Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak Liwko, widziałem Twoją łazienkę, jest bardzo ładna. My dokonaliśmy pewnych zmian. W miejscu gdzie Ty masz wannę my będziemy mieć umywalkę, ubikacje (wynikły małe problemy,dlatego wc musi być stojące, a nie podwieszane) i może bidet, a na przeciwnej ścianie w rogu koło komina prysznic (taki jak Twój) i wanna.

• Odpowiedzi 577
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No ja też mam jeszcze namieszane gdzie ma co jak stać w łazience na górze, boje sie że tam sa za duże skosy, a nie zamierzam podnosic ścian kolankowych bo i po co...? Mam pytanie . Czy dopuszczalne jest to aby kłaść szare rury kanalizacyjne pod posadzką a nie pomarańczowe, bo nie chce mi sie już ich zmieniać na małym odcinku...?

Po pewnym czasie się okazało, że ściana górnej łazienki jest wysunięta w stronę schodów. Zyskaliśmy większą łazienkę,ale piony się pozmieniały. A po drugie ścianka ta jest za cienka. Oczywiście można kombinować, ale to jest jeszcze kwestia do przegadania. Planowaliśmy mieć wannę przy wejściu do łazienki, nawet kupiliśmy wannę narożną w dobrej cenie, no ale niestety będzie trzeba sprzedać i kupić na przeciwległą ścianę. Tak samo mamy z oknami, bo w jednym roku kupiliśmy część okien,a w drugim pozostałe okna u innego dostawcy. Jak się okazało 4 okna zdublowaliśmy. Tak więc jakby ktoś był zainteresowany wanną narożną, oknami plastikowym w kolorze białym i bojlerem to proszę się do mnie zgłosić :)

Witam wszystkich budujących projekt Ciekawy II:) Zapraszam do odwiedzenia profilu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?158690-Dom-Agnieszki-i-Jarka-projekt-Ciekawy-II Wprowadziliśmy kilka zmian do projektu a teraz jesteśmy na etapie wykańczania - w przenośni i dosłownie:) Edytowane przez Agnieszka i Jarek

• 2 weeks później...
tez buduje ten dom a wlasciwie juz pomalu zblizamy sie do konca. Jak komus to pomoze to daje link do mojej galerii z budowy: https://picasaweb.google.com/107143681648218050151/DziennikBudowy# no i zapraszam ludzi do dzielenia sie wlasnymi zdjeciami i pomyslami.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam,

Mam pytanie do osób które ukończyły ten dom w "srednim" standardzie z własnym wkładem pracy (system gospodarczy) i mają rozeznanie o kosztach.

Otóż zastanawiam się nad zakupem domu Ciekawy Murator C118b wariant II z lekkimi modyfikacjami - nad garażem jest pokój a garaż jest jednostanowiskowy.

Dom jest w stanie "prawie" otwartym, tj. brakuje wyłącznie pokrycia dachy (więźba jest) ale to nawet plus bo chciałbym lekko zmodyfikować dach (pomińmy koszty tego przedsięwzięcia bo nie wiadomo czy do tego dojdzie).

Tak więc roboty jest dalej masa:

- ocieplenie podłóg, wylewki (raczej firma)

- ściany: teraz jest goły pustak więc gips/głądź itp (firma albo samemu)

- wykonanie instalacji wodno-kanalizacyjnej, zdaje się że jest tylko dziura w fundamencie na odpływ

- wykonanie instalacji elektrycznej (to pewnie w większości samemu)

- instalacja CO na gaz i pewnie ogrzewanie podłogowe (piec firma, reszta może samemu)

- okna i drzwi (?)

- ocieplenie z zewnątrz (to jako dodatek, można w przyszłości)

- schody

z informacji dodatkowych to jest już przyłącze prądowe więc to odpada, reszta do zrobienia ale podobno są już zgody więc część roboty papierkowej odpada.

Nie wiem czy jeszcze coś ważnego może wpłynąć na wycenę, myślałem o zamknięciu się w ok 200 000pln z możliwością z rezygnacji wykończenia pokoi na górze (łazienką chciałbym już zrobić).

CO wy na to? nie jestem budowlańcem ale też nie mam 2 lewych rąk i uważam że z pomocą internetu można by się podjąć wielu zadań, poza tym liczę na pomoc znajomych którzy trochę na budowach robili ale to oczywiście nic pewnego.

EDIT:

Zgodnie z wyceną zostało ze strony:

3. Stan surowy zamknięty: 43 900 zł

4. Instalacje sanitarne: 34 500 zł

5. Instalacje elektryczne: 12 800 zł

6. Wykończenie zewnętrzne: 28 000 zł

razem niecałe 92000, do tego brakujące pokrycie dachu (10 000 - 20 000?) daje powiedzmy 110 000pln. Extra 20 000 na niezapowiedziane obsuwki co zostawia 70 000 na meble, łazienkę, glazurę, podłogi itp

Co wy na to?

Edytowane przez piotraspl

Myślę, że skończysz go napewno za 200 000 ale o meblach to raczej zapomnij!

dach materiał ok 20 -22tys + robocizna

centralne ok 20 tys być może z robocizną

wod-kan ok 10 tys + przyłącze drugie10 tys

roboty elektryczne ok 10 tys /tu możesz zaoszczędzić jak piszesz/

tynki ok 10 tys tu może z materiałem

karton gipsy 5 tys + materiał jakieś 2000

okna, drzwi zew, brama - ok 25=27 tys

drzwi wewnętrzne 8000-10000

posadzki ok 4000 + materiał

schody jeżeli drewniane to ok 15 tys

ocieplenie to koszt 20 000 0- 25 000

ocieplenie poddasza ok 8000 materiał + robocizna

to tak bardzo orietacyjnie Sam wiesz że wszelkie pierdółki które sa niewidoczne kosztują najwięcej, życzę powodzemia jeśli pomogłam choć trochę to proszę.

A zapomniałam jeszcze o oknach dachowych jedno ok 1000=1500 zł w zależności od wymiaru

Edytowane przez 3740an

Witam wszystkich CIEKAWYCH :)

Również buduję C188b. Jestem na etapie stropu nad parterem.

Zaciekawiła mnie ta wycena... :)

"dach materiał ok 20 -22tys"???

Taka kwota pójdzie na więźbę z robocizną. Do tego trzeba doliczyć materiał na pokrycie + robocizna

Tak przynajmniej wynika z moich świerzych wycen :) No chyba że ktoś tu przegiął.

Buduję się w okolicach Głogowa

Skoro dołączam do użytkowników "Ciekawego", podzielę się swoimi uwagami, przemyśleniami, zmianami i ewentualnie proszę o porady.

Zmiany w naszym projekcie, które wprowadziliśmy lub o których myślimy (nie wszystkich jestem autorem i nie ze wszystkimi się zgadzam):

1. Zrezygnowaliśmy z pokoju na dole. Otwór drzwiowy jest teraz baaardzo szeroki i praktycznie cały parter to jedna otwarta przestrzeń. W tym miejscu docelowo ma być jadalnia/miejsce biesiadowania (żona nie lubi kiedy goście patrzą na bałagan w kuchni, stąd "duża" odległość kuchni od jadalni.

2. Zrezygnowaliśmy z bocznego okna w kuchni i okna na tej samej ścianie w salonie.Oba okna z których zrezygnowaliśmy znajdują się na ścianie południowej i z tego powodu ubolewam lecz przy takiej ilości okien ustawić coś w tym domu było by problemem. Na szczęście w części salonowej zostawiliśmy w ścianie nadproże, więc kiedy jednak po pewnym czasie znudzi nam się ten układ i zbyt ciemny salon, będzie można wykuć dziurę i wstawić okno.

3. Na górze środkowy pokój (ten z balkonem) to u nas będzie łazienka. Zmiana dość radykalna ale jak ma być ciekawie to niech będzie ciekawie :)

Zobaczymy jak się sprawdzi w praktyce. Tam gdzie zgodnie z projektem jest łazienka - będzie mały pokoik.

4. Całkowicie zrezygnowaliśmy z kominków wentylacyjnych na rzecz mechanicznej wentylacji z rekuperacją ale raczej bez GWC. Jedyny kanał wentylacyjny jest w kotłowni. Jak Wam, osobom które mają takie rozwiązanie sprawdza się to? Boję się głośności rekuperatora i zastanawiam się nad miejscem jego umieszczenia. Póki co wygrywa koncepcja umieszczenia na stryszku ale w rachubę wchodzi też umieszczenie nad garażem.

Jakie materiały używaliście do budowy mechanicznej wentylacji?

Planowane zmiany, pomysły:

1. Sugerując się opiniami Waszymi, chyba zrezygnujemy z podwójnych okien w dachu na rzecz pojedyńczych.

2. Drzwi wejściowe. Co z okienkami (doświetleniami) po obu stronach drzwi? Sprawdzają się w praktyce? A może lepiej duże drzwi ze świetlikami po bokach zamiast tych okien po obu stronach?

Pytania, wątpliwości:

1. Jak rozwiązaliście kwestię tarasu? W tym projekcie jest on mizerny, prawie nie ma miejsca na postawienie większego stołu. Czy ktokolwiek z Was dobudowywał COŚ z tyłu domu albo myśli o takim rozwiązaniu? Może zrezygnować z balkonu z tyłu domu i zamiast niego zrobić większe zadaszenie w postaci konstrukcji drewnianej + pokrycie dachówką?

2. Co myślicie o schodach betonowych? Ma ktoś może? Jak w tym projekcie się mogły by sprawdzić betonówki?

Podzielcie się proszę swoimi opiniami na tematy które poruszyłem. Każda opinia cenną będzie.

Pozdrawiam

>>3740an

Dzięki za odpowiedź, do ewentualnego zakupu to jeszcze daleko ale mam przynajmniej wstępne rozeznanie :)

>>zidamian

tak jak pisałem więźbę już mam więc to odpada, teraz zostało wyłącznie pokrycie dachówką więc 20 000 brzmi rozsądnie.

Co do zmian to mimo że nie mam domu (oglądałem na zakup) to nie wiem czy nie warto "wyciągnąć" trochę wejścia i wygospodarować wiatrołapu ( na siłę można w środku ale będzie raczej ciasno).

Co do tarasu, czy potrzebujesz aż tak dużego? zawsze można stół wynieść na trawę, alternatywnie stołować się w salonie gdzie będziesz miał duże drzwi na zewnątrz - robisz przeciąg i jakbyś siedział na zewnątrz :)

Edytowane przez piotraspl