Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 577
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich. U mnie jak widać coś zaczęło się dziać. Chciałem się pochwalić własnym pomysłem i jednocześnie podpowiedzieć innym że ganek w tym domu to naprawdę dobry pomysł, zamierzam zdublować drzwi i trójkąt nad drzwiami wejściowymi (oszklić ganek łącznie z bocznym doświetleniem) jedyna wada tego to koszty... Wszyscy piszecie że łazienka na dole jest zbyt mała, dlatego pomyślałem żeby ją powiększyć kosztem szafy wnękowej - budując ganek zyskałem troche miejsca na dolne szafki na buty itp - a tą szafę w przejściu do garażu zmniejszę o 2/3 i w ten sposób zyskam sporo miejsca na wspaniały prysznic w dolnej łazience.A drugą szafę wstawię dokładnie na końcu ściany przejścia do garażu, tym sposobem mamy spory prysznic i dwie szafy.

Dość poważnym problemem w tym domu jest usytuowanie komina w salonie, ponieważ komin+kominek daje nam prawie 1 metr szerokości i trzeba kombinować... można uciekać na bok lub zbudować komin dopiero od stropu dodatkowo uzbrajając go w tym miejscu, wtedy wyczystką jest sam kominek i wtedy tylko rurą specjalną łączymy go z sufitem i ponoć to ma funkcjonować...Ja tak zrobiłem i myślę że to zadziała, temat konsultowałem oczywiście ze specami od kominków, podobno tak się robi.... Z balkonów zrezygnowałem w zamian za to zrobiłem tzw "żygaczki":) myśle że balkony w domu nie mają sensu i są tylko świetnymi mostkami termicznymi... Ścianę kolankową podniosłem tylko 1 pustak by nie zaburzać geometri domu względem dachu, choć czapę dachu zrobiłem trochę większą ze względów wizualnych - dojdzie jeszcze 15 cm ocieplenia więc się ściany sporo pogrubią.Niektórzy podnoszą ściany kolankowe o 2-3 pustaki i zapominają powiększyć dach , a wtedy dom bardzo traci na proporcjach i wygląda nie ciekawie...ale to pewnie rzecz gustu. U mnie proporcje muszą być zachowane.

Czekam na zdjęcia od Terry szczególnie elewacji i ganku, jestem ciekawy jak to wam wyszło....

Zastanawiam się jeszcze dlaczego u nas zawsze w łazienkach drzwi robi się otwierane na zewnątrz a np w Niemczech, Austrii drzwi w łazienkach otwierają się do wewnątrz tak jak do innych pomieszczeń ? Pytam ponieważ w holu i na górze lepiej wyglądają drzwi w jednym stylu (do środka a nie odwrócone) może to szczegół ale diabeł tkwi w ...... Na piętrze wychodząc z łazienki można kogoś walnąć wchodzącego po schodach...:bash: Zastanawiam się jeszcze jak zrobić dojście do komina albo po dachu albo włazem przez strych. Robiąc właz na dachu i schody na strych - funduje sobie klimatyzacje zimą , a ten strych to mi wyszedł naprawdę niziutki chyba z 1 m wys. Można strych zamknąć całkiem i na dachu zamontować stopnie kominiarskie które niestety są drogie a trochę ich trzeba, jestem ciekaw jak inni to wymyślili? może ktoś podpowie co lepiej ?

Zastanawiam się jeszcze jak zrobić dojście do komina albo po dachu albo włazem przez strych. Robiąc właz na dachu i schody na strych - funduje sobie klimatyzacje zimą , a ten strych to mi wyszedł naprawdę niziutki chyba z 1 m wys. Można strych zamknąć całkiem i na dachu zamontować stopnie kominiarskie które niestety są drogie a trochę ich trzeba, jestem ciekaw jak inni to wymyślili? może ktoś podpowie co lepiej ?

Zapytaj się kominiarzy czy w ogóle potrzebują dojścia do komina na dachu. Z tego co wiem to mają taki teraz sprzęt, że nie.

Nie mam teraz czasu na szersze rozpisywanie się.

Pozdrawiam "ciekawskich" :)

Proponuję u góry zamienić pokój "środkowy - naprzeciwko schodów, z łazienką. Wówczas macie ogromną łazienkę z drzwiami balkonowymi, w której każdy się zmieści :) Tak zrobiliśmy u nas. Jeszcze nie wiemy jak będzie się sprawdzał ten pomysł, bo jeszcze nie mieszkamy :)

Jest jedna duża wada tego rozwiązania. Odległość odbiorników od zbiornika CWU. Będą duże straty, będzie drogo w użytkowaniu:(

Zdj%25C3%2584%25E2%2584%25A2cie0439%255B1%255D.jpg

Na tym rysunku widzę, że zostawiłeś część trójkątną okna szczytowego. To oznacza, że skosy będą do samej góry. Czy nie żal ci ogrzewać tych dodatkowych m³?

Ja mam osobiście mały stryszek i tamtędy poprowadzone rury do wentylacji mechanicznej i na płasko 30cm wełny.

Edytowane przez Liwko