi o okna przy drzwiach.te do holu,.

haniab, zobacz jak te drzwi wyglądają w rzeczywistości. Można zrobić mniejsze ale żeby ładnie wyglądało i się zgrywało z górnym okienkiem trzeba dodać jakiś bajer w zamian albo zwyczajnie pomalować innym kolorem tynk.

http://picasaweb.google.com/107207850370140244581/Dom2#5522381960213133986