Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

I będziemy jeeechać z tym koksem ;)

Na razie postawiłem na działce blaszaka.

(koszt ok. 1400)

Będziemy budować z suporeksu (zamówiony).

Fundamenty z bloczków (zamówione)

Teraz trzeba ogrodzenie i utwardzenie wjazdu zrobić.

Pozdrawiam

Radecki

A masz moze jakiś wstępny kosztorys? Ile orientacyjnie wyniesie Cię stan surowy zamknięty? Czym kryjecie dach, jakie zmiany wprowadziliście w projekcie? Ja jestem przed fazą załatwiania pozwoleń. Bardzo intensywnie śledzę forum :D :D :D

• Odpowiedzi 577
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kosztorysu nie mam.

Zaczynamy metodą gospodarczą.

Główne zmiany to:

- materiał (zupełnie inny niż proponowany w projekcie)

- podpiwniczenie (pod holem(1) oraz łazienką(5), garderobą(6) i pomieszczeniem gospodarczym(7) - piec zjeżdża do piwnicy)

- rezygnacja z 3 okien dachowych

- drugi komin (razem z przewodem kominka - kanały wentylacyjne), co pozwoli zmniejszyć liczbę wywietrzników wentylacyjnych na dachu

(BTW: czy ktoś je policzył :wink: )

Pozdrawiam

Radecki

Witam, ja zaczęłam budowę CIEKAWEGO (wersja II). W tym tygodniu zbrojenie i ławy no i dalej..... Jako materiał wybrałam YTONG. W projekcie podstawowa zmiana jaką zrobiłam, to kotłownia w garażu - automatycznie zmniejsza się na jednostanowiskowy. Jeżeli dysponujecie jakimiś informacjami na temat tego domu będę wdzięczna za wszystkie. Aha- po wielkich poszukiwaniach wreszcie znalazłam ekipę do budowy (a nie było to proste).

Hej!

My tez przymierzamy sie do Ciekawego. Chcielibysmy podniesc garaz i zrobic nad nim pokoj no i oczywiscie powiekszyc garaz (dwustanowiskowy bo 5,8m to stanowczo za malo). Zatanawia mnie tez ta przestrzen nad klatka schodowa...

Moze ktos zamiesci zdjecia z realizacji tego domku? zawsze to lepeiej wyobrazic sobie wnetrze ;-))

Pozdrawiam

Hej!

My tez przymierzamy sie do Ciekawego. Chcielibysmy podniesc garaz i zrobic nad nim pokoj no i oczywiscie powiekszyc garaz (dwustanowiskowy bo 5,8m to stanowczo za malo). Zatanawia mnie tez ta przestrzen nad klatka schodowa...

Moze ktos zamiesci zdjecia z realizacji tego domku? zawsze to lepeiej wyobrazic sobie wnetrze ;-))

Pozdrawiam

My podnieśliśmy o 2 cegły ścianę kolankową i można normalnie wejść do pomieszczenia nad garażem.

Przestrzeń nad hallem została u nas zamknięta czyli mamy strop.

Rzeczywiście trochę dziwnie wygląda domek z podniesionym poddaszem. Jakoś tak nieproporcjonalnie. Zawsze trzeba uwazać przy takich zmianach, ja bym odrazu się zastanowiła nad wydłużeniem dachu. EC118bl kupiony, teraz knujemy o zmianach... będzie ich trochę, ale wysokości budynku niezmieniamy:)

Moksia

Proszę bardzo oto nasza wstępna lista zmian (jesli macie jakieś uwagi, chętnie posłucham komentarzy - a może jeszcze coś widzicie do zmiany...)

z zewnątrz:

- kolumny na kwadratowe;

- zupełnie inna elewacja i inne kolory - bardziej nowoczesna;

- zejście z tylnego tarasu na trzy strony;

- i po prawej (bo mamy wersję lustrzaną projektu) wykusz z salonu;

zmiany w środku:

parter:

- likwidacja drzwi do małej szatni - zostają tylko do kotłowni;

- przebicie przejścia do garażu;

- likwidacja dwóch okien na prawym boku domu;

- przesunięcie ścianki kuchni - zmniejszenie kuchni - myślimy jeszcze nad formą tej ścianki;

- te zmiany po to aby zrobić pod balkonem przeszklony do samej ziemi wykusz - miejsce na jadalnię - aby to zrobić likwidujemy ścianki konstrukcyjne więc trzeba uzgodnić z konstruktorem podciągi we stropie;

poddasze:

- w dużej sypialni garderoba na drugą stronę i likwidacja okien w garderobie;

hmm... to chyba tyle, jak mi się coś przypomni to napiszę.

Moksia

Witam

My również z małżonką po wielu dywagacjach wybraliśmy projekt C118 b - wersja lustrzana. Obecnie oczekujemy na pozwolenie budowlane, które przewidujemy odebrać do końca miesiąca kwietnia. Ekipa budowlana już czeka na wejście na budowę.

W wersji podstawowej dokonaliśmy jednak parę istotnych zmian, który wpłynęły na funkcje domu.

Przede wszystkim ogrzewanie domu zostało zmienione z gazowego na ekogroszek. Został dobudowany mały skład opału oraz przekonstruowana kotłownia. W domu została zmieniona wentylacja grawitacyjna na mechaniczną z odzyskiem ciepła. Strop nad garażem został obniżony o 30 cmi i zmieniony na TERIVA. Została podniesiona ścianka kolankowa garażu o 80 cm. Zmiany poskutkowały uzyskaniem dodatkowej przestrzeni na garażem.

Zostały również wprowadzone inne zmiany o których nie sposób tu pisać. Pozdrawiam

:p :wink:

• 1 month później...
Witam wszystkich uzytkowników. Jesteśmy zainteresowani kupnem projektu c118a. Czy ktoś juz jest po budowie i moze w przybliżeniu podać koszt budowy za 1 m2? Z góry dziekuję.

witam ja jestem na etapie stanu surowego zamknietego z tym ze moj projekt zostal troche zmodyfikowany (w projekcie nad garazem jest nie wykorzystana przestrzen ok 18m2 szkoda bylo nie wykozystac tego miejsca bo wyszedl tam calkiem spory pokoik:) koszt stanu surowego zamknietego u mnie to ok.120 tys ale bardzo duzy wklad wlasnej pracy dopiero dach zrobila firma.

pozdrawiam

Nam właśnie położono więźbę, czyli stan surowy otwarty bez okien i tylko więźba to 160.000 , brak pracy własnej, wszystko robiła firma, projekt Ciekawy wariant II ze zmianami po których powierzchnia domu razem z garażem na 2 samochdy to prawie 200 metrów kwadratowych

• 3 weeks później...

Witam

Mam zamiar jeszcze w tym roku ruszyć z budową C118B. Stąd prośbę: jeśli ktoś buduje taki dom w okolicach Poznania to proszę o kontakt, chętnie będę wymioeniał informację na temat takiej budowy. Jeśli ktoś buduje już taki dom i wysyła fotki byłbym rad jeśli dołączyłby mnie do adresatów [email protected]

Pozdrawiam

• 3 weeks później...