Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W jakiej walucie wziąłbyś teraz kredyt?

W jakiej walucie wziąłbyś teraz kredyt pod budowę domu?  

81 użytkowników zagłosowało

1. 1. W jakiej walucie wziąłbyś teraz kredyt pod budowę domu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...
musze podjąć tą decyzję - doradca open finance namawia i udowadnia że franki - wszyscy znajomi mówią że złotówki - no i co robić??

popatrz na kwoty jakie będziesz musiał spłacać w PLN i CHF

zasada jest taka

kwota kredytu do 300k wybieramy PLN powyżej już CHF

Raczej słyszałem o zasadzie, by na krótki okres brać kredyt w pln, a na długi w obcej walucie (a nie zależność od kwoty)...

ja biore w pln bo frank jest za tani

0,75 + wibor 6 miesieczny + 0 innych oplat

200 kola na 30 lat

BOŚ

Za tani? A kto to wie? Jak się popatrzy na wykres wieloletni to bywał już poniżej 2,00 PLN.

Jak EURo było po 4,00 to też byli tacy co mówili "za tani", "niżej się nie da".

Pamiętam, miałem kredyt w EURo na mieszkanie w latach 2000-2004. Zacząłem przy 3,95, bywało ponad 4,50, i... skończyłem przy 3,9coś. A straszyli że "na pewno będzie ponad 5,00!".

Na dom zaryzykowałem znowu grę na forexie :wink:, tym razem w CHF. Teraz biorę transze więc złotówka mogłaby się ciut osłabić :D .

Wybrałem w konkursie 1 z 10: Fortis Bank (czerwiec 2007), CHF, 30 lat, LIBOR 6M+1% marży. 0% prowizji. 0% za przewalutowanie i wcześniejszą spłatę (z ograniczeniami).

Nie rozumiem jak można mówić i pisać takie pierdoły że CHF jest za drogi i trzeba brać w PLN-ach. Lobbing banków które na CHF po prostu mniej zarabiają jest widoczny i nalezy się kierować właśnym rozumem i całkowitymi kosztami kredytu. Bardzo łatwo też przeliczyć ile musiałby kosztować CHF aby był droższy od PLN. W moich wyliczeniach wyszło że CHF musiałby kosztować 4,6 aby dzisiejsza rata w CHF zrównała się z tą w PLN.

Pytanie: Kiedy CHF będzie kosztował 4,6?

Odp: napewno nie w tej dekadzie.

Nie rozumiem jak można mówić i pisać takie pierdoły że CHF jest za drogi i trzeba brać w PLN-ach. Lobbing banków które na CHF po prostu mniej zarabiają jest widoczny i nalezy się kierować właśnym rozumem i całkowitymi kosztami kredytu. Bardzo łatwo też przeliczyć ile musiałby kosztować CHF aby był droższy od PLN. W moich wyliczeniach wyszło że CHF musiałby kosztować 4,6 aby dzisiejsza rata w CHF zrównała się z tą w PLN.

Pytanie: Kiedy CHF będzie kosztował 4,6?

Odp: napewno nie w tej dekadzie.

Wysokość pojedynczej raty to jedno - i to zazwyczaj da się przeżyć przy wahaniach kursu, a raczej jego zwyżce. :wink:

Kłopot to wartość całego kredytu... 100000 CHF przy 2,20 to 220000 PLN, przy 2,40 to 20000 PLN dodatkowo do spłaty. Tyle jest warte moje auto... :roll:

... co nie zmienia faktu, że kredyt mam w CHFach... :D

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...