Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 577
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam!

Przez przypadek trafiłem na to forum i nie macie pojęcia jak się cieszę, ze są tutaj bratnie dusze z projektem C118!

Sam budowałem ten domek i chętnie podzielę się informacjami. Jeżeli chodzi o schody a'propos Grzegorza67 który o nie pytał - my przerobiliśmy hol tak, że zaślepiliśmy wejście do kuchni od strony holu i schody poprowadziliśmy po tej ścianie - przy okazji skracając nieco strop u góry. Schody drewniane - jak będziecie chcieli zdjęcia to chętnie wyślę. Ten hol to sam urok tego domku. Były takie szczególiki - niewypały jeżeli chodzi o projekt - ale wszystko podczas budowy udało się rozwiązać. Zimuję już drugi rok i zawsze z żoną byliśmy ciekawi czy ktoś w pobliżu nas nie buduje takiego domku by wymienić się doświadczeniami...

Fajnie, ze znalazło się dość liczne grono amatorów tego projektu ;)

Mam pytanie - jak rozwiązaliście problem kotłowni? Mam PER EKO KSR17 i zmodyfikowany obszar kotłowni i WC na dole by ten piec wszedł, jestem ciekaw jak to jest u innych Gdzie macie zbiorniki na wodę - ja mam w garażu i nie jestem pewien czy nie tracę zbyt dużo ciepła przez to...

My mamy teraz stan surowy zamknięty, dlatego chętnie zobaczymy jak wyglądają u was schody, nasz dół jest podniesiony o jeden pustak co powoduje szczególne trudności "w zmieszczeniu " się schodów w dziurze", (tak aby stopnie nie były zbyt wysokie i aby nie "wystawały" za bardzo w holu). Co do kotłowni to rzeczywiście jest mała ale myślę że nasz kondensat powinien sie tam zmieścić

Cześć wszystkim...ciekawym ;)

My właśnie mamy domek C 118b wersja energooszczędna w stanie surowym i czekamy wiosny żeby kończyć. Wymyślamy teraz wykończenia...może podzielicie się swoimi pomysłami np. co do kominka, schodów, łazienki.

Jutro postaram się wkleić zdjęcia. Pytania mile widziane.

Dla niezdecydowanych domek w rzeczywistości wygląda sto razy lepiej niż w projekcie.

Pozdrawiam

Witam wszystkich "ciekawych"

My z mężem również budujemy ciekawy c118b.

Na obecną chwilę mamy stan surowy zamknięty, wprowadziliśmy kilka zmian (likwidacja garażu- postawiliśmy wolnostojący, zabudowa wyjścia na taras, likwidacja jednego okna w salonie, itp.)

Wstawiam link do strony z galerią zdjęć z budowy:

http://picasaweb.google.com/kamilkaa29/Budowa#

Pozdrawiam wszystkich kamilkaa1

Ślicznie wygląda Wasz domek ;)

Mam pytanko natury technicznej, czy zachowujecie parametry np okien podanych w projekcie jeżeli tak to na jakie się zdecydowaliście. My mamy wyceny od dwóch firm M&S i Jezierski czekamy na resztę. Zastanawiamy się też nad rekuperatorem na razie mamy propozycję Brink Renovent HR czy może ktoś też o nim myśli.

My zrobiliśmy przejście z garażu do domu i strop nad wejściem żeby nie było antresoli.

Witam.

Okna zmniejszyliśmy do wymiarów 120x120 i 60x120 w kotłowni i spiżarce,

wydaje nam się że światła jest wystarczająca ilość bo kuchnia i salon jest od strony południowej, a ślepa ściana(garażowa) od północy.

Nie planujemy rekuperacji.

Ogrzewanie to gaz lub ekogroszek, jeszcze myślimy.

Nasz projekt powiększyliśmy o pokój nad garażem. Garaz będzie na dwa auta-widzę, że sa na jedno także. Teraz czekamy aż mrozy puszczą i dalej do budowy. Ten pomysł z zaślepieniem wejścia do kuchni na rzecz mniej skręconych schodów jest interesujący. Czy potrzeba na taką zmiana zgody? Czy to nie wymaga jej?

nie trzeba na to zgody, po prostu zaślepiasz jedne drzwi, kuchnia przestaje być przechodnią, ale nie wpływa to na obniżenie wytrzymałości całego budynku. Moje pomysły realizował kierownik budowy w porozumieniu z architektem, zaznaczone to było tylko w projekcie z adnotacją architekta, ale to zwykła formalność. A zmiana Dużo miejsca na schody daje i powiększa miejsca na szafki w kuchni, kuchnia staje się bardziej pojemna jakby nie było no i jest schowana przed gośćmi, a nie widoczne gary już od wejścia...