adamrw 28.06.2007 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Witam, przymierzamy się z małżonką do zakupu dworku, który będzie wymagał remontu kapitalnego. Zastanawiamy się jednak, czy koszt remontu nas nie przerośnie, zwłaszcza, że obiekt wpisany jest do rejestru zabytków. Czy ktoś może jest w stanie oszacować ile taki remont może kosztować? Oczywiście, zdaję sobie sprawę z tego, że koszt zależy od wielu czynników, ale tak "z grubsza", może z podziałem na etapy: - wymiana stropów - wymiana dachu/więźby - instalacje wewnętrzne - tynki wewn i zewn Będę wdzęczny za wszelkie opinie, choć temat nie jest łatwy. pozdrawiam Adam P.S. A tak na marginesie, czy jeśli obiekt jest w rejestrze zabytków, to sam mogę w nim coś robić (oczywiście za zgodą konserwatora), czy w grę wchodzą tylko specjalistyczne firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 28.06.2007 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 ciekawe jaki duży? jakieś dane zdjęcia. czy masz jakieś pojęcie budowlane? chcesz robić coś sam? bo można, tylko ten konserwator, zobacz naszą stronę. bo na oko nic nie widząc to wiesz 1 lub 2 lużne miliony za naszą na remont przez firmę milion by zabrakło. ale jakby co witaj w klubie-jesteśmy raczej sami na forum z dworkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamrw 01.07.2007 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 witam, dworek, który mam (miałem?) na oku ma ok. 800 m2 pu, czyli dużo. Co gorsza, zabytek pełną gębą , czyli w rejestrze u konserwatora. Jak ostatnio doczytałem, wszelkie prace w takiej nieruchomości muszą robić wyspecjalizowane firmy - samemu (choć bardzo bym chciał i mógł) nic nie wolno. Będę zatem szukał czegoś innego, najlepiej bez wspaniałomyślnej pomocy konserwatora podczas wydawania >moich< pieniędzy. A tak na marginesie, wkurzające jest to, że jak nic się nie robi i zabytek niszczeje to konserwator najczęściej palcem nie kiwnie, ale jeśli ktoś coś chce zrobić, to musi się liczyć z ogromnymi wydatkami na wyspecjalizowane firmy. pozdrawiam P.S. poszukuję do kupienia dworku z kawałkiem parku... najlepiej do remontu, ale bez "pomocy" konserwatora zabytków... województwo dolnośląskie/opolskie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olorobal 01.07.2007 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 Ale zdaje się było coś takiego, że jeśli budynek jest wpisany do rejestru zabytków to można złożyć wniosek o dofinansowanie 50%(?) kosztów remontu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamrw 01.07.2007 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 Dokładnie to jest tak... Jeśli kupuje się obiekt zabytkowy od Skarbu Państwa (lub jednostek samorządowych), to można uzyskać bonifikatę do 50% wartości części wpisanej do rejestru zabytków (może być też oczywiście mniej). W praktyce, przy zakupie z ANR, obligatoryjna jest bonifikata 5%, zaś pozostałe 45% mozna otrzymać, jeśli w ciągu zamkniętego okresu (zazwyczaj 4-5 lat) udokumentuje się poniesienie wydatków na remont zabytku w kwocie nie mniejszej niż otrzymana bonifikata. Przy zakupie od osób prywatnych/firm na bonifikatę nie ma co liczyć... A obowiązki (konserwator) jak najbardziej się ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janrenovate 02.07.2007 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 witam, dworek, który mam (miałem?) na oku ma ok. 800 m2 pu, czyli dużo. Co gorsza, zabytek pełną gębą , czyli w rejestrze u konserwatora. Jak ostatnio doczytałem, wszelkie prace w takiej nieruchomości muszą robić wyspecjalizowane firmy - samemu (choć bardzo bym chciał i mógł) nic nie wolno. Będę zatem szukał czegoś innego, najlepiej bez wspaniałomyślnej pomocy konserwatora podczas wydawania >moich< pieniędzy. A tak na marginesie, wkurzające jest to, że jak nic się nie robi i zabytek niszczeje to konserwator najczęściej palcem nie kiwnie, ale jeśli ktoś coś chce zrobić, to musi się liczyć z ogromnymi wydatkami na wyspecjalizowane firmy. pozdrawiam P.S. poszukuję do kupienia dworku z kawałkiem parku... najlepiej do remontu, ale bez "pomocy" konserwatora zabytków... województwo dolnośląskie/opolskie... Tez chciałbym kupic cos takiego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 03.07.2007 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Tez chciałbym kupic cos takiego:) Może tu coś znajdziesz dla Siebie http://www.zabytki-nieruchomosci.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamrw 04.07.2007 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Tez chciałbym kupic cos takiego:) Może tu coś znajdziesz dla Siebie http://www.zabytki-nieruchomosci.com Ofertę mają dosyć szeroką, gorzej z reakcją na pytania o cenę Trochę już czekam na odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 27.07.2007 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Ofertę mają dosyć szeroką, gorzej z reakcją na pytania o cenę Trochę już czekam na odpowiedź Można jeszcze popytać tutaj http://indom.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matyninak 10.08.2007 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 "P.S.A tak na marginesie, czy jeśli obiekt jest w rejestrze zabytków, to sam mogę w nim coś robić (oczywiście za zgodą konserwatora), czy w grę wchodzą tylko specjalistyczne firmy?" Tak tylko takie firmy , które mają referencje konserwatorskie.(i pracują na zabytkach) A jeśli chodzi o koszty, to nie jest taka prosta sprawa.Jest bardzo duży przedział cenowo-kosztowy (zależy od stanu budynku)A jeszcze koszty przeważnie wzrastają jak się odkrywki zrobi itp. P.S.Jestem nowy na forum - ale temat super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 10.08.2007 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Witaj Matyninak, I budowlaniec i znający się na "ruinkach". Z nieba nam spadasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bed 10.08.2007 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Po dotychczasowych przejściach z domem, który jest jedynie w ewidencji konserwatorskiej, a nie w rejestrze zabytków, dochodzę do wniosku, że trzeba być samobójcą, albo człowiekiem, który nie pracuje i ma czas na trzymanie konserwatora za rękę, żeby łaskawie dostać wytyczne do remontu. Inna kwestia, że nie wyobrażam sobie, żeby ten dom nie by mój, skoro już jest, więc nie mam wyjścia i czy chcę, czy nie muszę pozałatwiać te formalności. Efekt oczywiście będzie łatwy do przewidzenia, w tym roku nie zrobię już zbyt dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matyninak 10.08.2007 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Po dotychczasowych przejściach z domem, który jest jedynie w ewidencji konserwatorskiej, a nie w rejestrze zabytków, dochodzę do wniosku, że trzeba być samobójcą, albo człowiekiem, który nie pracuje i ma czas na trzymanie konserwatora za rękę, żeby łaskawie dostać wytyczne do remontu. Inna kwestia, że nie wyobrażam sobie, żeby ten dom nie by mój, skoro już jest, więc nie mam wyjścia i czy chcę, czy nie muszę pozałatwiać te formalności. Efekt oczywiście będzie łatwy do przewidzenia, w tym roku nie zrobię już zbyt dużo. To lepiej dla Ciebie, że jest jedynie w ewidencji konserwatorskiej, a nie w rejestrze zabytków, bo będą mniejsze "obostrzenia" ze strony konserwatora. Teoretycznie będzie go interesował tylko wygląd wewnętrzny ( +materiały do remontu- typu tynki wapienne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldibmw 27.08.2007 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Ale zdaje się było coś takiego, że jeśli budynek jest wpisany do rejestru zabytków to można złożyć wniosek o dofinansowanie 50%(?) kosztów remontu....Wniosek Mozesz zlozyc i dalej robisz za wlasne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldibmw 27.08.2007 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Witaj Matyninak, I budowlaniec i znający się na "ruinkach". Z nieba nam spadasz.Tomek zerwalem podloge .Co Dalej??? pozdrawiam Waldi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts