apkuba 25.10.2010 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Witam, cieszę się że znalazła się osoba która też przeniosła kotłownie do garażu. Mam do ciebie ( apkuba ) małą prośbę, jeżeli możesz pokazać na zdjęciach jak wygląda twoja kotłownia, oraz napisać jaki macie piec ( jaka moc) to było by bardzo fajnie. Pozdrawiam Aneta Oczywiście, postaram się wieczorem zrobić kilka zdjęć i wkleić. Anna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apkuba 25.10.2010 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 zgodnie z obietnicą wklejam: http://picasaweb.google.com/home Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apkuba 25.10.2010 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Oczywiście... pomyłka http://picasaweb.google.com/118272564028386975696/25102010#Teraz powinno być ok.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szynszyl2010 27.10.2010 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Witam, bardzo dziękuję za zdjęcia, wygląda to bardzo podobnie do mojej koncepcji.Zauważyłam na zdjęciach chyba też piec gazowy, czy jest on od strony okien w garażu? Jeżeli tak, to jak zostało rozwiązane odprowadzenie spalin?I ostatnie pytanko, czy zlew znajduje się obok drzwi które prowadzą z garażu do domu?Pozdrawiam Aneta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apkuba 27.10.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Tak - jest piecyk gazowy - do podgrzewania wody latem. Jest on z zamkniętą komorą spalania, więc spaliny wędrują na zewnątrz rurą bezpośrednio przez ścianę i tylko taki mały kominek jest na zewnątrz (nie wymaga on podłączenia do przewodu kominowego). Odnośnie zlewu - też się zgadza - są przy drzwiach z garażu do domu. Jestem zadowolona z tego rozwiązania - bo, np.wychodząc z kotłowni nie trzeba do łazienki lecieć tylko od razu w garażu ręce można umyć- a problemu z podłączeniem w tym miejscu też nie było bo za ścianą jest łazienka. A tak na marginesie - skąd piszesz "szynszyl2010"? może gdzieś blisko Wielunia? Pozdrawiam. W przypadku pytań zawsze postaram się odpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szynszyl2010 28.10.2010 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Witam, dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi na moje pytania Aniu, bardzo mi pomogły w rozsądnym zaplanowaniu naszej kotłowni. Dodam że będzie podobna do twojej, choć ostateczny kształt będzie ustalany po wyborze pieca. Na tym etapie uzyskałam już wszystkie odpowiedzi na moje pytania. Jak tylko rozpoczniemy pracę związane z wykończeniem wnętrza, to na pewno będę pytała Ciebie i innych użytkowników forum. P.S.Jestem z Gryfic województwo zachodniopomorskie, więc do Ciebie mam spory kawałek.Pozdrawiam Aneta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jastina83 02.11.2010 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Witam Chciałabym się dowiedzieć o zmiany w projekcie dotyczące kotłowni w garażu, czy garaż został powiększony czy ta kotłownia jest wydzielona z garażu bez zmian w metrażu?Jeśli można prosić wszystkich o jakiekolwiek zdjęcia wnętrza domu i zmian w nim zrobionych, może ktoś buduję ten dom w zachodniopomorskim i byłaby możliwość obejrzenia ?. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.11.2010 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Witam Chciałabym się dowiedzieć o zmiany w projekcie dotyczące kotłowni w garażu, czy garaż został powiększony czy ta kotłownia jest wydzielona z garażu bez zmian w metrażu?Jeśli można prosić wszystkich o jakiekolwiek zdjęcia wnętrza domu i zmian w nim zrobionych, może ktoś buduję ten dom w zachodniopomorskim i byłaby możliwość obejrzenia ?. Z góry dziękuję. A nie zastanawiałeś(aś) się nad czymś bezobsługowym? Gdzie mniej więcej mieszkasz w Zachodniopomorskim bo ja mam do tego województwa 20km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jastina83 02.11.2010 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Witam Ja mieszkam w Stargardzie Szczecińskim ,25 km od Szczecina, my musimy mieć kotłownie ponieważ mamy dostęp do drzewa i potrzebny jest nam piec na drzewo.Boję się, że ten dom jest troszeczkę za mały, na zdjęciach wygląda super ale nie wiem jak to się ma do rzeczywistości, ogólnie wygląda bardzo ładnie.Mój e-mail to: [email protected]. Bardzo proszę o porady i zdjęcia bo już głupieję od ilości tych projektów a ten mi się najbardziej podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.11.2010 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 No to masz wyżej zdjęcia apkuba. Ja ci niestety nie pomogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lepinio 04.11.2010 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Witam mam już stan surowy zamknięty,zaczynam wykańczanie, mam pytanko do tych co już mieszkają o opinie na temat wiatrołapu, nie wiem czy coś kombinować z jakimś przeszkleniem przed schodami, kotara wydaje mi się abstrakcją, czy może nie trzeba nic robić, bo tak naprawdę nie jest to odczuwalne? W mega mrozy można wchodzić np. przez garaż. Dzięki za wszelką pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apkuba 04.11.2010 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Witam. Ja mieszkam w domku od lutego tego roku i jakoś niespecjalnie odczuwam brak wiatrołapu, a wręcz przeciwnie- według mnie największą zaletą tego domu jest właśnie jego brak. Po otwarciu drzwi zaraz widać schody i tą fajną pustkę nad wejściem - jak dla mnie bomba- no ale jak wszystko tak i to to rzecz gustu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiciarz 04.11.2010 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Witam. Na forum zaglądam rzadko ze względu na brak czasu, ale znalazłem chwilkę na refleksję i też mogę się pochwalić posiadaniem ciekawego wariant II z podpiwniczeniem. Projekt wybraliśmy we wrzesniu 2007, wtedy też dostaliśmy pozwolenie od pani projektant na podpiwniczenie domku ( jakoś dziwnym trafem po kilku miesiącach ukazał się w sprzedaży ten projekt z podpiwniczeniem , chyba podsunęliśmy pani projektant pomysł na kolejną wersję ). Zaczęło się budowanie w maju 2008. W kwietniu 2010 wprowadziliśmy się do naszego domku. Nie jest jeszcze wykończony do końca wewnątrz i na zewnątrz ale myślę że zimą nadgonię zaległości wewnątrz domku. Jeśli będziecie mieli jakieś pytania z chęcią służę pomocą. Fotki z etapów realizacji umieszczę jak utworzę jakąś galerię. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzyna1707 15.11.2010 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 A w ogóle co słychać u koleżeństwa którzy wybudowali, budują lub zamierzają budować Ciekawy C118, może jakieś info o postępach w budowie albo fotki jakieś ? Widze że swiat jest mały my budujemy dom po sasiedzku w Białkach. Jestescie duzo dalej z budowa niz my wiec chetnie podpytam o niektore rzeczy jak mozna. pozd. Katarzyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzyna1707 19.11.2010 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Mam pytanko, jestesmy na etapie wybierania okien i zastanawiamy sie na oknami gealan na okuciach sigenia lub winhaus activ pilot. Może ktos ma takie okna, ciekawa jestem opini na ich temat. A może polecice inna firme. czekam na info. pozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.11.2010 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Nie znam tych okien. Ja mam firmy Drutex. Ale szukaj z pakietem 3 szybowym. Ja za trzecią szybę na cały dom zapłaciłem 2tyś więcej. Po pierwszej mroźnej zimię twierdzę że było warto. Ten dom ma duże przeszklenia więc warto to przemyśleć. Dodatkowo pamiętać należy przy montażu nie wstawiać ich z licem ściany tylko wysunąć około 1cm poza obrys. Łatwiej w tym momencie podczas ocieplania ograniczyć mostek ciepła.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzyna1707 19.11.2010 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 witam,Okna sa produkowane w Kwidzynskiej febryce Profit na profilu gealan IQ 8000 6 komorowe na okuciach sigenia lub winkhaus. Mam jednak pytanie o pakiet 3 szybowy bo my nie mamy wersji energooszczednej domu i zastanawiam sie czy gra jest warta swieczki bo my mamy wiecej okien ( na pietrze 3 szt 180-233wys a na dole same tarasowe 3m /2,45wys i to suwanka + pozostałe). A jakie macie docieplenie bo my zastanawiamy sie nad 12cm bo chodzi mi o to wysuniecie. pozd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.11.2010 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Ocieplenie mam 14cm. Można się kłócić ile być powinno ale nad kilkoma cm więcej nie należy się zastanawiać bo zapłaci się tylko więcej za sam styropian a za pozostałe rzeczy i robociznę wyjdzie tyle samo. Co do trzech szyb to niektóre firmy dają gratis w pakiecie. Musisz zadzwonić i się zapytać. Moim zdaniem warto. To nie tylko oszczędności ale jeszcze cisza. Czym będziecie ogrzewać ten domek i robicie podłogówkę czy kaloryfery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzyna1707 19.11.2010 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Dopłata do trzech szyb to ok 3.5 tys. A co do ogrzewania to jeszcze nie zdecydowalismy tak naprawde. Bardzo chceilismy miec ogrzewanie na pompe ciepła ale nie bardzo nas stac i chyba zdecydujemy sie na ekogroszek lub 2 funkcyjny piec. Podłogówke raczej tak ale na parterze w salonie, w łazienkch i w kuchni ale to tez jeszcze do ustalenia. Teraz jest dla nas ten czas kiedy bedziemy podejmowac tego typu decyzje bo dom dopiero ma skonczony dach a przyszły rok to - zrobienie wszystkich instalacji. Ale jeszcze w tym roku chcielibysmy wstawic okna i do wiosny stop z budowa. Jak masz jakiesz sugestie to chetnie poslucham. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.11.2010 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Trochę spora ta dopłata. Powiem ci jak ja mam wszystko zrobione i co zrobiłbym inaczej. Ogrzewanie mam pompą ciepła, tanią za 10tyś + odwierty za 10tyś. Pompy bym nie zmieniał ale zamiast odwiertów dzisiaj zrobiłbym poziomy za 6tyś.(samemu) Koszt ogrzewania w drugim sezonie szacuje na 1000zł a CWU na 300zł za cały rok. Spokojnie można w twoim regionie założyć pompę powietrze woda za około 20tyś i też będzie dobrze i bezobsługowo. W tym naszym pomieszczeniu gospodarczym oprócz pompy zmieściły się zbiorniki na CWU, pralka, suszarka, kosz na brudy, stacja uzdatniania wody (jak macie twardą to bardzo polecam), miejsce na miotły i jeszcze sporo miejsca zostało:) Ocieplenie tak jak pisałem i okna jak pisałem. garaż mam dwu stanowiskowy nieogrzewany ale ocieplony. Dałem pod nim styropian a dzisiaj bym go nie dawał. Wywaliłem cztery okna dachowe, dzisiaj wywaliłbym jeszcze jedno. Zrobiłem wentylację mechaniczną z rekuperatorem. I tutaj bym się nad tym nawet nie zastanawiał tylko zakładał. Podłogówkę zrobiłem wszędzie i nigdy w życiu już nie wrócę do kaloryferów. Wystarczył rok abym się całkowicie do tego przekonał. W łazienkach dałem dodatkowo drabinki do suszenia ręczników. Tak naprawdę to dzięki temu forum udało mi się wybudować dość dobrze przemyślany dom w którym niewiele bym dziś zmienił. Trochę to kosztowało o czym piszę ale nie żałuję tych pieniędzy (no może te odwierty). Do dzisiaj w koło domu jest niezły bajzel ale mieszka się wyśmienicie. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts