Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów. Przez długi czas podziwialiśmy Wasze domy i wnętrza. Teraz nadszedł czas, abyśmy sami pochwalili się naszym domkiem, który wciąż się buduje. A oto on http://picasaweb.google.com/perel30/DomPazdziernik201002# . Z chęcią wysłuchamy sugestii i porad. Mam też pytanie dla osób, które już mieszkają co wybrać na ocieplenie domu - styropian czy wełnę? Czy w zimie odczuwalny jest brak wiatrołapu?

• Odpowiedzi 577
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gratuluję, ale najgorsze jeszcze przed wami. Wykończeniówka nie na darmo jest tak nazwana:)

Widzę, ze zrobiliście parę zmian. Nie widzę na zdjęciu czy przejście z korytarza do kuchni zostawiliście czy nie. I jedna bardzo ważna uwaga. daliście za dużo okien dachowych. Nie wiem jak dom stoi w stosunku do stron świata ale w każdym pomieszczeniu w zupełności wystarczy jedno a w sypialni gdzie jest okno na ścianie wcale nie powinno go być. Światło światłem ale jak przyjdą upały zrozumiecie o czym pisałem. Zimą też to ma konsekwencje przy ogrzewaniu. Można też było śmiało zrezygnować z balkonu. Macie dużą działkę a to tylko niepotrzebny mostek ciepła. Czy wełnę czy styropian jak kto woli ale najważniejsze by było minimum 15cm. Większy będzie tylko koszt samego styropianu a robocizna i pozostałe rzeczy będą bez zmian.

Cóż jak to się mówi- pierwszy dom dla wroga, drugi dla przyjaciela, a trzeci dla siebie ;) Na pewno jakbyśmy budowali drugi, wybralibyśmy projekt parterowy.

Budujemy ciekawy wariant II lustrzane odbicie http://projekty.muratordom.pl/projekt_ciekawy-wariant-ii,415,1,.htm Zmiany jakie mamy to: brak pustki nad drzwiami wejściowymi, z tyłu garażu mamy drzwi zamiast okien, nie mamy przedzielonego salonu, strop nad garażem i domek jest trochę podniesiony. Przejście z korytarza do kuchni zostawiliśmy, lecz bardzo obawiamy się, że brak wiatrołapu daje się we znaki. Tym bardziej, że wejściowe drzwi mamy od strony zachodniej :/

Okien jest dużo, ciekawe kto je będzie mył ;) No, ale jak nie kupić kompletu dachowych okien jak sprzedawca zastosował tak rewelacyjną promocje ;) Swoją drogą, na okna standardowe też mieliśmy dobrą cenę. Część okien kupiliśmy w tamtym roku, a część w tym. Tak się zagalopowaliśmy, że 4 komplety mamy za dużo i wypadałoby je sprzedać. Balkon może się przydać- chociażby pościel wywietrzyć, a po drugie dwa domy dalej mamy przedszkole i zawsze można podejrzeć co dziecko robi;)

Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące ogrzewania. Teraz mamy piec na ecogroszek i jesteśmy zadowoleni, lecz ze względu na mało powierzchnie kotłowni "w ciekawym", skłaniamy się w kierunku gazu. Bardzo wysokie są rachunki w zimie?

Nie wiem. Mam pompę ciepła i całość kosztowała mnie 28tyś. Gazu nie chciałem bo 200m musiał bym go doprowadzić i u mnie za samo przesyłowe jest 65zł czyli prawie 800zł na rok. Mając pompę płacę za cały rok CO i CWU 1500zł. Musisz się dowiedzieć ile u ciebie kosztuje przesyłowe. Jak mniej i masz gaz w granicy działki to zakładaj. Może i wyjdzie trochę drożej ale bezobsługowość jest w dzisiejszych czasach bezcenna a i sąsiedzi będą zadowoleni że im nie smrodzisz.

Rachunki zależą w dużym stopniu od ocieplenia i na tym nie powinno się oszczędzać.

Ja mam drzwi wejściowe od strony północnej i zimą trzeba szybko zamykać bo zimno szybko wpada do domu. Zastanawiam się nad zrobieniem kotary, to powinno w dużym stopniu to wyeliminować.

Pzdr

Witam, mam małe pytanko do osób już mieszkających. Proszę powiedzcie jakiej mocy macie piece (kw) dodam tylko że zamierzam kupić piec na wszystko, docelowym opałem będzie drewno, i dlatego bardzo chciałbym zapoznać się z waszymi opiniami żeby nie kupić za małego.

Drugi mój dylemat to przeniesienie kotłowni do garażu, może już ktoś z was wykonał taką przebudowę i podzieli się swoimi opiniami na ten temat.

Pozdrawiam

Aneta.

Wybudowałaś już dom?

Mamy stan surowy zamknięty, i teraz przystępujemy do rozplanowania w rozsądny sposób wnętrza, pierwszym zadaniem jakie musimy koniecznie zaplanować do końca października to właśnie kotłownia, czasu niewiele, a pytań mnóstwo.

Dlatego zaczynamy od pieca bo wielkość kotłowni zależy od wielkości pieca, a z kolei wielkość pieca zależy od mocy - i tu moje pytanie o moc waszych pieców. Bardzo proszę o podanie też jaki podstawowy opał jest przez was stosowany.

Pozdrawiam

Aneta

Witam,

Ja wybudowałam "ciekawego" właśnie z kotłownią w garażu - według mnie rozwiązanie to jest SUPER - jestem bardzo zadowolona, nie wyobrażam sobie takiej kotłowni jak w projekcie. Pierwsza zaleta - więcej miejsca w domu - w miejscu kotłowni powstała wielka szafa- garderoba i powiększyłam łazienkę. Druga zaleta - wejście do kotłowni jest z garażu (z dwustanowiskowego powstał duży jednostanowiskowy) i wnosząc np. opał nie wędruję po domu. I trzecia ostatnia zaleta - NIE KURZY SIĘ :). W moim domku jest jeszcze kilka istotnych zmian - obniżyłam strop nag garażem i tym zabiegiem - z projektowego stryszku powstał olbrzymi pokój do którego wchodzi się po dwóch schodkach w dół - ale trzeba go było doświetlić dlatego w ścianie szczytowej powstało dość duże okno (około 1500 x 1650) no i dwa dachowe. O zmianach mogłabym duuużo mówić :). Aha - dopowiem, że znajomi wybudowali ten sam dom kilka kilometrów dalej - ale to są dwa różne domy- inny układ, inne zmiany... ten sam a inny... Nie zanudzam Was. W przypadku pytań na pewno odpowiem. Pozdrawiam

Mieszkam już rok a ogrzewanie mam tanią polską pompą ciepła. W pomieszczeniu gospodarczym zmieściło się jeszcze kilka innych rzeczy. Pralka, suszarka, stacja uzdatniania wody, pojemnik na pranie, zlew. Koszt 10tyś. pompa+ 10tyś odwierty (można zrobić kolektor poziomy za 5-6tyś)+ wszystkie inne graty do standardowej kotłowni. Za cały rok na CO i CWU wydałem 1500zł. Mieszkałem 20 lat z piecem i powiedziałem sobie że nigdy więcej. Mamy w końcu XXI wiek a i sąsiedzi nie narzekają. Bardzo polecam.

A garaż mam dwu stanowiskowy a nad garażem graciarnie i rekuperator.

Edytowane przez Liwko

Wiecie co, temat jest z innego wątku ale czytając o piecach na węgiel nie mogę się powstrzymać. Kilka dni temu gdy w bezwietrzny wieczór ze swojego domu wylazłem na zewnątrz aż mnie cofnęło, taki smród. Rozumiem że jak ktoś kiedyś wybudował dom to ciężko przejść na inny system i w okolicy nie ma gazu ALE! Jak ktoś zaczyna budowę i kupuje piec na węgiel to mnie szlag jasny trafia. Nie dość że to jest brudny i problematyczny sposób to jeszcze daje się we znaki innym w okolicy. Ludzie zastanówcie się czasem przez chwilę! Myślicie że grzanie pompą ciepła lub prądem jest drogie??? Otóż nie! Policzmy.

Piec na węgiel 5tyś+komin 5tyś+około 6m2domu na kotłownie 12-15tyś. = 22-25tyś. Ciągły syf w domu i w okolicy

Pompa ciepła 12tyś.+kolektor poziomy 6tyś.=18tyś Bezobsługowy system i niskie rachunki

Porządne ocieplenie domu (dom energooszczędny lub pasywny) i grzanie prądem.=niskie rachunki

Pytanie co was skłania do pieców??? Dlaczego węgiel???

Poczytajcie sobie temat na FM o ekonomicznym spalaniu węgla to się przekonacie ile z tym problemu.

Witaj Liwko

piszesz sporo na temat pomp ciepła, "tania polska"

zainteresowałem sie bardzo tym tematem i jestem na to rozwiazanie zdecydowany. Szukałem w sieci ale znalazłem dużo wyższe koszty tego rozwiazania. bardzo proszę o Namiar do firmy która Tobie to wykonywała.

Mail: [email protected]

z góry dziekuje

pozdrawiam forumowiczów

Marcin

Mam pompę firmy http://ppcpompy.eu/page13.php

Dwa lata temu były nieco tańsze ale i tal cena i produkt ok. Kolega z forum ma pompę http://www.ecopol-system.pl/oferta/oferta.html i też jest bardzo zadowolony.

Jeśli się zdecydujesz na PC to obiecuję że bezinteresownie cię przez temat poprowadzę a na wódkę przyjadę po roku eksploatacji:) bo na bank będziesz mi ją chciał postawić:)

polska wodka też najlepsza :)

powiedz mi jeszcze prosze:

1. jaki masz odwiery pionowy czy poziomy

2. jak wycieplony nasz dom -> ile cm. ocieplenia pod tynkiem, z czego bydowałeś mury

3. jak wyciepliłeś poddasze

4. ile osób przebywa w domu

5. ilo kW piec zamontowałeś ?

ta firma która podałeś robila Ci odwiert czy ktoś inny?

1. Mam pionowe ale dzisiaj zrobił bym ze względu na cenę poziome

2. Mury ytong 24+14cz styropian (dał bym nawet 20), okna 3 szybowe (na cały dom 2tyś więcej)

3. Skosy 15+10cm wełny i 30 na poziomy sufit

4. 3 osoby

5. 8kW pompa (7 by chyba wystarczyła)

Instalację robił przedstawiciel na Wielkopolskę

Balkonów nie mam i uważam że są po prostu zbędne.

Z jakiego jesteś regionu?

Dom buduję w Częstochowie.

Niestety okna mam dwuszybowe. Wycieplenie będę robił na wiosnę, więc dzięki za sugestie. Jeżeli chodzi o ocieplenie dachu miałem koncepcje zastosować 15cm wełny + poniżej 5cm styropianu. Planuję dodatkowo kominek z odprowadzaniem ciepła w dwóch pomieszczeniach na górze. A jakie Ty masz odbiorniki ciepła podlogowe czy standardowe- kaloryfery? Jak wyciepliłeś podłogi od gruntu?

Pozdrawiam

To masz do mnie kawałek drogi:(, ale jakbyś się wybierał w okolice Piły to chętnie zapraszam.

Z tym rozprowadzeniem od kominka bym sobie odpuścił. Mam kominek a przy tych antresolach ciepło i tak ładnie zaiwania do góry. Naprawdę nie ma potrzeby. Zresztą jeśli się skusisz na pompę to kominek będzie rozpalany od święta:) I tak ma być przynajmniej u mnie. Przez cały rok poszło mi niecały 1m3 drewna.

Mam wszędzie podłogówkę i po roku mieszkania wiem że to co złego piszą o niej to zwykłe bajki wymyślane chyba przez producentów grzejników. Sam stek bzdur. Ciepło podłogi jest ledwo wyczuwalne a w domu ciepełko. Nie zakładanie podłogówki w sypialniach to kolejny mit. Mam nawet położoną na niej grubą wykładzinę czego też niby nie zalecają. Szkoda gadać. Następny plus dla podłogówki oprócz braku wiszących grzejników to oszczędności na ogrzewaniu 15-20%, czyli co 5-6 zima jest dla mnie za darmo:)

W łazienkach zawiesiłem dodatkowo drabinki jako osobne pętle do suszenia ręczników.

Witam, cieszę się że znalazła się osoba która też przeniosła kotłownie do garażu. Mam do ciebie ( apkuba ) małą prośbę, jeżeli możesz pokazać na zdjęciach jak wygląda twoja kotłownia, oraz napisać jaki macie piec ( jaka moc) to było by bardzo fajnie.

Pozdrawiam Aneta